Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Četvrt stoljeća čekali nastavak Rapskog zbornika

Autor: Valentina Mlađen

20.05.2013. 22:00
Četvrt stoljeća čekali nastavak Rapskog zbornika


Prvi Rapski zbornik objavljen je davne 1987. godine kao rezultat znanstvenog skupa o Rabu održanog 1984. godine. Točno 25 godina bilo je potrebno da dođe do izdanja njegova svojevrsnog nastavka, Rapskog zbornika II. koji je jučer predstavljen u svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru. Zbornik radova o Rabu zajedničkim snagama izdali su Sveučilište u Zadru, Grad Rab i Matica hrvatska – Ogranak u Rabu te su ga jučer predstavljali jedan od autora, prof. dr. sc. Damir Magaš, te kourednici Josip Andrić, mag. ing. el., predsjednik Matice hrvatske – Ogranak u Rabu i doc. dr. sc. Robert Lončarić, s Odjela za geografiju zadarskog Sveučilišta. Iako je predstavljanju trebala nazočiti i gradonačelnica Raba Rosanda Krstinić Guščić ona je bila spriječena zbog obveza oko izbora, a u njeno ime okupljene je pozdravila Jasna Vidas Vidović.
Snažne veze Zadra i Raba
Nazočne na predstavljanju pozdravio je i rektor zadarskog Sveučilišta prof. dr. sc. Ante Uglešić koji je istaknuo kako je Rab i unatoč dvama zbornicima još uvijek eldorado za brojne istraživače i znanstvenike, a zajednički rad na ovom drugom zborniku pojačao je davne veze Raba i Zadra koje su kroz povijest bile izuzetno snažne.
– Rab je tisućljećima bio samosvojna autonomija koja je svoj komunalni ustroj nasljedovala od prapovijesnih vremena. Od Liburna pa do današnjih dana uvijek je bio općina, taj status nikada nije izgubio. Točno prije sto godina, 1913. godine, Rab je bio dio kotara Zadar. Prije desetak do petnaestak godina ukinute su postojeće prometne veze između ova dva grada i tako je zakinuta njihova povezanost, kazao je Magaš napomenuvši kako se taj trend mora promijeniti zbog više stotina Rabljana koji žive u Zadru kao i brojnih rapskih studenata koji studiraju na našem Sveučilištu.
Četiri godine rada
Rad na Zborniku trajao je otprilike četiri godine, istaknuo je kourednik Josip Andrić, od kada je Matica hrvatska – Ogranak Rab odlučila, u prosincu 2008. godine, da se ide u taj važan projekt. U Rapskom zborniku II. zastupljeno je i troje autora iz prvog zbornika, Mirjana Legac, Ivan Pederin i Petar Runje. Zastupljeno je pedesetak znanstveno – istraživačkih radova s područja geografije, povijesti, povijesti umjetnosti, književnosti, filologije i drugih, a naslovnicu krasi zvono iz 1292. godine s crkve sv. Petra iz Supetra na Rabu, inače najstarije u upotrebi u ovom dijelu Europe.