Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

I dalje ćemo igrati napadački nogomet

Autor: Andrija Dešpoja

20.06.2010. 22:00
I dalje ćemo igrati napadački nogomet


Želimo napasti prvo mjesto i na kraju osigurati plasman u Drugu ligu koja nam je već nekoliko godina bila jako blizu – kaže Burčul
Drugu sezonu u nizu nogometaši Raštana su završili s osvojenim drugim mjestom u Trećoj ligi jug iza budućih drugoligaša Splita lani te Dugopolja ove godine. Samo koračić od plasmana u viši rang dijelio je Raštančane koji su doduše imali priliku postati članom Druge lige i pretprošle sezone kad su to i odbili iz razloga što nisu svoje domaće utakmice smjeli igrati na svom igralištu. No već za iduću sezonu kuju se veliki planovi koji bi mogli značiti i konačan proboj u viši rang ovog najuspješnijeg županijskog trećeligaša u posljednje vrijeme.
Široki kadar
Početkom sezone na klupi Raštana su u tandemu krenuli Leopold Burčul te Vlado Mandić, no 4. kolo u kojem se izgubilo od glavnog konkurenta Dugopolja značilo je podnošenje ostavke za Burčula, pa je klub do kraja sezone predvodio Mandić. Izgleda da je taj poraz bio koban za ambicije Raštana za osvajanje prvog mjesta, jer je na kraju unatoč odličnim igrama izboreno drugo mjesto sa sedam bodova zaostatka za prvoplasiranim Dugopoljem. Kraj još jedne vrlo uspješne sezone značio je novu rošadu na klupi Raštana, pa je Mandić zamijenio trenersku stolicu s Burčulom koji je u posljednjem dijelu sezone preuzeo benkovački Velebit te uzeo županijski kup svladavši Zadar. Povratak Burčula na klupu Raštana označio je i okretanje nove stranice u ovom klubu koji je u planovima za sljedeću sezonu debelim slovima ucrtao ulazak u viši rang.
– Vratio sam se u svoj klub u kojem su mi vrata bila uvijek otvorena i čim sam stigao preuzeo sam taj imperativ koji smo svi u klubu zacrtali za iduću sezonu. Želimo napasti prvo mjesto i na kraju osigurati plasman u Drugu ligu koja nam je već nekoliko godina bila jako blizu. Smatram da je taj cilj objektivan, to jest realan, jer mislimo da ove sezone neće biti tako moćnog konkurenta kao što su bili Split preklani te ove sezone Dugopolje. Ipak, dosta je rano predviđati s kakvim sastavima će natjecanju pristupiti ostali klubovi, no najbolji pokazatelj će biti prvih nekoliko kola.
Dočekao vas je odlazak trojice bitnih igrača. U skladu s najavljenim ambicijama koliko ćete moći održati kvalitetan sastav na okupu?
– Napustili su nas Niko Peraić, Marko Gospić te Šime Gregov koji su otišli u redove prvoligaša sa Stanova. Iz istog smjera nam je došlo i prvo pojačanje Šime Maruna koji će nam mnogo značiti. Druge prinove nismo imali, ali smatram kako nam tako nešto nije neophodno da ostvarimo naš zacrtani cilj. Imamo dovoljno širok kadar iz kojeg ćemo, vjerujem, uspjeti pronaći adekvatna rješenja za izgurati sezonu.
I dalje na vrhu
Raštane su poznate po izrazito napadačkoj igri što potvrđuje najviše postignutih golova u Trećoj ligi – jug (69). Možemo li i sljedeće sezone očekivati pucački raspoložene Raštane?
– Napadački nogomet je stil kojeg se ne želimo odreći. Golovi znače bodove i svjesni smo da je sve u biti na zalaganju igrača. Ako svatko tko je na terenu dade svoj maksimum onda vjerujem da neće nedostajati ni golova, a ni bodova. Posebno bi ova sezona za sve naše igrače trebala biti vrlo motivirajuća, jer se najavio pohod u Drugu ligu, a znamo da bi najveću dobrobit taj plasman donio upravo igračima koji bi tada dobili priliku sudjelovati u jačoj konkurenciji. No posebno bi to bio velik doživlaj za našeg kapetana Gorana Burčula koji već zalazi u poodmakle nogometne godine i bila bi šteta da takav igrač koji je zadužio ovaj klub ne podigne pehar pobjednika Treće lige jug u kojoj je bio sigurno jedan od najboljih igrača.
Put do Druge lige gradit će se kroz prvu, možda najvažniju fazu, kroz ljetne pripreme.
– Vrlo bitan dio našeg plana počiva na uspješno određenim ljetnim pripremama koje smo zacrtali sredinom srpnja. To razdoblje mislimo odraditi maksimalno ozbiljno i već od početka moramo krenuti vrlo silovito, jer neće biti kasnije mnogo vremena za ispravak eventualnih rezultatskih propusta. Prvenstvo počinje krajem kolovoza i treba zasukati rukave ako mislimo gledati Raštane na vrhu trećeligaške ljestvice – zaključio je Burčul.
 


