Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Radnice Adrije štrajkat će do isplate plaća

20.05.2011. 22:00
Radnice Adrije štrajkat će do isplate plaća


Banke s kojima Adria posluje pristale su sljedeći tjedan na tri dana deblokirati račune kako bi radnicima mogle biti uplaćene dvije plaće, od kojih je jednu osigurala Podravka, a drugu Adria. No, ustrajne u svom zahtjevu radnice su odlučile nastaviti sa spontanim štrajkom sve do isplate zarađenih plaća


Gotovo četiri sata jučer su trajali pregovori predstavnika sindikata PPDIV-a i SPIV-a pri SSSH s čelnicima Adrije, predstavnicima šest banaka i Podravke o modalitetima za spas najveće tvornice ribljih konzervi na Mediteranu i njezinih 300 zaposlenika.
Sindikalisti predvođeni regionalnim povjerenicima Ivicom Blaževćem iz PPDIV-a i Vedranom Uranijom iz SSSH, te njihovim glavnim povjerenicima u Adriji, Mladenom Marinovićam i Patricijom Jelenković ustrajali su u svojim zahtjevima za isplatom dviju zaostalih plaća za ožujak i travanj nakon čega je postignut dogovor da će plaće radnicama koje su u spontanom štrajku još od srijede biti uplaćene idući tjedan.
– Iako smo inzistirali da banke deblokiraju račune još danas, to nismo uspjeli dogovoriti jer zastupnici banaka koji su sudjelovali na ovom sastanku nemaju te ovlasti. Ono što je formalno dogovoreno jest deblokada računa Adrije sljedeći tjedan i to od 25. pa do 28. svibnja, što zapravo znači da bi radnici mogli dobiti plaće 26. svibnja, u srijedu – rekao je Mladen Marinović, glavni povjerenik sindikata PPDIV-a za Adriju napomenuvši kako su o tom dogovoru odmah nakon sastanka obaviještene radnice koje su međutim, čvrsto ostale pri svom stavu da bez plaće neće raditi. Kako tvrtka ne bi trpjela još veću štetu, nakon razgovora s direktorom Miodragom Lacićem i njegovim zamjenikom Igorom Musapom, pristale su u ponedjeljak ujutro tek nakratko prekinuti spontanu obustavu rada i pripremiti 40 tisuća konzervi za već ranije dogovorenu isporuku Podravci, no nakon toga strojevi u pogonima ponovno će utihnuti.
Mladen Marinović, Adrijin zaposlenik s 35-godišnjim stažom, jučerašnjim sastankom nije u potpunosti zadovoljan, no napomenuo je kako se u predočenim dugoročnim planovima za nastavak proizvodnje i još bolje partnerstvo s Podravkom možda ipak nazire svjetlo na kraju tunela za zadarskog riboprerađivača koji na istoj lokaciji posluje još od 1948. godine. Upravo na tu činjenicu, ali i onu da je Adria kao takva izuzetno bitna za Zadar, ali i za Hrvatsku, podsjetio je direktor Lacić u svom predstavljanju zastupnicima banaka s kojima u posljednjih deset godina, otkako je otkupio većinski dioničarski paket, Adria posluje. Napomenuo je da Adria nije samo najveći proizvođač ribljih konzervi u Hrvatskoj, već i da je jedan od najvećih poreznih obveznika što bi po njegovom mišljenju trebalo imati svoju težinu kod pregovora o nastavku poslovanja u ovim teškim vremenima za svih, a posebice za gospodarstvo.
– Na sastanku je nazočio i gospodin Krunoslav Bešvir u ime Podravke, kao najvećeg strateškog partnera Adrije, pa stoga vjerujemo da ono što je na tom sastanku izrečeno nisu samo prazne priče. Osim još čvršće suradnje s Podravkom koja je osigurala novac za radničke plaće za mjesec ožujak, a Adria za travanj, direktor Lacić iznio je i dugoročni plan poslovanja Adrije u narednih pet godina na osnovu kojeg temelji svoj zahtjev prema bankama za reprogramiranje kreditnih obveza tvrtke – rekao je Uranija ističući kako bi taj dugoročni plan trebao zaživjeti iza 1. lipnja, a najkasnije do 1. srpnja.
Uranija je spomenuo i složnost oba sindikata u ovoj tvrtci oko zahtjeva za boljom budućom suradnjom i protokom informacija na relaciji s upravom Adrije te involviranost kod donošenja krucijalnih odluka najavivši ujedno i novi sastanak uprave i sindikalista sljedeći tjedan kada bi se na dnevnom redu trebale naći i preostale neostvarene stavke iz Kolektivnog ugovora, odnosno uplata doprinosa, poreza, regresa i slično.


 BANKAMA DUŽNA VIŠE OD 28 MILIJUNA KUNA




Dug Adrije prema bankama s kojima posluje i zbog kojih su računi blokirani popeo se na ukupno 28 milijuna i 330 tisuća kuna od čega više od 26 milijuna otpada na dug prema Hypo banci, OTP banci, Partner i Poštanskoj banci, dok je preostalih nešto više od dva milijuna Adria dužna Podravskoj i Erste banci. Koji su razlozi tolikog zaduženja prema bankama, radnicima, ali i nekim poslovnim partnerima s obzirom na to da je za 15.5 milijuna kuna prodan brend “Eva”, da ta tvrtka dobiva vrijedne državne poticaje, da se u tehnologiju ništa nije ulagalo, a k tome još i da je u posljednjih 10 godina otpušteno oko 500 zaposlenika, nitko sa sigurnošću nije mogao reći, a Uprava o tome nerado govori.