Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Zadarski golub roler

20.05.2011. 22:00
Zadarski golub roler


U Zadru je osnovana još jedna Udruga za uzgoj malih životinja “Zadarski golub roler”. Registrirana je i u Hrvatskom savezu udruga uzgajivača malih životinja. Prvi je predsjednik Ivica Matković, iskusni uzgajivač koji je u Zadru krajem sedamdesetih godina proteklog stoljeća i uzgojio zadarskog goluba prevrtača te je s mnogim članovima Udruge uložio puno truda da se krajem 2010. godine prizna kao hrvatska autohtona pasmina, treća pasmina rolera na svijetu.
Udruga zasad broji 12 članova, među kojima su dopredsjednik Tomislav Rončević, tajnik Ivica Pedić i rizničar Niko Pedić.
– Udruga ponosno nosi naziv ‘Zadarski golub roler’, po zadarskom biseru-golubu prevrtaču, pasmini priznatoj u Hrvatskoj i svijetu. Osnovni cilj i zadaća udruge je prije svega uzgoj golubova, ukrasne peradi, ptica i kunića te podizanje uzgoja i zaštite hrvatskih autohtonih pasmina na višu razinu, govori Ivica Pedić.
Golub prevrtač posebna je vrsta goluba koju karakterizira svojstvo prevrtanja unatrag. Zadarski prevrtač specifičan je golub koji se može konstantno prevrtati u zraku od 100 pa do čak 700 metara. Usporedbe radi, svjetski priznati Birminghamski prevrtač može se prevrtati u zraku svega od 5 do 30 metara.
– Zadarski prevrtač je najbrži i najžešći roler na svijetu, tvrdi Ivica Matković.
Ptica cijelim svojim bićem potvrđuje da u Zadru zbilja postoje čudnovate, rijetke i neviđene stvari.
– Sve vrste koje vrte, vrte puno sporije, ali on – on je ferrari! Niti jedan golub nema tako brzu rolu. To je čudo od ptice, ponosno će Matković, dodajući da čim se vine u zrak, zadarski prevrtač već srlja u smrtnu pogibelj. Ako ste golubar, svakako poznajete takve situacije.
Upravo zbog svojih mogućnosti koje su do dvadesetak puta veće od trenutačnog svjetskog prvaka Zadarski prevrtač, golub roler je ubrzo dobio nadimak ‘kamikaza’, jer s prevrtanjem često ide do tla pri čemu pogiba.
– Udruga je otvorena za suradnju s ostalim hrvatskim i međunarodnim udrugama sličnog ili istog cilja, poručuje Niko Pedić.