Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ostaci zrakoplova još na Velebitu

Autor: Siniša Klarica

20.05.2009. 22:00
Ostaci zrakoplova još na Velebitu


Zrakoplovna nesreća Cessna 303 Crusader reg. oznake 9A-DLN u vlasništvu tvrtke Mgv Lučko Josipa Crnčevića, koj se u veljači dogodila na Velebitu također je u završnoj fazi istrage


Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture priopćilo je je da je u završnoj fazi istraga nesreće zrakoplova PA44 Seminola registarskih oznaka DGZXB, koj ise prošlog ljeta srušio u akvatoriju Dugog Otoka. Podsjetimo se, Piperom Seminole Intercocpitove pilotske škole upravljao je instruktor Danijel Oleksa, a s njim je, na svom prvom letu, bio talijanski učenik Alessandro D’Aggata. Zadnji sastanak u svezi ove nesreće održan je u BFU-u (Samostalnom tijelu za istragu nesreća Njemačke), sa glavnim istražiteljem Njemačke i istražiteljem za ovu nesreću Ulfom Kramerom. Prema navodima resornog ministarstva, Republika Hrvatska pribavila je svu potrebnu dokumentaciju, izradila analize radarskih snimaka, svih dokumenata, izradila 3D prikaz nesreće, a analizu vremenskih uvjeta izradila je ekspertna grupa Državnog hidrometeorološkog zavoda. Kako se zrakoplov nalazi u BFU-u u u Braunschweig pored Hannovera, dogovoreno je da će njemački istražitelj izraditi radnu verziju Završnog izviješća, nakon čega će se na zajedničkom sastanku utvrditi konačna verzija za objavu. Cijela istraga napominju u ministarstvu trebala bi biti gotova do kraja srpnja ove godine.
Zrakoplovna nesreća Cessna 303 Crusader reg. oznake 9A-DLN u vlasništvu tvrtke Mgv Lučko Josipa Crnčevića, koj se u veljači dogodila na Velebitu također je u završnoj fazi istrage. Tad su na letu Zagreb – Zračna luka Zadar stradali Gerd Govejšek (63), Aleksandar Walter (49), Miljenko Bartolić (61) i Zvonko Kelek (68). listom iskusni zrakoplovci, čija su tijela pronađena u jednoj od velebitskih vrtača, tek na višednevne pretrage terena. Pod velikom medijskom pažnjom odvijala se tad najospežnija potražna akcija u samostalnoj Hrvatskoj, u kojoj su sudjelovali pripadnici Specijalne policije, specijalnih postrojbi HV i HRZ-a, te članovi mnogobrojnih stanica gorske službe spašavanjau Hrvatskoj. U Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture kažu da zbog vremenskih neprilika ostaci zrakoplova još nisu izvađeni i u tijeku je dogovor nadležnih tijela o točnom vremenu izvlačenja zrakoplova. Zbog opasnosti od mina izvlačenje ostataka mora biti koordinirano sa specijalnim postrojbama MUP-a. Točno vrijeme izvlačenja još nije poznato i isto se, naglašavaju u ministarstvu, neće ni objavljivati. Nakon što se izvuku ostaci, bit će provedena ekspertiza.