Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Država prodaje i svoj većinski udio u Zračnoj luci Zadar?

20.04.2016. 22:00
Država prodaje i svoj većinski udio u Zračnoj luci Zadar?


– I kroz naš račun financiranja i same najave Vlade sigurno da možemo očekivati da ćemo dići aktivaciju državne imovine, ne samo iz perspektive, kako se kaže, krpanja proračunskih rupa, već upravo suprotno, rekao je Zdravko Marić
Hrvatska Vlada mogla bi u predstojećem razdoblju prodati svoj udio u Zračnoj luci Zadar, kojoj je država većinski vlasnik s udjelom od 55 posto. Proizlazi to iz poziva za dostavu ponuda koji je ovih dana objavio Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI).
Taj ured je objavio postupak javne nabave usluga savjetnika za početnu i neovisnu ocjenu portfelja trgovačkih društava u vlasništvu Republike Hrvatske, kojih je ukupno 54, prije donošenja odluke o privatizaciji trgovačkih društava u vlasništvu RH. Time se potvrđuju najave iz Vlade kako će Nacionalnim planom reformi biti obuhvaćena i privatizacija dijela javnih poduzeća. Riječ je većinom o tvrtkama turističkog portfelja, među kojima je i sedam najvećih hrvatskih zračnih luka. Na popisu su i Hrvatske autoceste, Janaf, HEP, Plinacro, Hrvatske šume, Hrvatska lutrija, ACI, Jadrolinija, zračne luke, Hrvatska pošta, Petrokemija i druge tvrtke.
Imovina nije posve iskorištena
Odgovarajući na pitanje hoće li doći do prodaje navedenih državnih tvrtki ministar financija Zdravko Marić je kazao kako u ovome trenutku neće izlaziti s time.
– Radi se evidentno evaluacija pojedinih segmenata državne imovine i temeljem toga, a i nekih drugih čimbenika, izaći ćemo sa cjelovitim prijedlogom. U ovom trenutku s imenima ne bih spekulirao. I kroz naš račun financiranja i same najave Vlade sigurno da možemo očekivati da ćemo dići aktivaciju državne imovine, ne samo iz perspektive, kako se kaže, krpanja proračunskih rupa, već upravo suprotno, iz perspektive dizanja određene vrijednosti te naše imovine, koja danas nije u potpunosti i najefikasnije iskorištena, odgovorio je Marić.
 Potvrdio je da će se do kraja godine realizirati 200 milijuna eura od aktivacije državne imovine, kao što je i planirano.
– To je ono što smo napisali u proračunu i sigurno da se tim ciljem i vodimo. Jasno smo naznačili da ćemo minimalno taj iznos ovu godinu izvršiti, istaknuo je Marić.
Na taj natječaj jučer je reagirao SDP-ov zastupnik Peđa Grbin upozorivši kako bi privatizacija društava od strateškog interesa države bila protuzakonita.
Grbin je u objavi na facebooku ocijenio kako je raspisivanjem tog natječaja Vlada i formalno krenula u privatizaciju preostalih državnih tvrtki. Upozorava da su na popisu 54 tvrtke za koje se traže konzultanti i strateške tvrtke, poput Hrvatskih autocesta, Janafa, Plinacroa, Zračne luke Zagreb itd.
Dvojbena zakonitost odluke
 Tvrdi kako je dvojbena zakonitost takve odluke, s obzirom da je na snazi Strategija upravljanja državnom imovinom koja izrijekom kaže kako se ne predviđa privatizacija društava od strateškog nacionalnog interesa, “osim kada se zakonom propiše”.
– Dakle, dok god je Strategija koju je donio Sabor na snazi, Vlada ne može autonomno odlučivati o privatizaciji tih trgovačkih društava, već mora ili mijenjati Strategiju, a posljedično i Zakon o upravljanju imovinom ili donijeti poseban zakon o privatizaciji navedenih trgovačkih društava. Sve drugo bilo bi protuzakonito postupanje Vlade, upozorava Grbin.
Podsjeća kako je namjera prošle Vlade da monetizira dug autocesta u javnom vlasništvu izazvala referendumsku inicijativu, da je Ustavni sud odlučio da referendum nije dopušten, ali i da je Vlada prije pokretanja postupka dužna Saboru predložiti zakon kojim bi se koncesija za upravljanje izgrađenim autocestama proglasila strateškim interesom RH. “U tom bi posebnom zakonu bilo potrebno utvrditi i temeljne ciljeve te ključne parametre planiranog pravnog posla”, zaključio je tada Ustavni sud.
– Ako je takva odluka potrebna za koncesije, jasno je da je takva odluka, posebno imajući u vidu citirane odredbe Strategije, potrebna i za privatizaciju trgovačkih društava od strateškog državnog interesa. Moja je obveza kao zastupnika u Hrvatskom saboru upozoravati Vladu na činjenja koja su suprotna hrvatskom pravnom poretku kao i na posljedice takvog postupanja, jer će svaka privatizacija provedena suprotno citiranim propisima i odlukama biti osporiva pred domaćim sudovima. Što to znači za vjerodostojnost i financijsku stabilnost RH, mislim da ne treba govoriti”, napisao je Grbin na svom facebook profilu.
Podsjetio je da je prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nedavno najavio otklon od ideologije te raspravu o drugim temama. “Dok smo to svi, na neki način pozdravili, jedan je moj stranački kolega rekao da se toga strašno boji i to iz jednostavnog razloga: kada se hadeze odlučio odmaknuti od ideologije, dogodi se pretvorba i privatizacija… Članak koji dijelim, na žalost, potvrđuje tezu mojeg kolege”, navodi SDP-ov zastupnik.