Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zadar i dalje bez novih prvoligaša

Autor: Šime Ćurko

20.06.2010. 22:00
Zadar i dalje bez novih prvoligaša

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Rukometaši Zadar Slada i odbojkaši Zadra najbliži su bili ulasku u najjaču domaću ligu, no taj uspjeh nisu ostvarili
Završila je sezona u većini momčadskih sportova u Hrvatskoj, nakon kojih Zadar nije dobio nijednog novog prvoligaša. Istina, nijednog nije ni izgubio, iako su neki opasno visjeli. Košarkaši Zadra i Borik-Puntamike, košarkašice Zadra, nogometaši Zadra, stolnotenisači Donata, kuglači Zadra, bejzbolaši Donata i Odbojkaški klub invalida Zadar u sjedećoj odbojci jedini su momčadski prvoligaši, ne samo u Zadru nego i u cijeloj Zadarskoj županiji.
Najbliži ulasku u ovo društvo bili su rukometaši Zadra, kojima je najjači domaći ligaški rang pobjegao za jedan bod, a možemo reći i za jedan gol s obzirom da je taj bod izgubljen u remiju protiv Arene. Momčad iz Mocira posljednji je put u Prvoj ligi igrala u sezoni 2004./05., nakon toga je 2008. nastupila u kvalifikacijama za Prvu ligu (od tada nazvanu Premijer liga), no ulazak među 16 najboljih momčadi nije dočekan. San o rukometnom prvoligašu tako je i dalje samo san, koji bi mogao postati java tek ako se realizira dolazak nekoliko pojačanja. Pitanje je ima li Zadar za to novca jer stvaranje mladih igrača iz klupskog pogona za prvu momčad ne ide kao nekad. Prva liga u Mocirama je uvijek aktualna, ali za taj rang treba poduzeti i određene korake. Primjerice, odrediti kako će se klub razvijati u budućnosti. Kad smo u Mocirama, rukometašice Zadra nikad nisu bile ni blizu borbe za vrh Druge lige. Štoviše, dno ljestvice dugo je bila njihova realnost. Posljednje dvije-tri godine krenulo je na bolje, ali bude li sve kao i do sada zadarski ženski rukomet i dalje će biti najviše u sredini Druge lige, a to u prijevodu znači daleko od Prve lige.
Odbojkaški potencijali
Odbojkaši Zadra dugo su bili neporaženi u Prvoj B ligi i to s vrlo mladom momčadi koju je prošlo ljeto napustila nekolicina iskusnijih igrača. Ipak, nalet Opatije Zadrani nisu mogli izdržati te su na kraju osvojili treće mjesto. Ista je to pozicija koju su osvojili i zadarski rukometaši, no ono što su ostvarili odbojkaši daleko više obećava kad je riječ o budućnosti. Naime, društvo s Višnjika posljednjih godina bilježi odlične rezultate u mlađim kategorijama (baš kao i susjedni Goran), klub je nakon dugo vremena dobio i reprezentativce u mlađim selekcijama i dojam je da Zadar, možda pojačan povratkom ponekog svojeg igrača, može bez problema u Prvu A ligu. Bila bi velika šteta kad bi aktualna generacija ostala u okvirima Prve B lige. No, za Prvu A ligu u klubu neke stvari moraju podignuti na višu razinu i pokušati pronaći sponzore, ali i one koji bi mogli pomoći u logističkom dijelu. Ostati zatvoren u staroj dvorani na Višnjiku, u koju nije lako pronaći ni ulaz prosječnom gledatelju, za zadarsku bi odbojku bio udarac od kojeg će se teško oporaviti. Malo ambicioznosti u vođenju kluba, taman te ambicije i ne bile uvijek realne, ne bi škodilo. Jer klub u Prvoj A ligi, posebno u muškoj konkurenciji, nije nešto što bi se trebalo proglašavati nemogućom misijom.
U istom klubu s odbojkašima su i odbojkašice Zadra, možda i najveće razočaranje kad je riječ o zadarskim ekipama koje nastupaju u Prvoj B ili Drugoj ligi. Redove Zadranki napustilo je od ljeta do zime čak šest igračica i da nije bilo zalihe pobjeda iz prvog dijela sezone problem bi bio i ostanak u ligi. Tri sezone zaredom Zadranke su bile treće na ljestvici, pojavila se i nova generacija igračica koje su stasale kroz Drugu ligu, Katina Zubčić i Daria Ugarković bile su u nekim kombinacijama za kadetsku reprezentaciju, ali spoj mladosti i iskustva u ženskom dijelu Višnjika nikad nije zaživio. Kad su Tamara Vrkić, Nina Hrabrov i Lorena Banić odlučile neke druge stvari staviti ispred odbojke postalo je jasno da će Zadar još dugo čekati na ženskog odbojkaškog prvoligaša. Sljedeća sezona, čini se, ne nudi više od borbe za ostanak.
Jedan od problema cjelokupne zadarske odbojke je, gledano iz naše perspektive, i nesuradnja lokalnih klubova koji se nerijetko spore oko formalnih razloga, poput ispisnica za igračice koje bi iz jednog kluba željele prijeći u drugi. S obzirom da je riječ o čisto amaterskom sportu takve iskre teško su objašnjive. Interes za odbojkom u Zadru je veći nego za bilo kojim drugim ženskim sportom, ali očito nema nekoga tko bi mogao okupiti sve raspoložive snage i pokušao jedan od tri kluba (Zadar, Arbanasi, Donat) uvesti u Prvu A ligu. Dok se to ne dogodi o odbojci će se govoriti jedino u kontekstu rezultata u mlađima kategorijama. To, dakako, nije malo, ali s obzirom na masovnost koju odbojka ima može se i znatno više.
Suradnja je nužna
Kuglačice Zadra godinama su u Drugoj ligi, ali malokad su postizale tako dobre rezultate kao ove sezone. Imale su kuglačice iz Mocira priliku u posljednjem kolu pobjedom osigurati prvo mjesto i kvalifikacije za Prvu ligu, ali su zakazale u odlučujućem dvoboju. Želja za ulaskom Zadranki u najjači razred uvijek je “tu negdje”. Pitanje je, međutim, koliko je ta želja i – realna.
U Prvoj ligi svojevremeno su bili i vaterpolisti Zadra prije više od jednog desetljeća. Međutim, igranje domaćih utakmica u Šibeniku i Splitu bio je projekt koji nije mogao ozbiljnije zaživjeti. Sada su na Višnjiku stvoreni pravi uvjeti, ali (još) nije stvorena momčad koja bi mogla konkurirati za Prvu ligu. Posljednje dvije sezone Zadrani su u Prvoj B ligi u kojoj upisuju uglavnom poraze. Ove sezone još nisu osvojili ni bod, čemu je svakako pridonijelo pomlađivanje ionako već mlade momčadi. Bazen je dakle izgrađen, ali put do vaterpolskog prvoligaša nije lagan.
Premda se takve ideje vodstvima klubova u pravilu ne sviđaju, možda treba razmisliti o boljoj suradnji s Biogradom i pokušaju zajedničkog stvaranja momčadi za Prvu ligu. Vjerujemo da bi Zadar i Biograd u vaterpolu, zatim Zadar i Goran u muškoj te Zadar, Donat i Arbanas u ženskoj konkurenciji u odbojci kroz dvije-tri godine zajedničke suradnje (možda i prije) mogli stvoriti momčad za Prvu ligu. To bi bio dugoročni interes sporta u Zadarskoj županiji, a ne da se događaju situacije kao, primjerice, u Dubrovniku koji u Drugoj ligi ima dva muška rukometna kluba. Treba li reći da nijedan od ta dva kluba nije ni blizu Prvoj B ligi, a da ne govorimo o Premijer ligi…
 


