Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Problem “crnog brda” u Biljanima Donjim ponovno na početku

20.04.2017. 22:00
Problem “crnog brda” u Biljanima Donjim ponovno na početku


Kako bi riješilo problem na koji je koncem prošle godine Hrvatska upozorena i od Europske komisije, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike traži fizičku ili pravnu osobu zainteresiranu za uklanjanje i oporabu ili zbrinjavanje oko 140 tisuća tona otpada
Iako se prije dvije godine naziralo rješenje za “crno brdo” u Biljanima Donjim, a lani pojavila i tvrtka zainteresirana za zbrinjavanje 140 tisuća tona otpada iz šibenskog TEF-a, sve to palo je u vodu, a Ministarstvo zaštite okoliša i energetike našlo se ponovno na početku. Kako bi riješilo problem na koji je koncem prošle godine Hrvatska upozorena i od Europske komisije, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike objavilo je Poziv za dostavljanje ponuda za izvršenje inspekcijskog rješenja od 31. ožujka 2015. godine. Traži se fizička ili pravna osoba zainteresirana za uklanjanje i oporabu ili zbrinjavanje oko 140 tisuća tona otpada nastalog obradom industrijskog neopasnog otpada silikomanganske i feromanganske troske.
– Na lokaciji Biljane Donje, na k.č. 87/1 k.o. Biljane Donje, nalazi se oko 140 tisuća tona otpada u rastresitom stanju – otpad od prerade šljake iz tvrtke TEF d.d. Šibenik. Navedeni otpad je na predmetnu lokaciju dopremljen u razdoblju od svibnja 2010. do veljače 2011. godine, a nastao je obradom industrijskog neopasnog otpada silikomanganske i feromanganske troske, na temelju privremene dozvole za obavljanje djelatnosti skupljanja, oporabe i zbrinjavanja silikomanganske i feromanganske troske i rješenja od 12. lipnja 2009., stoji u pozivu uz napomenu kako ponuđeni način obrade otpada mora biti sukladan redu prvenstva gospodarenja otpadom iz članka 7. Zakona o održivom gospodarenju otpadom.
Europska komisija je u primjedbi, podsjetimo, navela kako se na lokaciji u Biljanima Donjim odlaže velika količina kamenog agregata koji nastaje kao nusproizvod pri sanaciji metalne troske. Istaknuli su kako hrvatska nadležna tijela taj materijal nisu klasificirala kao otpad u skladu s propisima EU-a o otpadu. EK je upozorila kako se oko 140 tisuća tona tog potencijalno štetnog kamenog agregata odlaže izravno na tlo, što utječe na ljudsko zdravlje i okoliš te preporučila da bi, u skladu s pravom EU-a, Hrvatska trebala uvesti mjere za zaštitu podzemnih voda i sprječavanje raspršivanja štetnih čestica u zraku. Komisija je Hrvatskoj poslala službenu opomenu zbog navedenog još u ožujku 2015. godine na što su podsjetili opaskom da do danas nije osigurano gospodarenje otpadom u Biljanama Donjim na način koji ne ugrožava ljudsko zdravlje i okoliš.
Da je riječ o za zdravlje štetnom, čak kancerogenom otpadu, upozoravali su mještani iz okolnih mjesta te članovi Udruge Ravni kotari. Dana 11. ožujka 2016. godine proveden je inspekcijski nadzor, a potom i brojne analize koje nikako nisu išle u korist ravnokotarcima jer su pokazivale kako crni prah nije štetan za zdravlje ljudi. Istovremeno, vlasnik je koristio sve zakonske mogućnosti da što dulje sirovinu, koju je planirao prodati za građevinski materijal, zadrži na toj lokaciji, inače privatnoj zemljišnoj parceli koju je u tu svrhu unajmio. U međuvremenu se pojavila zainteresirana tvrtka koja je planirala crni prah koristiti u građevinske svrhe, no odustali su pa je resorno ministarstvo pozivom krenulo u potragu za novim ponuđačem.  Preokret je nastao kad je Inspekcija ministarstva zaključila kako tamo pohranjeni materijal nije korišten u građevinarstvu, a uz to direktor tvrtke MLM Group-Zagreb d.o.o. inspekciji nije predočio dokumentaciju o eventualnom postojanju tržišta ili potražnji tog materijala pa je donesen zaključak kako se radi o otpadu kojem u Biljanima Donjim nije mjesto.