Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nema recesije za Glazbene večeri u Sv. Donatu

20.06.2011. 22:00
Nema recesije za Glazbene večeri u Sv. Donatu


Dobrim planiranjem lani i racionalnim raspolaganjem budžetom uspjeli smo osigurati za ovu godinu oko 1.200,000 kuna tako da nema govora o redukciji, otkriva Jurica Šoša umjetnički ravnatelj Glazbenih večeri u Sv. Donatu


Ljeto je osim  uživanja u suncu i moru poznato i kao vrijeme festivala.  Kulturni ljetni festivali u Zadru čine važan dio gradskog  večernjeg  života. Uživanje na  otvorenom, ili u jednom od  arheoloških prostora našega  grada uz predstave, koncerte  ili ples prava su poslastica za  one koji znaju kako što bolje  iskoristiti energiju koju donosi  ljeto. U našem gradu takvih  festivala ima nekoliko: Zadarsko kazališno ljeto, Glazbene večeri u Svetom Donatu,  Film Forum Zadar, Zadarsnova, a ne smijemo zaboraviti susjedno Obrovačko  kulturno ljeto koje je pravi  primjer dobrog kulturnog festivala s malo novca.
Kako kulturno ljeto uskoro  počinje za vas smo saznali  datume, programe, ali i nešto  više. Saznajte tko je rekorder  u cijenama i je li tko morao  srezati troškove u odnosu na  prošlu godinu.
Sedam predstava i  četiri koncerta
U režiji Hrvatskog narodnog kazališta Zadar, vrijedno oko 400.000 kuna, stiže  nam 17. Zadarsko kazališno  ljeto. Ujedno ovo je i festival  koji će ove godine prvi otvoriti  kulturno ljeto u našem gradu.  Već tradicionalno 30. lipnja  Zadarsko kazališno ljeto  počet će i ove godine predstavom domaće produkcije i  to komedijom “Velike diktatorice” u režiji Jasne Ančić.  Od kraja lipnja pa do 4. kolovoza Zadrani će imati priliku pogledati sedam predstava i četiri koncerta suvremene glazbe. Među predstavama domaće produkcije igrat  će i “Michelangelo Bounarotti” Zadarskog kazališta lutaka  te “Stoše od Foše iliti Kate  Kapuralica” HNK-a Zadar kojoj će ovo biti prvi izlazak na  otvoreno. Zadarsko kazališno  ljeto ugostit će i nekoliko hrvatskih kazališta, a ove godine  među njima će biti i Gradsko  kazalište mladih Split, Teatar  EXIT, Tranzicijsko fikcijsko  kazalište TRAFIK Rijeka te  Teatar Rugantino Zagreb. A  za odmor od predstava uživat  ćemo u malom festivalu suvremene glazbe od četiri koncerta. Tako ćemo poslušati  španjolski sastav „Jazz Hondo”, američko-talijanski „Andromeda Turre Quintet”, nizozemsko-talijansko-američko-hrvatski „Saskia Laroo  Project”, brazilski „Marcelo  Goody & Nelson Latif”  i hrvatsko-američki „Black Coffee feat. Martine Thomas”.
Sve u svemu čeka nas zanimljiv program, osobito ako  se sjetimo da je Ministarstvo  kulture ovu tradicionalnu manifestaciju procijenilo na svega 40.000 kuna koliko je novca  odobrilo za nju.
1.200,000 razloga da  posjetite Glazbene  večeri u sv. Donatu
Nakon pompozne prošlogodišnje proslave 50. Glazbenih večeri u sv. Donatu  ovogodišnja 51. manifestacija  nimalo ne zaostaje za svojom  prethodnicom. Naime oko  1.200,000 kuna, koliki je  budžet ovogodišnjih Glazbenih večeri, svakako je dovoljan  iznos da očekujemo spektakularan program. Kriza kako  za koga, ali za ovu manifestaciju nema govora o redukciji.
– Prošlu obljetničku godinu  završili smo s velikim financijskim plusom od 330.000 kuna, koji su svakako bili dobar  start za pripremu ovogodišnjeg programa, koji će tako  uz ostale izvore financiranja  (Grad, Ministarstvo kulture,  Županija, Hrvatska turistička  zajednica i sponzori) biti čak i  bolji od lanjskog. Dakle, dobrim planiranjem lani i racionalnim raspolaganjem  budžetom uspjeli smo osigurati za ovu godinu oko  1.200,000 kuna tako da nema  govora o redukciji, otkriva Jurica Šoša umjetnički ravnatelj  Glazbenih večeri u Sv. Donatu.
