Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zadarska peticija za besplatne udžbenike

Autor: Valentina Mlađen

20.07.2009. 22:00
Zadarska peticija za besplatne udžbenike

Foto: Andrej PEROVIĆ



Kao odgovor na Vladinu odluku da uštedi na besplatnim udžbenicima, na mreži Facebook se oformila grupa pod nazivom “Želimo beplatne udžbenike i prijevoz”. Grupa već sada broji oko 100 tisuća članova, a kako bi promijenili neprihvatljivi zakon, organizirali su i potpisivanje peticije po hrvatskim gradovima. Voditelj zadarske peticije je mladi Mario Jerak, koji je uz pomoć Gradske knjižnice organizirao potpisivanje na prostoru ispred knjižnice.
– Smatramo da obrazovanje nije nešto na čemu se treba štedjeti i nauštrb njega raditi rebalanse proračuna, kada postoje i druga područja na kojima se troškovi mogu puno lakše srezati, objasnio je Mario povod peticije.
Iako je Facebook grupa planirala štrajk, odlučili su da će prije iskoristiti sve moguće diplomatske načine. Nakon što sakupe dovoljan broj potpisa koji im je zakonski potreban, poslat će peticiju u Vladu, a ako ona tada ne bude prihvaćena, spremni su i na štrajk i prosvjede. U samo jedno jutro sakupljeno je već stotinjak potpisa u Zadru i Mario ne sumnja da će ljudi biti zainteresirani za ovu peticiju.
Kako bi bila pristupačnija građanima, radi se na tome da se kroz razgovor s gradonačelnikom pokuša dobiti mjesto na trgu za potpisivanje peticije. Do tada svi zainteresirani mogu potpisati peticiju ispred Gradske knjižnice u jutarnjim satima u sljedećih nekoliko dana.


Knjižare još ne naručuju udžbenike


Većina knjižara još nema službenih informacija pa je za očekivati gužve u vrijeme kada udžbenici počnu stizati
Jedna od restriktivnih mjera novog proračunskog rebalansa je i ukidanje besplatnih udžbenika i školskog prijevoza za sve učenike srednjih i osnovnih škola. Vlada Jadranke Kosor ovom odlukom planira uštedjeti oko 700 milijuna kuna godišnje, koliko udžbenici koštaju prema cjeniku nakladnika.
Premijerka je nedavno izjavila da će 42.500 učenika iz najugroženijih obitelji dobiti besplatne udžbenike. Međutim, pitanje je kako će ostali roditelji pretrpjeti ne baš mali financijski izdatak od 600 do 1.800 kuna.
Kako doznajemo, škole su dobile službeni dopis iz ministarstva u kojem se nalaže školama da objave autore i izdanja udžbenika, koji će djeca morati kupiti za slijedeću školsku godinu.
Većina knjižara još nema službenih informacija pa tako ni zadarska knjižara Sv. Donat, koja se nada da će sljedeći tjedan znati sve potrebne informacije, ali za sada se ne pripremaju za prodaju školskih udžbenika. Knjižara “Petar Zoranić” će sljedeći tjedan započeti s pripremama za prodaju udžbenika te će se udžbenici u knjižari moći naručiti te na taj način spriječiti čekanje i traženje udžbenika po knjižarama. Špekulira se da bi se udžbenici, kao nekad, mogli prodavati u crkvi sv. Dominika i predvorju HKK. No ipak, budući da još nema službenih informacija, roditelji se pitaju hoće li djeca dobiti udžbenike do početka školske godine.
U Benji skupili knjige
Ravnatelj Osnovne škole Šimuna Kožičiće Benje Marko Marin skupa s učenicima, već nekoliko godina prikuplja korištene knjige kako bi spriječio bacanje knjiga, a ove školske godine te će knjige biti od posebne koristi, budući da će se ukinuti besplatni udžbenici.
– Prikupili smo sve komplete knjiga od učenika osmih razreda, a već prvih dana nove školske godine i ostali učenici će donijeti svoje stare knjige te moram naglasiti da smo od osmaša skupili svih 150 kompleta knjiga, što je značajan broj. Knjige koje budemo sakupili darovat ćemo najugroženijim učenicima, kojima će to ove godine itekako biti potrebno. Ovu akciju provodimo već četiri godine, a prije smo to radili kako udžbenici ne bi završili u kantama za smeće, a trenutačno je najbitnije da se ne mijenjaju naslovi knjiga, nego da knjige ostanu iste, kazao je Marin.
Šimićević: Već se zna popis knjiga
Škole i knjižare će ovu odluku dočekati nespremne, jer nitko ovakvu odluku nije očekivao, tako da će gužvi u knjižarama najvjerojatnije biti. Međutim, u razgovoru s nekoliko zadarskih ravnatelja srednjih i osnovnih škola saznajemo kako su autori i naslovi knjiga već izvješeni na vratima škole ili objavljeni na internetskim stranicama.
– Mi smo autore knjiga već objavili na web stranicama škole, tako da djeca već sada znaju koje knjige kupiti. Ipak, mi smo neugodno iznenađeni činjenicom da će se ukinuti besplatni udžbenici, a jedino olakšanje da je većina knjiga ostala ista kao i prošle godine, kazao je Rade Šimičević, ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora.
U posljednje vrijeme javljaju se i špekulacije kako se u Vladi razmatra i objavljivanje udžbenika na internetu kako bi se učenici mogli besplatno služiti udžbenicima umjesto da kupuju komplete knjiga u knjižarama. Međutim, služenje internetom umjesto knjigom nije prihvatljivo s obzirom da nemaju svi pristup internetu, a u pitanje dolaze autorska prava te skupoća projekta.
Knjige na internet
– Ne vidim prepreke da se knjige objave na internetu i smatram da se to i prije trebalo učiniti i to može biti jako korisno za djecu, a i za profesore. Ipak, internet nije rješenje jer to ne može zamijeniti knjigu, a činjenica je da internet može biti nadopuna knjigama, no ne i jedini način kako bi djeca učila, kazao je ravnatelj Gimnazije Jurja Barakovića, Josip Sviličić.
U slučaju da Vlada prihvati model internetskih učenika, država bi morala raspisati natječaj za udžbenike i otkupiti autorska prava za što bi država morala izdvojiti značajna sredstva.
– Tehnologija nam pruža mnogo, ali i može oduzeti dosta i stvoriti manjak komunikacije. Smatram da knjigu ne može ništa zamijeniti i djeca trebaju imati knjige i pribor u rukama, a za takav projekt internetskih knjiga neka vlada svakom učeniku prvo kupi računalo, našalio se ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora, Rade Šimičević.
Petra MIČIĆ