Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U Neviđanima otvorena školska zgrada i sportska dvorana

Autor: Ivan Stagličić

20.05.2010. 22:00
U Neviđanima otvorena školska zgrada i sportska dvorana

Foto: Adam VIDAS



Škole su jamstvo da ćemo sačuvati obitelj, đaci su jamstvo da će se živjeti na ovim otocima i Ministarstvo i Vlada će učiniti sve da vam bude ljepše živjeti ovdje u Neviđanima, istaknuo je državni tajnik Mario Babić


Danas je u Neviđanima svečano otvorena adaptirana zgrada Osnovne škole “Vladimir Nazor” i nova školska športska dvorana. Tom prigodom upriličena je prigodna svečanost na kojoj je okupljene uzvanike pozdravila ravnateljica Andreja Krnić, koja je podsjetila na vremena kada je ova škola imala 405 upisanih učenika, u Neviđanima i dvije područne škole na otoku.
– Međutim, s vremenom broj učenika je opadao, područne škole su se gasile i već dugi niz godina se nastava za svu djecu s otoka Pašmana odvija u Neviđanima. Danas stojimo pred zgradom koja je nekad imala četiri, a danas 12 velikih prelijepih učionica, modernu knjižnicu i čitaonicu i impresivnu školsku dvoranu i nadam se da će ovaj veliki projekt Ministarstva mora prometa i infrastrukture, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Zadarske županije i Općine Pašman doprinijeti ponovnom povećanju broja djece, kazala je ravnateljica Krnić.
Načelnik općine Pašman, Nedjeljko Medić uputio je pozdrave uzvanicima, kao i svojoj prethodnici na mjestu načelnika Maji Bašić i ostalim načelnicima koji su doprinosili da dođe do provedbe ovog projekta. Načelnik Medić iznio je i kompletne troškove za obnovu škole i izgradnju dvorane te pripadajućih sadržaja koji ukupno iznose deset milijuna kuna.
Školstvo je jedna od važnijih djelatnosti Zadarske županije, naglasio je u svom izlaganju župan Stipe Zrilić i nastavio:
– Naše aktivnosti i naši programi u većem dijelu su okrenuti stvaranju boljih i dobrih, odnosno ujednačenih standarda kvalitete svih naših škola. To nije lako jer imamo veliku županiju i velik broj škola, ali možemo reći da vi danas imate standard iznad prosjeka i naravno da nas to raduje i težnja je da svi imaju ovakav standard, koji znači rad u jednoj smjeni i športske dvorane uz škole, kazao je župan Zrilić naglasivši da se politika države prema otocima značajno promijenila.
– Nakon svih onih godina kad su se događala iseljavanja s otoka, sada možemo reći da želimo stvarati uvjete da mladi ljudi ostaju ovdje, i ja se nadam da će to doista biti tako, rekao je zadarski župan.
Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Mario Babić, podsjetio je na niz investicija koje je ovo ministarstvo poduzelo na otocima, no ništa ga ne veseli kao škole.
– Škole su đaci, škole su veselje, škole su jamstvo da ćemo sačuvati obitelj, đaci su jamstvo da će se živiti na ovim otocima i Ministarstvo i Vlada će učiniti sve da vam bude ljepše živjeti ovdje u Neviđanima, na čistom zraku, nego u Zadru i da imate posla, istaknuo je Babić koji je potom svečano prerezao vrpcu nove školske zgrade.
Prigodni program izveli su učenici škole i KUD “Nevijana”, a zgradu je blagoslovio župnik don Josip Lisica.


 PAŠMANCI HOĆE MOST




Tijekom izlaganja župana Zrilića o stvaranju uvjeta za otvaranja novih radnih mjesta na otoku, iz publike su se čuli povici: “Most, most!”, na što je župan kazao:
– Spominje se i most, to je projekt koji će se dugoročno riješiti. U kojem razdoblju, ja to sada kao župan ne mogu reći. To su planovi Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, ali u svakom slučaju – to je projekt koji je u planovima za realizaciju.