Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Knjiga o svjedoku u službi istine

20.05.2011. 22:00
Knjiga o svjedoku u službi istine


Mons. Puljić je u brojnim apelima, upućenim svjetskim moćnicima, u pismima i brojnim intervjuima ukazivao čitavom svijetu na “apokaliptička razaranja” grada, naveo je prof. Livljanić dodajući da se teško tko može pohvaliti s tolikim brojem pisama upućenih papi Ivanu Pavlu II., s kojim se mons. Puljić i osobno susretao


“Ohrabri se, narode moj” naslov je zbornika autora dr. sc. Jakše Raguža predstavljenog u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa “Zmajević” u Zadru. Zbornik sadrži djelovanje dubrovačkog biskupa mons. dr. Želimira Puljića u razdoblju pada komunizma i Domovinskog rata od 1990. do 1993. godine. Knjigu su predstavili prof. Ive Livljanić, prvi veleposlanik RH pri Svetoj Stolici, autor dr. sc. Jakša Raguž, don Tomislav Sikirić, župnik Sukošana i zadarski nadbiskup mons. dr. Želimir Puljić. Za glazbeni ugođaj pobrinuo se Katedralni zbor Sv. Stošije.  Uz brojne Zadrane, svećenike, redovnice i goste sudjelovali su zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić, župan Stipe Zrilić, dr. Dario Nakić, ravnatelj Opće bolnice Zadar te gospićko-senjski biskup mons. Mile Bogović. Kako je kazala voditeljica Ines Grbić, zbornik dokumentirano sabire fotografije i arhivu djelovanja biskupa mons. Puljića, a naslov nije svojstven samo razdoblju prošlih vremena i mijena, kojima je dubrovački biskup bio svjedok i aktivan sudionik u domovini. Knjiga je i povijesni dokument te donosi okolnosti u kojima se rađala hrvatska sloboda u vremenu Domovinskog rata i stradanja Dubrovnika. Ovo vrijedno djelo napisano je na 640 stranica fotografija i teksta. 
 Ovo je knjiga o duhovnom vođi, katoličkom biskupu, o pastiru. Knjiga je to “o svjedoku u službi istine”, rekao je prof. Ive Livljanić te predstavio četiri glavna dijela knjige.
 Mons. Puljić je u brojnim apelima, upućenim svjetskim moćnicima, u pismima i brojnim intervjuima ukazivao čitavom svijetu na “apokaliptička razaranja” grada, naveo je prof. Livljanić dodajući da se teško tko može pohvaliti s tolikim brojem pisama upućenih papi Ivanu Pavlu II., s kojim se mons. Puljić i osobno susretao. U govoru je istaknuta i biskupova ljubav i žrtva te zauzimanje za narod koji je obilazio, hrabrio, često izlažući opasnosti vlastiti život.
 Dr. Jakša Raguž je govoreći o okolnostima u kojima se našao Dubrovnik za vrijeme Domovinskog rata istaknuo da su riječi nade i ohrabrenja bitne sastavnice zbornika. Autor je poručio da je mons. Želimir Puljić u Domovinskom ratu bio i ostao simbol slobode, nade i Kristove vjere, koja im je pomogla da ne klonu duhom.
Autor je još rekao kako je dolaskom mons. Puljića, Zadarska nadbiskupija jako puno dobila. Dobila je čovjeka velike životne energije, pripravnog na težak rad i žrtve za dobrobit zajednice.
 Don Tomislav Sikirić u svom je izlaganju predstavio slijed ratnih događanja u Škabrnji i drugim mjestima u okolici Zadra. Tada je obnašao službu župnika Škabrnje i Nadina te bio svjedok trpljenja, patnje i stradanja naroda.