Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Spektakularni ljetni karneval u Pakoštanima

Autor: Velimir Brkić

20.07.2008. 22:00
Spektakularni ljetni karneval u Pakoštanima

Foto: Velimir BRKIĆ



“Prvo pa muško”, narodna je poslovica koja je u nedjelju navečer u Pakoštanima pogodila u “sridu” okupivši pritom preko 700 maškaranih sudionika prvog, spektakularnog “Pakoškog ljetnog karnevala”. Pretpostavlja se da je ova duhovito osmišljena i raspojasana ljetna manifestacija okupila sedam-osam tisuća Pakoštanaca, turista, mještana okolnih naselja i “Pakoštanaca iz svita”. A među maškaranom svitom bilo je, vjerovali ili ne, i oko 400 maškaranih turista, najviše Nijemaca i Čeha, koji borave u ovoj sve primamljivoj turističkoj destinaciji. Pridružila im se i rasplesana karnevalska ekipa iz Karina.
Pod okriljem Turističke zajednice, blagoslovom Općine Pakoštane i vrijednih ruku komunalaca iz pakoške Juštine, ljetna, povijesna maškarana povorka probila je barikade kod Soda bara i nezaustavljivo krenula “jušto kroz selo”, zaustavivši se na pakoškoj rivi, na trgu ispred crkve Uzašašća Gospodinova. U povorci su ravnopravno sudjelovale maškare svih naroda, boja i generacija svih društvenih profila, koje su zajednički stvorile jedinstvenu atmosferu.
Vrhunac događanja bio je izuzetno kreativni program kojim su se bučno i u pravoj navijačkoj atmosferi prestavile maškarane grupe, svi uzrasti Pakoških mažoretkinja, plesnog studija K-2, tristotinjak mladih Nijemaca u klupku “Aloha Havai”, Česi i naročito Čehinje zanosno preobražene u Rimljane, odnosno Rimljanke, Snjeguljica i sedam patuljaka, klaun Keko, svestrani doktor Vijo, morževi, ribari, težaci, muraši, anđeli, gusari, vilenjaci, banditi, dame, smećari, ekolozi, nudisti, trudnice, zečice, balerine, plesačice, nogometašice, biciklisti, bikeri, Mad Max, žene prerušene u muškarce, muškarci u žene, vragovi i vještice, punkeri i “feštari” svih profila.
Uz maškare pakoškom rivom vozili su se i maškarani autobusi, automobili, traktori i motokultivatori, odnosno alegorijska kola koja su pripadnici svih maškaranih grupa marljivo opremali proteklih dana. Maškare su bile razlogom da su i najizbirljivi gledatelji, htjeli ne htjeli, morali pustiti kočnicu i uživati u maškaranom ludilu. I oni iz Pakoštana i Hrvatske i oni iz “cilog svita”. Program je vodila mlada poligotica Doris Pinčić, a za maškarani ples bio je zadužen Bađo i sastav Big fun.
Sudeći po prepunim kafićima, restoranima i terasama na pakoškoj rivi, okolnim ulicama i trgovima i dosad neviđenoj gužvi, ljetni karneval je postigao svoj cilj – pokazati gostima običaje ovog kraja i ponuditi im nezaboravan provod i zabavu u kojoj su, ne samo promatrači već aktivni sudionici. Dakako, i besplatno jesti, piti, plesati i ludovati sve dokle su maškare na vlasti.