Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Veseli ‘duh vremena’

Autor:

20.07.2009. 22:00
Veseli ‘duh vremena’

Foto: Josip PEDIŠIĆ



“Povampireni Zeitgeist” ili povampireni duh vremena naziv je koncertne večeri priređene u ponedjeljak navečer na terasi Instituta za povijest Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u sklopu 49. Glazbenih večeri u sv. Donatu. Nakon niza ‘ozbiljnih’ koncerata organizatori su svojoj publici ponudili nešto drugačiji glazbeni ritam.
Treću godinu za redom Glazbene večeri nakratko su preselile u Palaču Instituta HAZU, koja im je za tu prigodu poslužila kao koncertni prostor. I bilo bi primjereno kazati kako ovakva glazba ne bi svoje mjesto našla u sv. Donatu. Mjesto je to, ipak, ozbiljne, ‘smirene’ glazbe. A Zeitgeist to definitivno nije. Zeitgeist je nešto sasvim drugačije.
Ansambl okupljen posebno za ovu priliku pod vodstvom Tomislava Fačnija izveo je djela Piazzole, Weberna, Schoenberga, Satiea, Kandera i Ebba, a sve kako bi dočarao duh vremena, atmosferu i stanje u kojem su se na području glazbe počeli događati potresi, raskoli, radikalne reakcije, ukratko umjetnost koja dolazi iz potrebe, a ne iz umijeća.
U Zeitgeist ansambl ovom prigodom su se udružili pjevači Marija Lešaja i Božidar Peričić, kontrabasist Marko Rukavina, violinistica Vlatka Peljhan, klarinetist Miroslav Vukovojac-Dugan, udaraljkaš Borna Šercar i Tomislav Fačini na glasoviru.
Publika je u vrtu Instituta nakon izbora iz Cabareta Josepha Kandera i Freda Ebba tražila povratak glazbenika i izmamila dodatak i pozdravila glazbenike pljeskom odobravanja.