Od 5. srpnja do 10. kolovoza  na nekoliko lokacija u Zadru  čeka nas najbolje od klasične  glazbe. Veliko otvorenje 5.  srpnja napravit će Simfonijski  orkestar HRT-a i to sa Simfonijskom suitom “Šeherezada” Nikolaja Rimskog Korsakova, a potom nas očekuje  još deset koncerata velikih  imena kao što su Verdi, Vivaldi i ostali.
– Meni je svaki koncert bitan i pomno je odabran. Od  par stotina ponuda nije baš  lako odabrati desetak, a za  građane će svakako zanimljivo  biti otvorenje Šeherezadom,  na koje je slobodan ulaz, te  Verdijeva opera Rigoletto.  Oba ova događaja smještena  su na Forumu, s velikim brojem izvođača, oko 120, scenografijom, orkestrom, zborom… Očekuje nas svakako  bogat i zanimljiv glazbeni program, najavljuje Šoša. Nama  se čini kao poziv koji se ne  odbija.
Zadarsnova kao iz  sna
Zadarsnova, naš najpoznatiji festival suvremenog kazališta ove godine održat će se  od 8. do 14. kolovoza na različitim lokacijama u gradu.
Prošle godine organizatori  festivala pripremili su nam  čak osam recentnih kazališnih  produkcija, od čega 3 premijere i jednu praizvedbu. Uz  odličan program predstava  publika je lani uživala i u  6-dnevnoj reviji filmskih projekcija s ukupno 35 nagrađivanih kratkometražnih naslova.  Pa iako ovogodišnji program  još nije objavljen nema razloga da ne budemo uvjereni  kako će nas i ove godine  oboriti s nogu. A ovom festivalu osobito se raduju ljubitelji suvremene kulture kojima je ovo jedinstvena prilika  da vide što je aktualno u  svijetu kazališta i filma. S  nešto skromnijim budžetom  od 200 tisuća kuna (170 000  kuna Grad Zadar i 30 000  kuna Ministarstvo kulture)  program ove godine zasigurno  neće razočarati što su nam  potvrdili i iz organizacije.
– Kako bismo što više sredstava uložili u što kvalitetniji  program izbacili smo iz organizacijskih troškova sve što  smo mogli, a da ne pati sama  produkcija festivala. Trudimo  se kako bi se na samom programu financije što manje osjetile jer smisao cijelog festivala i jest kvaliteta, a to ćemo  svojim gledateljima i pružiti,  istaknuo je organizator, istoimena nezavisna kulturna organizacija.
Uz takva obećanja jedva  čekamo objavu programa i  početak još jednog Zadrasnova.
Film Forum Festival  besplatan i ove  godine
Posljednji festival kojim će  kulturno ljeto i završiti bit će  filmski. Film Forum Festival  pojavio se u našem gradu  prošle godine i odmah je osvojio srca građana. Naime organizatori ovog festivala poklonili su nam veliki broj kvalitetnih filmova potpuno besplatno. Upravo to, ali još kvalitetnije i bogatije obećavaju  nam i ove godine.
– Ovogodišnji program bit  će bogatiji, zadržane su sekcije  European Coproduction, dokumentarni film,  a dodatno  smo uveli kratki film, te sekciju Klasici na Jadranu gdje  ćemo prikazati nekoliko filmskih klasika. Između ostalog  u suradnji s WCF-World Cinema Foundation čiji je osnivač i predsjedavajući Martin  Scorsese, prikazat cemo nekoliko bisera klasika, pored  toga proširujemo “Tribute…”  koji smo uveli prošle godine s  Wernerom Nekesom pa ove  godine očekujemo raznoliki  “Tribute to” program s gostima  i popratnim radionicama. Također ove godine organiziramo stručnu konferenciju osnivanja SCREAM programa,  koprodukcijskog foruma za  žanrovske filmove (Thriller ,  Horror i podžanrovi) u okviru  koje ćemo predstaviti sjajne  suvremene žanrovske filmove,  najavljuje Sergej Stanojkovski, direktor Film Forum Festivala u Zadru. Kako smo  saznali natječaj prijava filmova za festival još uvijek traje,  do 15. srpnja, pa tako program  još uvijek nije poznat. Kako je  Festival i prošle godine doveo  u Zadar nekoliko znamenitih  filmaša ne sumnjamo da će  tako biti i ove godine.  A u   vrhunskim filmovima i popratnim radionicama moći  ćemo uživati od 23. do 30.  kolovoza.
