Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Zadar neće popustiti pritisku ni Zagreba ni Europe

20.04.2016. 22:00
Zadar neće popustiti pritisku ni Zagreba ni Europe


– FIBA se do danas nije obratila ABA ligi, tako da nemamo nikakvu službenu informaciju o tome hoće li ABA liga biti suspendirana ili ne. Ono što jamčim je da Zadar neće popustiti pritisku ni Zagreba ni Europe. Sve što želimo je da se kroz dijalog iznađe rješenje trenutačnog problema – ističe direktor KK Zadra
Hrvatski košarkaši savez u srijedu je poslao pismo podrške FIBA-i, u kojemu stoji da će poštovati pravila krovne košarkaške organizacije, što znači će Cedevita i Zadar, ukoliko se odluče sudjelovati u ULEB-ovom Eurokupu sljedeće sezone, biti kažnjeni u skladu s pravilnicima HKS-a. Tako je odlučeno na Upravnom odboru Saveza, na kojemu su sudjelovali i predstavnici klubova Zadra, Cedevite i Cibone.
– Tražili smo da budemo prisutni na tom sastanku, jer smatram normalnim, s obzirom na problem između FIBA-e, Eurolige i nacionalnih saveza, da i klubovi sudjeluju u raspravi i rješavanju problema. Demoktarska osnov za rješavanje svakog problema je razgovor pa tako i u ovom slučaju – kaže Boris Skroće, direktor KK Zadra i dodaje.
– Vrlo otvoreno i konstruktivno smo razgovarali o novonastaloj situaciji. HKS je uputio taj dopis i tražio dodatna pojašnjenja od FIBA-e i sada čekamo njihov potez.
Jasan stav
Između ostaloga, HKS je povukao svoje priznanje ABA lige. Što to konkretno znači?
– Službeno još nismo dobili nikakav dopis, ali to povlačenje priznanja ABA lige odnosi se na sljedeću sezonu, a do tada ima dosta vremena za razgovor, tako da ćemo tek vidjeti što će to značiti.
Znači li to da plasman u Ligi za prvaka Hrvatske ove sezone više ne utječe na to tko će igrati u ABA ligi sljedeće sezone?
– Ne znamo točno na što se odnosi povlačenje priznanja. Po sadašnjim propozicijama, u ABA ligi će igrati prva tri iz hrvatskog prvenstva, a ako dođe do promjene propozicija HKS-a ili FIBA-e, lako je moguće da će doći i do promjene propozicija ABA lige. Klubovi će kao vlasnici lige odlučiti tko će u njoj sljedeće sezone igrati.
Stav Košarkaškog kluba Zadar ostaje isti, dakle uz ABA ligu, koja je dala podršku Euroligi.
– Naš stav je vrlo jasan i otvoren. Mi smo jedan od osnivača i suvlasnika ABA lige, aktivno sudjelujemo u njezinu radu i donošenju svih odluka i normalno da je želimo igrati. Ne razmišljamo da se povučemo, ali nikome ne priječimo, ako misli da mu ABA liga ne odovara, da istupi. Mi smo dioničari i funkcioniramo kao svako trgovačko društvo. Mislim da je ABA liga jedna ozbiljna košarkaška organizacija na ovim prostorima i ne vidim razlog da ona više ne bi postojala.
FIBA na potezu
FIBA je zaprijetila suspeznijom onih nacionalnih reprezentacija čiji klubovi budu nastupali u Eurokupu. Za sada se to još nije ostvarilo, ali što kada savezi i klubovi koji se nisu priklonili FIBA-i dođu pred zid?
– Ne ide to baš tako. Spremni smo razgovarati oko sudjelovanja u FIBA-inoj Ligi prvaka, međutim, KK Zadar, kao uostalom nijedan drugi klub u ABA ligi osim Cibone, do danas nije zaprimio službene uvjete pod kojima bi mogao pristupiti tom natjecanju. Da bismo se mogli odlučiti za igranje u određenom natjecanju, moramo znati pod kojim uvjetima. Ja danas ne znam plaća li se to, koliko to košta, tko snosi troškove… Mi u ABA ligi imamo jasne i transparentne uvjete poslovanja, zna se tko snosi troškove, koga što pripada i volio bih da isto tako znam i što je s FIBA-inim natjecanjima, da dobijemo osnovne uvjete i propozicije pa da možemo o tome razgovarati. Ukoliko nam uvjeti budu odgovarali, željeli bismo sudjelovati, ali dok to ne dobijemo, ne možemo ništa konkretno reći. Uostalom, ne radi se tu samo o Hrvatskoj, nego o još 13 europskih zemalja.
Kada će se održati Skupština ABA lige?
– Najkasnije do 10. svibnja, ali u dnevnoj smo komunikaciji, što direktno, što putem ureda direktora lige Krešimira Novosela i sve je poznato. Vidjet ćemo hoćemo li do tada dobiti neki dokument ili ne. FIBA se do danas nije obratila ABA ligi, tako da nemamo nikakvu službenu informaciju o tome hoće li ABA liga biti suspendirana ili ne. Ono što jamčim je da Zadar neće popustiti pritisku ni Zagreba ni Europe. Sve što želimo je da se kroz dijalog iznađe rješenje trenutačnog problema – zaključuje Skroće, koji u tom stavu, kako kaže, ima i podršku kompletnog Nadzornog odbora kluba.