Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Hrvatsko-mađarske veze kroz povijest

20.05.2011. 22:00
Hrvatsko-mađarske veze kroz povijest


Međunarodna suradnja Zadarske županije s Baranjskom županijom iz Mađarske sinoć je potvrđena i činom kulture. U Znanstvenoj knjižnici Zadar jučer je  otvorena izložba i održana je promocija knjige “Tisućstogodišnje veze Hrvata i Mađara” autora Đure Šarošaca. Otvorenju izložbe nazočili su župan Baranjske županije Zoltan Horvat, župan Zadarske županije Stipe Zrilić, izaslanstvo Republike Mađarske, predstavnici Zadarske županije, predstavnici sveučilišta, HAZU-a te Mađarskog kulturnog društva.
Sadržaj izložbe postavljen u izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice prati sadržaj knjige Đure Šarošaca koju je 1999. godine izdala Matica iseljenika. Na panoima su predstavljeni svi segmenti mađarsko-hrvatskih veza kroz povijest. O samoj temi na otvorenju je govorio profesor Ernest Barić sa Sveučilišta iz Pečuha.
– Rijetka je ovo prigoda da imamo pred sobom slikom i riječju paralelno predočena značajna zbivanja koje kronološkim slijedom govore o odsutnim datumima i ličnostima dvije zemlje prikazujući poznate i manje poznate ličnosti i detalje iz zajedničke nam prošlosti, rekao je Barić. O zajedničkoj povijesti govorio je Barić osvrtom na Zrinske i Frankopane koje podjednako kao svoje nacionalne junake svojataju i Hrvati i Mađari te kroz aspekt iseljenika. Nakon njega o zajedničkoj povijesti dvaju naroda s povijesnog gledišta govorio je zamjenik pročelnika Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru Ante Bralić.
Okupljenima se na otvorenju izložbe obratio i baranjski župan Zoltan Horvat koji je istaknuo važnost nastavka suradnje dvije županije kao i mađarsku potporu Hrvatskoj pri ulasku u Europsku uniju.
Izložbu je otvorio zadarski župan Stipe Zrilić.
– Da su veze Hrvata i Mađara dobre i dugotrajne potvrdit će nam i ova izložba. Znamo da je kroz dugu povijest naših odnosa kvaliteta te suradnje i povezanosti varirala, ali ono što je najbitnije i trebamo istaknuti kakvi su naši odnosi sada, jer su to naša životna pitanja. Doista, suradnjom Hrvatske i Mađarske u ovih dvadeset godina hrvatskoga postojanja moramo biti i više nego zadovoljni jer znamo da je Mađarska itekako pomogla Hrvatskoj u njezinu osamostaljenju, a svjedoci smo toga da nam pružaju potporu i sada u našem pristupu Europskoj uniji, istaknuo je Zrilić prije nego je izložbu proglasio otvorenom.
Izložba će u Znanstvenoj knjižnici ostati otvorena sljedeća dva tjedna, do 3. lipnja.