Važnost festivala prepoznao  je i Grad Zadar koji ga je ove  godine odlučio podržati s iznosom od 200.000 kuna, a  Gradu će se pridružiti i brojni  sponzori. Konačna cijena bit  će poznata tek po završetku  festivala. Među sponzorima  ove godine našli su se i Francuski institut i veleposlanstvo.
Filmski festival će za posjetitelje, baš kao i prošle godine, biti besplatan. Besplatne  će biti projekcije filmova kao i  sve radionice uz izuzetak jedne stručne radionice na kojoj  će sudjelovati najbolji  stručnjaci iz Hrvatske, a o  kojoj ćemo vas uskoro detaljnije izvjestiti. Organizatori  su između ostaloga za svoje  posjetitelje pripremili i zanimljive nagradne igre.
Obrovačko kulturno  ljeto – tako dobro, a  tako besplatno
Obrovačko kulturno ljeto  savršen je primjer kako s malo  novca napraviti odličan i kvalitetan festival. Prošle godine  ovaj kazališno-glazbeni festival proslavio je malu obljetnicu od pet godina postojanja  potvrdivši svoju reputaciju jednog od najboljih festivala na  ovom području, a organizator  Nenad Pepić otkrio nam je što  možemo očekivati ove godine.
Ovogodišnje 6. Obrovačko  kulturno ljeto počet će 16.  srpnja, a završiti 15. kolovoza.  Koncept festivala ostao je isti  kao i do sada, dakle očekuje  nas sedam kazališnih izvedbi i  tri,četiri koncerta, Dan tradicijske kulture, mala radionica za djecu i mlade, a bit će  uključeni i još neki popratni  programi. Točan i cjelovit program festivala dovršava se  upravo ovih dana, a organizator Nenad Pepić izdvaja  nam neka od događanja.
– Izdvojio bih Teatar Rugantino s predstavom “Nitko,  ali nitko nikad nije igrao…” u  režiji Zijaha Sokolovića, Kazalište Lectirum s predstavom  “U čijem ćemo stanu” u režiji  Mladena Čuture, stand up komediju “Glavom kroz zid”, Siniše Ružića iz Kazališta Gavella, Teatrin Grdelin s predstavom “Aj bog, žurim ili replika stoljeću” u režiji Zorana  Mužića, moguće i Planet Art s  predstavom “Tko je ovdje lud”  u režiji Marka Torjanca. U  glazbenom dijelu izdvojio bih  koncerte Sexymotherfuckersa  i Small house brown blues  benda. Dio programa koji će  obuhvatiti koncerte i predstave za djecu, a koje imaju  ekološku tematiku ići će unutar Kulturnog ljeta kao program pod nazivom “BACK  TO NATURE”. Cilj ovog koncepta je promovirati održivi  suodnos ljudi i prirode, otkriva Pepić.
U odnosu na prošle godine  festival će, iz financijskih razloga, biti reduciraniji, no samo za jedno do dva događanja. S obzirom da organizatori festivala sve izvedbe realiziraju u vanjskom prostoru bez vlastite tehnike i  opreme to dodatno otežava  produkciju festivala. Iznos s  kojim ove godine mogu  računati iznosi oko 160 000  kuna.
– Sredstva na koja možemo  računati su oko 160 tisuća  kuna. Glavninu od toga osigurava Grad Obrovac, dok su  Zadarska županija i Ministarstvo kulture RH ove godine  smanjili svoje dotacije, valjda  u trendu sveopće krize. Iako je  svijest naših korporacija  i privrednika o društvenoj odgovornosti obično negdje zastala  u razvoju, ima nekih svijetlih  primjera pa očekujemo barem  poneki pozitivan odgovor   sponzora, ali to je danas doista teško dobiti, osobito  novčana sredstva, dok materijal i usluge idu ipak nešto  lakše, rekao je Pepić.
Unatoč malim sredstvima  kao ni do sada organizatori  neće iskoristiti situaciju pa će  ulaz na sva događanja biti  besplatan. Kao i dosadašnjih  godina festival će se održavati  na lokacijama u gradu Obrovcu, ali i u mjestima koja administrativno spadaju u Grad  Obrovac kao što su Kruševo,  Karin i Krupa.


