Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Franjevci javnosti predstavili svoj prvi CD

20.06.2011. 22:00
Franjevci javnosti predstavili svoj prvi CD


“Na usnama molitva” je prvi CD zbora bogoslova Hercegovačke i Zadarske franjevačke provincije, predstavljen prošlu nedjelju u crkvi Sv. Frane u  Zadru. Zbor je pjevao i na  misnom slavlju prije koncerta, koji je najavio fra Diego  Deklić, vikar samostana Sv.  Frane, rekavši da nas glazba  na najintimniji način povezuje s Bogom. Dodao je da  pjesmom slavimo Boga. Voditelji zbora su fra Branimir  Novokmet i fra Tihomir Bazina. Tonski snimatelj je Toni  Eterović. Orguljašica je Mirta  Kudrna, prof. glazbe na Institutu za crkvenu glazbu u  Zagrebu. Ukupno je 17 skladbi molitava, snimljenih u prosincu 2010. te u siječnju i  veljači 2011. godine u crkvi  Sv. Pavla, apostola u Zagrebu, a između ostalog sadrže glazbenu molitvu  upućenu nebeskom Ocu. Na  nosaču zvuka prevladavaju  pjesme iz života svetog Frane.  Dosad je CD predstavljen u  Zagrebu, Mostaru i Širokom  Brijegu. Fra Bojan Rizvan i  fra Ivan Penavić govorili su o  CD-u, a na kraju programa  brojnim Zadranima i gostima  obratio se i fra Ljubo Kurtović, magistar bogoslova  Hercegovačke i Zadarske franjevačke provincije. Izvedbi  duhovnih pjesama sudjelovali  su i fra Bernardin Škunca,  vicepostulator kauze sluge  Božjega fra Ivana Perana, fra  Josip Sopta, provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima u Zadru te fra Drago  Ljevar, gvardijan samostana  Sv. Frane.
 Koncert je započeo pjesmom “Zdravo, Sveti Oče” koju je uglazbio fra Ivan Peran.  On “je imao raspjevanu franjevačku dušu koja je uvijek  osluškivala treptaj božanske  ljepote. I upravo je tu ljepotu  prenosio u glazbu”.
– Posebnost ovog CD-a je  molitvom protkano pjevanje.  Na taj smo način htjeli svoju  radost prenijeti i podijeliti sa  svima onima koji ovaj CD  budu slušali, rekao je jedan  od predstavljača.
– Veseli nas da pjevate na  ovaj način, jer smo navikli na  neke druge oblike. Čini nam  se da nam ovaj vaš oblik baš  nedostaje u ova vremena.  Živimo u vremenima koja  trebaju takav odgovor, koji je  dao i sveti Franjo, kazao je fra  Josip Sopta.
 Tijekom večeri čuo se i  himan “O ljubavi svih vjernika” koju je uglazbio Šime  Marović, a orguljsku pratnju i  međuigre napisao fra Branimir Novokmet.
– Naš je bogoslovski zbor  koji ustrajno i ozbiljno vježba  već tri godine prepoznao pravu glazbenu vrijednost te prvenstvenu liturgijsku glazbu.  Do sada je pjevao na mnogim  misnim slavljima u našoj zagrebačkoj crkvi, kao i na  svečanim zavjetima braće u  Hercegovini, a prošle godine i  u Zadru, navedeno je u govoru predstavljača CD-a.