Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Vrijednost ručnog rada

Autor:

20.05.2009. 22:00
Vrijednost ručnog rada


U ulaznom dijelu Gradske knjižnice Zadar u utorak je otvorena izložba “Žene s otoka”. Riječ je o drugoj izložbi ručnih radova, u organizaciji udruge “Sv. Fume” iz Sutomišćice, “Luzor” iz Preka, “Kualjska žena” iz Kali i “Kukljica” iz Kukljice.
Program je započeo pjesmom u izvedbi udruge “Luzor” iz Preka, a potom je pozdravnu riječ kazala Vesna Benić, inicijatorica i organizatorica izložbe.
– Ovom izložbom htjele smo iznova oživjeti ljepotu tehnike kukičanja, kazala je Benić podsjetivši kako su “naše majke i bake radile u toj tehnici”.
– Htjele smo istaknuti vrijednost ručnog rada koja se u današnje vrijeme, Interneta i modernih tehnologija, sve više potiskuje, kazala je Benić dodavši kako je upravo to vidljivo iz izloženih radova. Budući da je ova izložba postavljena u Gradskoj knjižnici koja slovi kao okupljalište mladih Benić je istaknula zadovoljstvo i tom činjenicom:
– Posebno mi je drago što će i mlađa populacija doći u dodir s ovom tehnikom pa se nadamo da će se tradicija nastaviti, kazala je Benić.
U programu otvorenja sudjelovali su Tomislav Meštrić i Tomo Končurat, prigodnim recitacijama, a Vesna Benić nam je najavila nastavak prezentiranja ovih radova:
– Pošto dolazi sezona i stižu turisti radove ćemo izlagati u marini u Sutomišćici, u Pučkom otvorenom učilištu u Preku, u Multimedijalnom centru u kukljici, te u Trati u Kalima, najavila je Benić.
Na izložbi je postavljeno 30 radova, pet iz Sutomišćice, 11 iz Preka, pet iz Kali i pet iz Kukljice. Izložba u Gradskoj knjižnici se može razgledati do kraja tjedna.