Program Glazbenih večeri u sv. Donatu




*utorak, 5. srpnja 21.30 h, Rimski Forum: svečano otvorenje:  Nikolaj Rimski Korsakov: Simfonijska suita “Šeherezada”;  Simfonijski orkestar HRT-a; dirigent Ivo Lipanović;
*subota 9. srpnja 21.00 h, Crkva Sv. Donata: M. de Sumaya, S.  de Murcia, C. Imana, J. de Navas, A. Soler, J. de San Juan, L.  Boccherini; Ansambl za ranu glazbu “ARS LONGA” (Havana,  Kuba);
*ponedjeljak 11. srpnja 21.00 h, Crkva Sv. Donata: D. Šostakovič,  G.B.Pergolesi; Zagrebački kvartet, Adela Golac-Rilović, sopran,  Nera Gojanović-Kljajić, mezzosopran, Pavao Mašić, čembalo;
*srijeda 13. srpnja 21.15 h, Rimski forum: Opera lirica in piazza  – Giuseppe Verdi: Rigoletto; Zbor i orkestar Filharmonijskog društva  iz Udina (Italija), Rigoletto: Vasile Chiusu, Il Duca di Mantova: Ivan  Magri, Gilda: Linda Casani; dirigent Alfredo Barchi;
*subota 16. srpnja 21.00 h, Klaustar Sv. Frane: I.Stravinski,  Lovreglio/Bellini, Borne/Bizet, L.van Beethoven; Srednjoeuropski  orkestar Udine (Italija), Antonio Amenduni, flauta; dirigent Alfonso  Scarano;
*petak 22. srpnja 21.00 h, Providurova palača: Simfonijski  orkestar mladih Strasbourg (Francuska); dirigent Sylvain Marchal;
*utorak 26. srpnja, Katedrala Sv. Stošije: Ch. M. Widor, G. Bovet,  G. Thalben – Ball, F. Liszt; Edmund Andler Borić, orgulje
*petak 29. srpnja 21.00 h, Crkva Sv. Donata: H. Purcell, Z. Lukáš,  J. D. Zelenka, G. Ph. Telemann, W.A.Mozart; Barokni ansambl Ars  instrumentalis pragensis (Prag, Češka);
*ponedjeljak 1. kolovoza 21.00 h, Crkva Sv. Donata: Zadarski  komorni orkestar, Radovan Vlatković, rog; dirigent Ivan Repušić;
*četvrtak 4. kolovoza 21.00 h, Crkva Sv. Donata: E. Elgar, K.  Odak, J. Rodrigo, J. Williamson, A. Piazzola, G. Holst; Hrvatska  komorna filharmonija, Mak Grgić, gitara (Slovenija), Franko Božac,  harmonika; dirigent Mladen Tarbuk;
*ponedjeljak 8. kolovoza 21.00 h, Zavod HAZU: A. Vivaldi, G.  Ligeti, G. Tudor, F. Đurović, G. Gershwin, A. Piazzola, New sax  quartet;
*srijeda 10. kolovoza 21.00 h, Svečana dvorana Sveučilišta:  Povodom 200. godina rođenja Franza Liszta, Glasovirski duo Jenő  Jandó & Károly Mocsári (Mađarska)