Nakon nogometaša zatišje


Posljednji klub koji je iz drugoligaškog ranga zakoračio u najjači razred je prvoligaš sa Stanova koji se u Prvu HNL vratio u svibnju 2007. godine nakon dvije sezone nastupanja u Drugoj ligi. U tri sezone nakon toga nijedan klub iz Zadra nije napredovao u najviši ligaški rang niti iz njega ispao. Najviše ambicija pokazali su rukometaši Zadra, ali bez završnog koraka naprijed.




 


Košarkašice jedina ekipa


Ženski sport je posebna kategorija. Košarkašice Zadra u A-1 ligu vratile su se 2006. godine i trenutačno su jedini ženski prvoligaš u Zadarskoj županiji. Jedno vrijeme društvo su im pravile vaterpolistice Gusara iz Sv. Filipa i Jakova, ali su Filipjanke posljednje dvije sezone odlučile ne nastupati u Prvoj ligi i malo je vjerojatno da će se tamo tako skoro vratiti. Svi ostali ženski klubovi danas se ne čine ozbiljnim konkurentima za Prvu ligu.


 


Odbojkaškom klubu ukupno 560 tisuća kuna


Kad je riječ o financijama zadarski klubovi u Prvoj B ligi u pravilu ovise o tome koliko novca dobiju iz gradske blagajne. Tako je za 2010. rukometašima Zadra osigurano 420 tisuća kuna, a odbojkašicama Zadra 330 tisuća kuna. Kad je riječ o odbojkašima njima će pripasti 230 tisuća kuna, dakle za Odbojkaški klub Zadar ukupno 560 tisuća kuna. Vaterpolisti Zadra 1952 mogu računati na 240 tisuća, a rukometašice Zadra na 170 tisuća gradskih kuna…