Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadar uskoro jedini grad na Jadranu s potpuno čistim morem

Autor: Siniša Klarica

20.07.2008. 22:00
Zadar uskoro jedini grad na Jadranu s potpuno čistim morem

Foto: Zvonko KUCELIN



Čelni ljudi Hrvatskih voda i Jadranskog projekta posjetili su krajem tjedna Zadar i Biograd na moru, gradove u kojima se provodi Jadranski projekt. Tom su prilikom obišli gradilišta i dovršene projektne lokacije te izrazili zadovoljstvo napretkom, posebice u Zadru.
Zadar je jedna od najvećih i najaktivnijih lokacija u sklopu Jadranskog projekta, a tijekom ove godine planira se daljnji razvoj gradske kanalizacije te izgradnja crpnih stanica i pročistača. Zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, dr.sc. Siniša Širac, voditeljica Jadranskog projekta, Fani Bojanić te direktor Vodnogospodarstvenog odjela Split Hrvatskih voda Anđelko Drnas, ocijenili su da odvodnja otpadnih voda u Zadru sustavno se unaprjeđuje a u tijeku je gradnja 71,7 milijuna kuna vrijednog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda «Centar».
Dovršenjem ovog uređaja Zadar će dobiti najsuvremeniji sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na ovom dijelu Mediterana. Time će se zaokružiti infrastruktura koja obuhvaća oko 150 km cjevovoda, 10 crpnih postaja, uređaj za pročišćavanje otpadnih voda «Borik» te podmorske ispuste «Centar», «Borik» i «Kolovare». Do ljeta 2009. uređaj Centar bit će potpuno u funkciji te će pokrivati čitavo područje Grada Zadra (kapacitet za ekvivalent od 100 000 stanovnika). Ovaj bi uređaj Zadru također trebao omogućiti status jedinog grada na Jadranu s potpuno čistim morem. Ujedno Zadar će poslužiti i gradovima koji tek planiraju ući u Jadranski projekt kao primjer sustavne skrbi i zaštite od onečišćenja mora.
Biograd je, zajedno sa cjelokupnom Biogradskom rivijerom, do početka turističke sezone bio veliko gradilište, a najznačajniji radovi odnosili su se na polaganje kanalizacijskih cijevi duž gradske rive. Tim cijevima otpadne vode iz svih pet dosadašnjih ispusta preusmjeravaju se na jednu crpnu stanicu. Trenutno je u izgradnji uređaj za pročišćavanje otpadnih voda te podmorski ispust.