Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadarska škola razbija mišljenje o neizlječivosti

Autor: Valentina Mlađen

20.06.2013. 22:00
Zadarska škola razbija mišljenje o neizlječivosti

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Sada bi možda bilo presmjelo reći da je Zadar centar ultrasonologije, no možemo gajiti nade da će to biti iza 2015. kada će se u Zadru održati neurosonološki kongres. Tada možemo s punim pravom reći da će Zadar biti centar odakle će polaziti najrecentnije smjernice u dijagnostici i liječenju moždanog udara, kaže dr. Anamarija Mrđen


Petu godinu za redom Zadar će ugostiti tečaj trajne edukacije o dijagnostici i liječenju cerebrovaskularnih bolesti koja se održava u okviru Zadarske škole neurosonologije i liječenja moždanog udara. Tečaj u organizaciji Odjela za neurologiju KBC-a Rebro te Odjela za neurologiju OB Zadar održava se od danas do 23. lipnja, a svečano otvorenje zakazano je večeras u 20 sati na terasi zgrade Zadarske županije. Glavni zaduženi za organizaciju ovog događanja u Zadru su šefica Odjela za neurologiju OB Zadar, neurologinja dr. sc. Anamarija Mrđen te doc. dr. sc. Branko Malojčić iz KBC-a Rebro. Otvorenju će nazočiti i v. d. ravnatelj OB Zadar dr. Neven Birkić, predstavnik Grada i TZ Grada Zadra Dražen Grgurević, župan zadarski Stipe Zrilić te zamjenik ministra zdravlja mr. sc. Marijan Cesarnik.
U Zadru će se tako peti put okupiti ekipa vrhunskih svjetskih i hrvatskih stručnjaka neurologa za područje neurološkog ultrazvuka i liječenja moždanog udara, a cilj predavača i polaznika je kroz predavanja, prikaze slučajeva i praktične vježbe prenijeti znanja, iskustvo i vještine u želji da čim više bolesnika bude liječene na najvišoj razini kvalitete. Uvertira je to u Europski kongres o ultrasonologiji koji bi se u Zadru trebao organizirati 2015. godine i tako Zadar pozicionirati kao centar znanja u području ultrasonologije.
– U ovom bi trenutku bilo možda presmjelo reći da je Zadar centar ultrasonologije, no možemo gajiti nade da će to biti iza 2015. kada će se u Zadru održati neurosonološki kongres. Tada možemo s punim pravom reći da će Zadar biti centar odakle će polaziti najrecentnije smjernice u dijagnostici i liječenju moždanog udara, kaže šefica Odjela za neurologiju OB Zadar dr. sc. Anamarija Mrđen.
Inače ultrazvučni val u dijagnostici je izuzetno popularna metoda jer je neinvazivan, nema štetnih djelovanja, a pruža brojne informacije. Takvu metodu dijagnostike, s bazičnim uređajima, koriste i zadarski liječnici. Postignuća u dijagnostici i liječenju moždanih udara u posljednjih desetak godina, kao i ova zadarska škola pokušavaju razbiti mišljenje o moždanom udaru kao neizlječivoj bolesti. Ljudi sa sedozemnog područja, kaže dr. Mrđen već svojom prehranom i kulturom življenja preveniraju moždani udar, a s druge strane napravljen je i veliki iskorak u liječenju.