Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

USKOK pritvorio Slavka Šaru, načelnika Općine Galovac

Autor: Suzana Bandić

20.05.2010. 22:00
USKOK pritvorio Slavka Šaru, načelnika Općine Galovac

Foto: Vedran SITNICA



USKOK-ovim istražnim nalogom obuhvaćen je načelnik Slavko Šare, njegov zamjenik, tajnica, dvojica vijećnika i četiri poslovna partnera koji su odrađivali građevinske poslove u Općini. Tereti ih se za udruživanje u počinjenju kaznenog djela, a Šaru i zbog zloporabe položaja i ovlasti i krivotvorenje isprava


Zbog sumnje da je počinio nekoliko kaznenih djela danas je uhićen Slavko Šare, načelnik Općine Galovac iz redova HSS-a koji je potom u pratnji svog odvjetnika Branimira Zorice i zadarske policije prepraćen u Uskočki Istražni centar u Splitu.
Obzirom na to da je riječ o Uskočkom predmetu iz zadarske policije koja je Šari u petak ujutro s nalogom pokucala na vrata stana u Zadru, nisu željeli govoriti.
Neslužbeno, međutim doznajemo da Uskovim istražnim nalogom osim Slavka Šare obuhvaćeno još devet osoba te da ih se tereti zbog udruživanja u počinjenju kaznenog djela, a Šaru još i za zloporabu položaja i ovlasti te krivotvorenje službenih isprava
odnosno da je podizao novac na imena više osoba, mahom djelatnika Općine Galovac čime je općinu oštetio za veći novčani iznos. 
Iz istog izvora bliskog istrazi neslužbeno doznajemo kako su uz Šaru istražnim nalogom obuhvaćeni njegov zamjenik Branko Kovač, administrativna tajnica Općine Galovac Mara Raspović i Petar Burčul, vijećnik Općine Galovac, a osim njih spominju se i nekoliko privatnih obrtnika koji su za Općinu Galovac obavljali uglavnom građevinske poslove pa su se u istrazi tako našli i Ante Butić i Enerko Ivković iz Prkosa,  te Davor Burčul, Filip Nadinić i Branimir Gulan iz Galovca.
Nitko od njih za sada nije uhićen, no kako doznajemo, svi su još prije 20-tak dana iskazivali pred zadarskom policijom, djelatnici Općine na okolnosti potpisivanja naloga za putne troškove i takozvane loko vožnje, te privatni obrtnici na okolnosti troškova izvedenih poslova.
Slavko Šare u petak navečer će biti prepraćen sucu istrage Županijskog suda u Splitu. Neslužbeno doznajemo kako će mu biti određeno 48-satno zadržavanje, a nakon toga će sudac zakazati raspravu na kojoj će se odlučivati o zahtjevu USKOK-a za njegovim zadržavanjem u istražnom pritvoru na rok od mjesec dana.
Slavko Šare već je i do sada u nekoliko navrata dolazio u sukob sa Zakonom, te je protiv njega na zadarskim sudovima vođeno nekoliko postupaka.
Na Županijskom sudu u Zadru protiv njega se već tri godine pred sutkinjom Enkom Moković vodi sudski postupak zbog zloporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja službenih isprava kojima je, prema optužnici, u više navrata sebi isplatio 60.627 tisuća kuna bez valjane osnove. Nakon češljanja općinske dokumentacije početkom prošle godine  i  Državna revizija je pronašla neke nepravilnosti te je utvrdila kako općinski financijski izvještaji za 2008. “ne iskazuju objektivan i istinit prikaz poslovanja tijekom godine i stanja na koncu godine i nisu sastavljeni u skladu s propisima koji određuju računovodstvo proračuna i proračunskih korisnika te kako poslovanje u značajnom dijelu nije obavljeno u skladu s propisima koji određuju nadležnost Općine”.
U nizu nepravilnosti koje je revizija utvrdila spominjali su se rashodi za materijal i dijelove za tekuće i investicijsko održavanje, utrošenu električnu energiju, nabavu goriva i troškove mobilnih uređaja koji su prema ispostavljenim računima iznosili oko 2.4 milijuna kuna, a evidentirani su u iznosu preko 2.,7 milijuna kn, što je za 313.858, kuna više. Uz to, Općina Galovac na dohotke isplaćene fizičkim osobama u ukupnom iznosu od 355.340 kuna nije obračunala niti platila doprinose i porez na dohodak, a za nabavu roba, radova i usluga u ukupnoj vrijednosti od preko 2.4 milijuna kuna nisu provedeni propisani postupci javne nabave. U Općini Galovac nisu vodili evidenciju o korištenju automobila u službene svrhe i utrošku goriva pa se sve to skupa, kako neslužbeno doznajemo od našeg izvora bliskog istrazi,  sada našlo u predmetu Uskočke istrage.