Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Giergia i Perović osumnjičeni da su oštetili državni proračun za 17 milijuna kuna

20.06.2012. 22:00
Giergia i Perović osumnjičeni  da su oštetili državni  proračun za 17 milijuna kuna


Giergiu i Peroviću policija na teret stavlja utaju poreza od vrtoglavih 17 milijuna kuna kojom su oštetili državni proračun u korist KK Zadar


Zbog zloporabe ovlaštenja u poslovanju zadarska je policija jučer podnijela kaznene prijave protiv Giuseppea Pina Giergie (75), nekadašnjeg sportskog direktora i Dina Perovića (45), bivšeg predsjednika Košarkaškog kluba Zadar, a današnjeg direktora gradskog poduzeća Eko. 
Policija je nakon dovršene kriminalističke istrage i “češljanja” poslovnih knjiga zadarskog košarkaškog kluba dvojicu Arbanasa osumnjičila da su kao čelnici kluba u četiri godine utajili oko 17 milijuna kuna poreza.
– Zadrane u dobi od 75 i 45 godina sumnjiči se da su u svojstvu direktora i predsjednika sportskog društva sa sjedištem u Zadru u razdoblju od 2005. do 2009. godine netočnim utvrđivanjem porezne osnovice poreza na dodanu vrijednost u poslovnim knjigama, oštetili državni proračun i fondove RH za ukupan iznos od više milijuna kuna – rekao je Elis Žodan, glasnogovornik zadarske Policijske uprave koja je jučer Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru podnijela posebno izvješće sa zabilješkama temeljem kojih terete Giergiju i Perovića.
Perović: Demantiram bilo kakvu odgovornost!
– Sve što mogu reći jest da decidirano demantiram bilo kakvu svoju odgovornost. U klub sam došao kao volonter i učinio sve da se poslovne knjige dovedu u red i da poslovanje kluba bude transparentno. Odmah po dolasku angažirao sam knjigovodstveni servis Miramar i doveo reviziju. Zar bi takvo što činio da sam odgovoran?, vidno uznemiren ozbiljnim optužbama koje mu policija stavlja na teret rekao nam je nekadašnji predsjednik KK Zadra Dino Perović.
Zadarska košarkaška legenda, Pino Giergia slično je reagirao, no s daleko manje riječi.
Giergia: Nemam riječi!
– Nemam što reći niti mogu išta komentirati. Bio sam na razgovoru u policiji i ja zaista nemam riječi. Ne znam ništa o tome. Sve što mogu reći jest da sam 22 godine volontirao u tom klubu – rekao je Giergia koji je za slučaj da zadarsko Državno odvjetništvo temeljem policijske prijave protiv njega podnese optužnicu, angažirao Šimu Pavlovića, koji je u odvjetničkim krugovima ono što je Giergia u košarkaškim.
Perovića će u slučaju “najcrnjeg scenarija” zastupati Dunja Vulić, a kako neslužbeno doznajemo, njezinu klijentu na teret od ukupnih 17 milijuna utajenih kuna se stavlja nešto manje od milijuna, dok ostatak pripisuju Giergiji.
Vrtoglavi iznos odnosi se najvećim dijelom na razne uplate prema igračima, a razotkrila ih je Porezna uprava iz Splita revizijom poslovanja kluba.
Magaš se ne javlja
– Ja nisam imao veze s tim uplatama. Nisam ih niti nalagao, a niti potpisivao – rekao je Perović dodavši kako je na mjesto predsjednika kluba izabran 19. lipnja 2009. godine. On je na tom mjestu zamijenio Kristijana Magaša koji je naprasno neopozivom ostavkom u to vrijeme napustio klub. Jučer smo, međutim, ostali uskraćeni za njegovu izjavu jer se nije javljao na mobitel.
No, neugodnu novonastalu situaciju prokomentirao je aktualni zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić koji je u vrijeme navedeno u policijskoj prijavi bio predsjednik Upravnog odjela kluba.
Vrančić: Nisam se miješao u financijski dio
– Predsjednik Uprave kluba, kao i sama uprava bavili su se isključivo namicanjem sredstava za financiranje kluba. U vrijeme dok sam bio predsjednik Uprave, ja sam bio i ravnatelj zadarske bolnice pa sam imao druge, brojne profesionalne obveze. Jednom mjesečno sazivali smo Sjednicu uprave kluba i tamo razgovarali o tekućim problemima ne miješajući se u financijski dio koji se sada spominje – rekao je gradonačelnik Vrančić ističući kako mu nije jasno zašto se njega uopće pita za komentar kad je jasno da je funkcija koju je on imao u klubu bila više počasna nego izvršna.


 ŠIMUNOV: USKORO PRODAJA DIONICA




– Ukupan iznos dugovanja kluba koji se odnosi na porez iznosi oko 32 milijuna kuna. U tijeku su pripreme za otpremu suglasnosti povjerenstva za profesionalne športske klubove ministarstvu nakon čega će početi teći zakonski rokovi u pet krugova. To bi se trebalo dogoditi u idućih nekoliko dana – rekao je aktualni predsjednik kluba Edvin Šimunov upitan za trenutačnu situaciju i tijek pretvorbe vlasništva nad financijski posrnulim klubom.
Dodao je kako je sastavni dio elaborata za privatizaciju kluba porezni dug kojim je obuhvaćen i sporni iznos od 17 milijuna kuna, te da se čeka odluka Vlade RH kako bi privatizacija započela. Sukladno Zakonu o športskim klubovima, dugovanje za porez KK Zadra sanirat će se na način kao što je to učinjeno nedavno u privatizaciji NK Zadar. Grad će dugovanje preuzeti na sebe na način da će u protuvrijednosti duga upisati vlasništvo nad dionicama.