Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Priješka uljenica simbol dva milenija maslinarstva

Autor: Ivan Stagličić

20.07.2010. 22:00
Priješka uljenica simbol dva milenija maslinarstva


Znamo mjesto nalaska, znamo instituciju koja je obradila predmet, to je Arheološki muzej Zadar i ova prezentacija je pokušaj da se promoviranjem jedne replike arheološkog artefakta stvori suvenir koji bi za Preko, prema mom mišljenju, mogao značiti ono što za Zadar znače makete sv. Donata u staklu
Jučer je u lounge baru “Miramare” Marine Preko, predstavljen originalni suvenir, replika antičke, starokršćanske svjetiljke, uljenice na maslinovo ulje napravljene prema originalu pronađenom u Preku.
– Danas promoviramo suvenir, uljenicu pronađenu na predjelu Dvorina u Preku, pozdravio je okupljene Ante Brižić, tajnik Turističke zajednice Preko koji je govorio i o važnosti maslina i maslinarstva u čitavoj povijesti otoka Ugljana te je uz suvenir prikazana i maketa antičke uljare iz Mulina iz prvog stoljeća.
– Ugljan se počeo razvijati s uljem. Otok nosi naziv otok ulja, otok maslina, to je jedan brend koji smo u suradnji s Turističkom zajednicom Zadarske županije počeli promovirati, tako da će se na svim plakatima i brošurama naći da je otok Ugljan otok maslina, budući da prema podacima ovdje ima preko 300 tisuća stabala maslina, istaknuo je Brižić.
O okolnostima nalaza govorio je pokretač ove akcije, Mladen Lucin koji je podsjetio da je bila riječ o arheološkom istraživanju na predjelu Dvorina koje je 2006. godine vodio dr. sc. Smiljan Gluščević.
– Urbanizacija otoka je počela u prvom stoljeću dolaskom prvih rimskih geodeta koji su isparcelirali cijeli otok Ugljan i udahnuli mu urbani život i razvoj, prvenstveno maslinarstvom i preradom maslina te proizvodnjom ulja i vina. U Mulinama su i danas ostaci tog gospodarskog objekta gdje se to radilo, kazao je Lucin.
– Znamo mjesto nalaska, znamo instituciju koja je obradila predmet, to je Arheološki muzej Zadar i ova prezentacija je pokušaj da se promoviranjem jedne replike arheološkog artefakta stvori suvenir koji bi za Preko, prema mom mišljenju, mogao značiti ono što za Zadar znače makete sv. Donata u staklu ili keramiki, naglasio je Lucin.
Ova svjetiljka ima na sebi ranokršćanska obilježja, znak ribe, kao i pečat s druge strane, a datirana je u četvrto stoljeće. Ovim predstavljanjem želi se pokazati i turističkim djelatnicima kako bi ovaj predmet mogao biti idealno sredstvo promocije Preka, kao mjesta nalaza te otoka Ugljana, kao otoka maslina kroz čitava dva tisućljeća.
Na prezentaciji je predstavljena i nova turistička karta otoka Ugljana na kojoj su prikazana dodatna tri elementa koja se dosad nisu mogla vidjeti ni na jednom turističkom prospektu, a to su oznake za rimsku centurijaciju koju su rekognoscirali u prirodi, zatim rekonstrukcija rimskih parcela koje su bile dimenzija 710 puta 710 metara. Treća je novina označavanje suhozida, odnosno mocira pri čemu je utvrđena dužina od 2.500 metara suhozida.
– Prigodom mjerenja utvrdili smo i preko sto kilometara uređenih maslinskih putova. I tako uvijek dolazimo do ove uljenice na maslinovo ulje, odnosno do ovoga objekta iz drugog stoljeća u Mulinama koji bi se praktički i danas mogao staviti u funkciju. Ako bi uspio taj plan, to jest rekonstrukcija jedne, od pet postojećih presa na Mulinama, tada bismo imali jedinu presu za ulje rekonstruiranu na izvornom mjestu na području čitavog Mediterana. Nigdje u čitavom mediteranskom bazenu, tijesak za masline nije rekonstruiran na izvornom lokalitetu, istaknuo je Mladen Lucin.
Na prezentaciji na kojoj se okupilo više turističkih djelatnika s otoka Ugljana moglo se čuti još niz zanimljivosti o maslinarstvu ovog otoka, a prikazana je i jedna “mlađa” uljenica, iz 18. stoljeća koja je još sposobna za svoju funkciju. Također se moglo čuti kako kod turista postoji interes i za tradicionalno pripremljeno maslinovo ulje u skladu s ovdašnjom tradicijom, pogotovo što na tržištu ima već dosta maslinovih ulja koja se međusobno jedna od drugih ne razlikuju. Kako je kazao Mladen Lucin, tradiciju staru dvije tisuće godina ne bismo smjeli izgubiti, posebice, što za nju postoji živo zanimanje kod današnjih posjetitelja.
Priješka uljenica, rimska starokršćanska svjetiljka na maslinovo ulje, već se može nabaviti u Turističkom uredu u Preku po cijeni od 30 kuna.