Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Viktor Prtenjača u maslinik uložio milijun kuna

20.04.2012. 22:00
Viktor Prtenjača u maslinik uložio milijun kuna


Do novca sam došao tako što sam obiteljsku kuću stavio pod hipoteku i dignuo kredit. Dio novca, oko 350.000 kuna, dobio sam natrag jer sam iskoristio poticajna sredstva za podizanje trajnih nasada i sredstva povrata kapitalnih ulaganja te mogućnost povrata poreza, kaže Viktor Prtenjača


Dan masline, najznačajnija uljarsko-maslinarska manifestacija Zadarske županije koja je održana proteklog vikenda na zadarsku maslinarsku scenu iznijela je nove snage. Jedan od predstavnika novog maslinarskog vala, koji se već na svojim prvim natjecanjima okitio medaljama, jest Viktor Prtenjača, načelnik Općine Polača i već iskusni vinar.
Ne treba previše ponavljati kako maslinarstvo i proizvodnja maslinovog ulja u Zadarskoj županiji u zadnjih godina doslovce cvate. Iz nekada netipičnih maslinarskih krajeva danas dolaze osvajači odličja za kvalitetu ekstra djevičanskog maslinovog ulja.
 S novim trendom prvi su praktično počeli Briševljani koji su u nekoliko godina osvojili sve što se moglo. Sada se u Polači javljaju novi maslinari.
 Viktor Prtenjača osvojio je ove godine na Maslini u Splitu zlato, a sada u Zadru na Danu masline srebro za kvalitetu svog ekstra djevičanskog maslinovog ulja.
 – Odličan rezultat, reći će, pogotovo za mene koji sam novi u maslinarstvu i imam mlad nasad. Moj cijeli život je usmjeren ka poljoprivredi. Zajedno s bratom radim 20.000 čokota vinove loze u Nadinu. Znam da neću biti vječno na ovoj funkciji načelnika općine koja je iznimno zahtjevna i traži puno od čovjeka. Razmišljao sam što bih mogao raditi kasnije i na taj način osigurati egzistenciju sebi i svojoj obitelji. U maslinarstvo sam ušao onog trenutka kad je omogućeno davanje koncesije nad šumskim zemljištem. Tragom toga podnio sam zahtjev za dobivanje u koncesiju deset hektara zemljišta u kršu. Priveo sam ga kulturi i uz vinarsku proizvodnju krenuo u maslinarstvo. Taj maslinik mi pruža ogromno zadovoljstvo i oslobađa me stresa koji se nakupi tijekom obavljanja posla načelnika, govori Prtenjača i nastavalja:
– U uređenje i opremanje maslinika uložio sam milijun kuna. Do novca sam došao tako što sam obiteljsku kuću stavio na hipoteku i dignuo kredit. Dio novca, oko 350.000 kuna, dobio sam natrag jer sam iskoristio poticajna sredstva za podizanje trajnih nasada i sredstva povrata kapitalnih ulaganja te mogućnost povrata poreza. Maslinarstvo je zahtjeavn posao i treba mu se ozbiljno posvetiti. Jedino na taj način se dolazi do rezultata.
Danas Pretnjača na spomenutoj površini ima 2.300 stabala koja su stara dvije i tri godine. Baš zbog toga Pretanjača posebno ističe kako je prezadovoljan osvojenim nagradama. Maslinik izgleda uzorno. Mlada stabla su podrezana, posložena su po špagu, a teren održavan. Trud koji je uložen da bi se oplemenio krševiti kraj vidljiv je na svakom koraku i ne čudi da iz njega dolaze veliki rezultati.
– Kada masline dođu na puni rod očekujem proizvodnju od oko 7.000 litara maslinovog ulja. Tada će trebati ozbiljno razmišljati o plasmanu ulja na tržište i njegovoj prodaji, što je najteži dio posla. Uhvatit ćemo se u koštac s tim izazovom. Nadam se nekim boljim i sretnijim vremenima i vjerujem kako će kvalitetan proizvod uvijek naći put do kupca. Kvaliteta koju mi ovdje možemo stvoriti može konkurirati svim proizvođačima na Mediteranu. Naše tlo nije iscrpljeno. Ono je sačuvano i mislim da iz njega možemo izvući našu konkurentsku prednost nad drugima u Europi, kaže za kraj Prtenjača.


Nikad toliko maslina u Polači




Općina Polača je zadnjih godina uložila velike napore i sredstva u razvoj maslinarstva na svome području, kako iznosi Prtenjača.
– Subvencija sadnog materijala zajedno sa Zadarskom županijom, samo je jedna od mjera koju smo provodili. Mislim da se na ovom prostoru dogodila jedna prava maslinarska renesansa i da danas ima više površina pod maslinama nego što je to ikada u povijesti bilo, kaže Prtenjača.