Lakše osvojiti Treću nego ostati u Drugoj ligi


Kako će najavljene ambicije pohoda na prvo mjesto iduće sezone uspjeti popratiti Uprava kluba na čelu koje je uspješni lokalni poduzetnik Mišo Čirjak. Prethodne dvije sezone, unatoč prilici za proboj u viši rang, uvijek je zapinjalo na pitanju infrastrukture te financija.
– U četiri godine ova Uprava, u uvjetima kojima radi, je stvorila respektabilan klub. Raštane pored svega redovito šalju igrače u Prvu ligu te se primijeti kvalitetan i stručan rad te prepoznatljivost koju Raštane ima u nogometnoj Dalmaciji. Prethodne dvije sezone smo imali priliku, pogotovo lani kad smo kao drugoplasirani iza Splita dobili mogućnost igranja u Drugoj ligi, no zbog nemogućnosti igranja na svom igralištu smo odustali. Pri kraju ove sezone imali smo zaostatak za Dugopoljem i nismo podnijeli zahtjev za licencu od HNS-a, no dobili smo jamstva da se možemo naknadno licencirati na osnovu ostvarenog sportskog uspjeha, no moram priznati da nam nije toliko ni žao, jer bolje je u sezoni koja dolazi napadati prvo mjesto što će nam sigurno biti puno lakše nego da moramo tražiti ostanak u Drugoj ligi iz koje će po svemu sudeći ispasti čak pet klubova – kazao je predsjednik Čirjak.




 


Igralište


Glavna brana ka ulasku u viši rang koji toliko željno iščekuju u Raštanima je infrastrukturno neadekvatno igralište “Tihomir Mitrović” na kojem se igraju domaće utakmice. No, po riječima predsjednika Miše Čirjaka i tome će ubrzo kraj, jer je sve spremno za uljepšavanje domaćeg terena u skladu s UEFA-inim propisima na kojima se strogo inzistira.
– Najveći problem su nam u posljednje vrijeme infrastrukturni nedostaci na našem igralištu. Mnogo stvari je već uspješno obavljeno, no još se trebaju napraviti neke prilagodbe da bi upali u kategoriju igrališta na kojima se svim akterima, od igrača, sudaca preko gledatelja, mogu ponuditi maksimalni uvjeti i potpuni užitak same nogometne predstave. Projektna dokumentacija za južnu tribinu je napravljena te radovi trebaju započeti. Na toj južnoj tribini bi se stvorili uvjeti za novinare, za gostujuće navijače te VIP loža, a ispod tribine bi se nalazile nove svlačionice za igrače i suce koje bi imale propisanu kvadraturu, prostorija za doping kontrolu te poslovni prostori. Također sva mjesta na obje tribine bit će numerirana i sa postavljenim sjedalicama. Tako da bi s tim doradama ušli u kategoriju onih klubova koji mogu pružiti vrhunske uvjete za nogometnu igru – poručio je Čirjak.