Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Monografija i zbirka pjesama

Autor:

20.05.2009. 22:00
Monografija i zbirka pjesama

Foto: Filip BRALA



U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru jučer su predstavljene dvije knjige prof. dr. sc. Katice Grgin Lacković. Riječ je o monografiji “Usamljenost”, o kojoj je govorio dr. sc. Zvjezdan Penezić, te o zbirci pjesama “Pjesme uz put” koju je predstavila dr. sc. Zvjezdana Rados.
Pozdravnu riječ uputio je prorektor Sveučilišta u Zadru dr. sc. Srećko Jelušić predstavivši samu autoricu. Katica Grgin Lacković diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a doktorirala na Sveučilištu u Ljubljani. Objavila je 93 znanstvena rada, sudjelovala na brojnim znanstvenim skupovima.
Zvjezdan Penezić je kazao kako osjeća tremu koja je jednim dobrim dijelom uzrokovana poštovanjem prema prof. Grgin Lacković. On je u svom osvrtu istaknuo kako se o usamljenosti napisalo tisuće i tisuće stranica, te je riječ o motivu koji privlači.
– U posljednjih nekoliko desetljeća sustavno se počeo istraživati problem usamljenosti. Ova knjiga precizno razjašnjava ovaj pojam, istaknuo je Penezić dodavši kako se vrlo često događalo brkanje pojmova usamljenosti i samoće.
– Posebna kvaliteta ove knjige je da se objektivno prikazuju pojmovi usamljenost i samoća, kazao je Penezić dodavši kako je autorica predstavila osam teorijskih pristupa usamljenosti. Napomenuo je kako se autorica na samom kraju osvrće na problem usamljenosti u različitim kulturama, a izrazio je žaljenje što će knjiga biti usmjerena samo na čitaoce na hrvatskom jeziku.
Zvjezdana Rados je, govoreći o drugoj knjizi, istaknula kako je riječ o prvoj pjesničkoj zbirci Katice Grgin Lacković. No, pjesme nisu početničke, jer su objavljivane ranije. Sama zbirka sadrži 33 pjesme.
– “Pjesme uz put” su svojevrstan lirski dnevnik, istaknula je Rados. Dodala je kako je Grgin Lacković bila nagrađivana za poeziju.