Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Biblija nigdje ne spominje da je Eva Adamu dala jabuku

Autor: Ante Rogić

20.05.2013. 22:00
Biblija nigdje ne spominje da je Eva Adamu dala jabuku

Foto: Vedran SITNICA



Poznato i nepoznato u Bibliji, naslov je predavanja dr. sc. Darka Tomaševića, kanonika kaptola Vrhbosanskog koje je održano jučer u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru. Tomašević je profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu, a autor je Povijesno-duhovnog vodiča po Svetoj Zemlji u Verbumovu izdanju.
U jučerašnjem predavanju dr. Tomašević je studentima govorio o Svetom pismu, pojmovima poznatim i nepoznatim, kako je i naslov predavanja te činjenicama koje su općeprihvaćene, a ipak neistinite.
– Sveto pismo nije nešto što mi mislimo da jest, već ono što je napisano, kazao je dr. Tomašević navevši potom nekoliko primjera iz kojih je vidljivo kako je u mnogim slučajevima ustaljeno vjerovanje u nešto što zapravo uopće nije tako u Svetom pismu.
Predavač je upitao publiku koliko se mudraca došlo pokloniti Isusu, a složan odgovor je bio – tri.
– Tri? Ako nađete taj podatak ja ću pojesti Sveto pismo. O pohodu mudraca piše samo Matej u svom evanđelju i navodi kako su mudraci darovali, dakle množina. Moglo je biti dvoje, a i dvije stotine.
Drugo pitanje oko kojeg su u odgovoru svi bili odmah složni je li Eva dala Adamu jabuku. Naravno, bili su složni svi u publici, na što je predavač kratko i jasno kazao ne.
– Jabuke nema nigdje u Svetom pismu. Lijepo stoji kako su jeli sa stabla spoznaje dobra i zla, ali nigdje ne piše da je bila riječ o jabuci. Ovo je došlo iz 15. stoljeća kad je jedan nizozemski slikar naslikao jabuku i kako smo mi vizualna bića postalo je nekako općeprihvaćeno kako je bila riječ o jabuci, kazao je Tomašević.
Predavač je iznio još jedan zanimljiv podatak, a to je da u Svetom pismu se nigdje ne spominje mačka.