 


Program 17. Zadarskog kazališnog ljeta


Dramski program
*četvrtak, 30. lipnja „Velike diktatorice (Summit)”; HNK  Zadar, Jasna   Ančić (premijera);
*petak, 1. srpnja „Velike diktatorice (Summit)”; HNK  Zadar, Jasna  Ančić  (izvedba);
*ponedjeljak, 4. srpnja „Michelangelo Buonarotti”; KLZ  Zadar, Dražen   Ferenčina;
*srijeda, 6. srpnja „Pitur”; Gradsko kazalište mladih Split,  Stojan   Matavulj;
*utorak, 12. srpnja „Preko trnja do zvijezde”; Teatar EXIT,  Tomislav   Pavković;
*četvrtak, 14. srpnja „Diva”; Tranzicijsko fikcijsko kazalište  TRAFIK   Rijeka, Edvin Liverić (multimedijalni performance);
*ponedjeljak, 18. srpnja „Nitko, nitko, ali nitko nikad nije  tako igrao   Fausta”; Teatar Rugantino Zagreb, Zijah A.  Sokolović;
*ponedjeljak, 1. kolovoza i utorak 2. kolovoza „Stoše od  Foše iliti Kate   Kapuralica”; HNK Zadar, Dražen Ferenčina;
Festival suvremene glazbe:
*četvrtak, 21. srpnja „Jazz Hondo” (Španjolska);
*ponedjeljak, 25. srpnja „Andromeda Turre Quintet” (SAD –  Italija);
*četvrtak, 28. srpnja „Saskia Laroo Project” (Nizozemska –  SAD –   Hrvatska – Italija);
*četvrtak, 4. kolovoza „Marcelo Goody & Nelson Latif”  (Brazil) i „Black   Coffee feat. Martine Thomas” (Hrvatska –  SAD).


 


Ulaznice i popusti


Cijene ulaznica za 17. Zadarsko kazališno ljeto bit će jednake kao i prošle   godine – 50 kuna. Sve predstave, osim “Michelangela Bounarottija” koji će   se igrati u Sv. Dominiku, bit će održane u dvorištu Providurove palače, a u   slučaju kiše preselit će se u dvoranu HNK Zadar. Sve predstave i koncerti   počinju u 21.30 sati, a kupci ulaznica ostvaruju popust od 50 posto na   ulaznicu u Muzej antičkog stakla i 20 posto popusta na suvenire u istom   muzeju.


 


Cijene


Ovogodišnji rekorder zasigurno su 51. Glazbene večeri u Sv. Donatu s 1  200 000 kuna.  Iza njega slijedi 17. Zadarsko kazališno ljeto s oko 400 000  kuna, zatim Zadarsnova s 200 000 kuna,  a koliko će koštati Film Forum  Festival  bit će poznato tek po završetku festivala, no Grad   Zadar za ovu  manifestaciju izdvojio je 200 000 kuna.