Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ljekovitost ninskog blata vrijedna zlata

Autor: Valentina Mlađen

20.05.2009. 22:00
Ljekovitost ninskog blata vrijedna zlata

Foto: Mario PADELIN



Već sada imamo jako puno pacijenata koji su zainteresirani, a osim njih svake godine priključe nam se i ljudi iz kontinentalnog dijela Hrvatske koji su čuli za nas pa dođu s uputnicama. Pored njih svake godine priključe nam se i turisti iz obližnjih kampova, ali i naši iseljenici koji dođu iz inozemstva, kaže dr. Birkić


I ovog će ljeta svi  zainteresirani moći uživati i  liječiti se ninskim blatom pod  stručnim nadzorom zdravstvenog tima Odjela za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju zadarske Opće bolnice.  Upisi pacijenata za liječenje u  Ninskoj laguni već su u tijeku  i iako je još rano govoriti o  brojevima, saznajemo od dr.  med. Nevena Birkića, voditelja Odjela za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, da je  prva grupa već popunjena.
Terapije
Liječenje se odvija u nekoliko faza u lipnju, srpnju i  kolovozu, a iako je mnogo  novih pacijenata koje su regrutirali, kako u šali kaže dr.  Birkić, ninsko blato ipak najviše posjećuju stari vjerni pacijenti koji koriste njegovo  blagotvorno djelovanje godinama.
– Već sada imamo jako puno pacijenata koji su zainteresirani, a osim njih svake  godine priključe nam se i ljudi  iz kontinentalnog dijela Hrvatske koji su čuli za nas pa  dođu s uputnicama od liječnika. Pored njih svake godine  priključe nam se i turisti iz  obližnjih kampova, ali i naši  iseljenici koji dođu iz inozemstva, kaže dr. Birkić.
Iako još uvijek neslužbeno,  pomoć pri realizaciji rada liječilišta i ove godine pružit će  Grad Nin i Zadarska županija.
Uz samu terapiju blatom u  sklopu terapije provode se i  drugi oblici liječenja. Osim  vježbanja s fizioterapeutima i  zajedničkog vježbanja te plivanja pacijenti će imati priliku  liječiti se i pomoću terapije  morskim pijeskom, hidroterapijom, termoterapijom te  peloidoterapijom. Ovakav  oblik liječenja, prema dr. Birkiću, najbolji je za osobe koje  boluju od bolesti lokomotornog i mišićnog sustava, dakle  najčešće degenerativnih bolesti, a ističe tri reprezentativne: reumu, upalnu reumu  i psorijazu, “bolesti modernog  čovjeka”.
Učinkovitost na bolesti
Ipak i svi ostali koji osjećaju  neke poteškoće i misle da bi  im ninsko blato moglo pomoći mogu se javiti u bolnicu  i upisati za liječenje. Terapija  traje otprilike tri tjedna, a  ponekad je i produžena, ovisno o stanju pacijenta. Iako je  djelotvornost terapije ninskim  blatom za sada dosta neistraženo područje, sudeći po  pacijentima koji se vraćaju  svake godine i broju zainteresiranosti učinkovitost je  visoka. Stručni sud o djelotvornosti također nije daleko  od mišljenja pacijenata.
– Prema mom iskustvu iz  rada s pacijentima koji se  liječe ninskim blatom, mogu  potvrditi da postoji određena  učinkovitost na bolesti, ali i na  sveukupno bolje osjećanje pacijenata. Tu se, dakako, ne  radi samo o liječenju blatom,  nego i svim drugim aktivnostima koje pacijenti  vraćajući se provode dugi niz  godina, a dugogodišnjom aktivnosti mogu zasigurno reći  da se degenerativni proces  bolesti barem usporava i tegobe su olakšane, ističe dr.  Birkić.
U svakom slučaju, ako su  još stari Rimljani prepoznali  učinak ninskog blata, onda  sigurno ima nešto u tome.