Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zadar dobiva program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem

20.05.2011. 22:00
Zadar dobiva program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem


Na području grada Zadra ima minimum 500 hektara poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH. Naš problem je što je veliki broj parcela uknjižen kao društveno ili općenarodno vlasništvo. Očekujemo kako ćemo do kraja godine donijeti program za kopneni dio, a zatim krećemo na otoke, kaže Ivica Katić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i razvitak otoka Grada Zadra
Zadarska poljoprivreda može zadarskom turizmu ponuditi jako puno. Mi na našem području imamo respektabilne proizvođače ekstra djevičanskog ulja, proizvoda od smokve, lavande, zatim vinare, medare. Poljoprivreda i turizam su nerazdvojivi. Moramo se izgraditi kao grad zdrave i raznovrsne hrane. Imamo što ponuditi turistima kojih iz godine i godine dolazi sve više. Lani ih je došlo milijun. Bila bi stvarno katastrofa da oni ne kušaju domaće vino, maslinovo ulje, med, sir ili druge proizvode, kaže uoči nadolazeće turističke sezone Ivica Katić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i razvitak otoka Grada Zadra.
Prema pročelnikovim ocjenama poljoprivreda na području grada Zadra zadnje vrijeme doživljava svoju renesansu. Lani je posađeno 350.000 sadnica vinove loze, a ove godine očekuje se da će biti posađeno preko pola milijuna. Također u ovoj godini očekuje se da će biti posađeno preko 3.500 maslina, 3.000 smokava, a podizat će se nasadi bajama i oraha.
 Sedamdeset kuna za obnovljenu maslinu
Katić otvoreno ocjenjuje kako stanje u poljoprivredi na otocima koji spadaju pod područje Grada Zadra nije zadovoljavajuće. Gorući problem jest starije stanovništvo, ali ipak su primijećeni pomaci nabolje.
– U zadnje vrijeme imamo veliki interes mlađih ljudi za bavljenje poljoprivredom na otocima. Prije nekoliko dana mi je stigao zahtjev za nekoliko stotina sadnica maslina koje će posaditi Olibljani. Imamo veliki interes za obnovu starih maslinika, pogotovo na Ižu i Ravi gdje se dosta radilo na uređenju poljskih putova. Grad Zadar potiče obnovu starih maslinika sa sedamdeset kuna po obnovljenom stablu. Potporu dobivaju oni koji su registrirani kao tvrtka, obrti ili OPG-i. Zadnju godinu se veliki broj otočana upisao u upisnik OPG-a baš zbog ove naše mjere. Na Silbi Jurjević radi čuda po pitanju vinogradarstva. S Molata dolaze vijesti o mladim ljudima koji rade u Zadru, a na Molatu bi se bavili seoskim turizmom. Nažalost, jedino s Premude i Ista nemamo nikakvih pozitivnih najava. Ipak nije sve tako crno pa smo i na ovim otocima primijetili pojačanu poljoprivrednu aktivnost na onim područjima gdje su obnovljeni poljski putovi, kaže Katić i dodaje:
– Grad Zadar će nastaviti pomagati razvoj poljoprivrede na otocima. Na kraju krajeva zato je i ovaj odjel osnovan.
 Blato donosi novac
Od ostalih aktivnosti Odjela na čijem se čelu nalazi, Katić ističe izradu programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Zadra. Grad Zadar je jedna od rijetkih jedinica lokalne samouprave na području Zadarske županije koja ga nije donijela. Zbog toga su usporene određene razvojne mogućnosti, ali se i gubio dio mogućih prihoda. Konkretno tvrtka Vigens koja je dobila u zakup Bokanjačko blato cijelu je zakupninu uplaćivala Gradu Ninu koji je donio spomenuti program, iako se značajan dio Bokanjačkog blata nalazi na zadarskom području. Bokanjačko blato ima površinu od oko 500 hektara od čega je 235 hektara na području Grada Zadra.
– Na području Grada Zadra ima minimum 500 hektara poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH. Naš problem je što je veliki broj parcela uknjižen kao društveno ili općenarodno vlasništvo. U vezi toga usko surađujemo s državnim odvjetništvom. Očekujemo kako ćemo do kraja godine donijeti program za kopneni dio, a zatim krećemo na otoke, kaže Katić.
Katić dodaje kako je Grad Zadar donio program poticanja poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja na području grada Zadra koji obuhvaća dvanaest mjera: investicije u poljoprivredna gospodarstva, poticanje proizvodnje, poticanje ekološke i integrirane proizvodnje, poticanje udruživanja poljoprivrednika, poticanje promocije i plasmana tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda, poticanje okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta, tehnička pomoć za pretpristupne programe Europske unije, sredstva pomoći za školovanje, prekvalifikaciju i poduku, poticanje očuvanja biološke raznolikosti,  subvencioniranje troškova vođenja poslovnih knjiga obiteljskim poljoprivrednim
gospodarstvima, subvencioniranje dijela troškova kredita u svrhu poljoprivredne proizvodnje, subvencioniranje dijela troškova osiguranja od mogućih šteta proizvodnji u poljoprivredi. Kroz ove mjere, poticajima i subvencijama Grad Zadar nastoji razviti ovdašnju poljoprivredu i na taj način pomoći oporavku gospodarstva.


 GRAD DOBIVA VIŠE NEGO ŠTO ULAŽE


Lani je Grad Zadar za poljoprivredu iz proračuna izdvojio nešto više od 1,3 milijuna kuna – 725 tisuća kuna za aktivnosti koje su se provodile u sklopu razvoja programa poljoprivrede i 600 tisuća kuna za obnavljanje poljskih putova.
– Ne mogu sa sigurnošću reći, ali mislim da proračun Grada Zadra dobiva više od poljoprivrede. Imamo nekoliko velikih firmi na našem području poput Vigensa, Jurjevića i druge. Mnoge od njih sada investiraju tako da za nekoliko godina možemo očekivati veće prihode u korist gradskog proračuna, kaže Katić.