Prva uzorkovanja grožđa treba obaviti tri tjedna prije berbe. Odluka o njenom početku donosi se na temelju tehnološke zrelosti grožđa, što se prije svega odnosi na količinu šećera i ukupnih kiselina te zdravstevnog stanja grožđa, kaže enologinja Marina Pavlović
Enologinja Marina Pavlović održala je predavanje na temu “Od berbe grožđa do proizvodnje vina” proteklog tjedna u Poduzetničkom inkubatoru. Pavlović je na stručni način zainteresiranim proizvođačima opisala osnovne principe proizvodnje vina posebno opisujući sve kritične točke u procesu.
– Prva uzorkovanja grožđa treba obaviti tri tjedna prije berbe. Odluka o njoj se donosi na temelju tehnološke zrelosti grožđa, što se prije svega odnosi na količinu šećera i ukupnih kiselina te zdravstvenog stanja grožđa. U slučaju da je grožđe bolesno s berbom treba početi odmah bez obzira na kemijski sastav, kaže Pavlović te dodaje:
– Godina je iznimno zahtjevna zbog suše i ako ne dođe do nekih bitnijih promjena i ove godine mogli bi imati raniju berbu. Najavljena je kiša za nedjelju, ali to neće biti dovoljno.
Osnovna pravila kojih se treba pridržavati prilikom berbe jesu da se bolesno i gnjilo grožđe treba odvojiti od zdravoga; berba se vrši u letvaricama, gajbama ili kašetama, a ne u plastičnim vrećama; berba se odvija po lijepom i sunčanom vremenu ranije ujutro ili kasnije poslijepodne da pod utjecajem temperatura ne dođe do uranjene fermentacije; ubrano grožđe ne smije doći u doticaj s hrđom ili nekim štetnim tvarima koje kasnije mogu imati utjecaja na vino i vrijeme od berbe do prerade mora biti što kraće (unutar 2-4 sata). Sam prostor za preradu treba pripremiti, kao i kvasce. Prilikom prijema grožđe treba izvagati, pregledati njegovo zdravstveno stanje, izmjeriti šećer i ukupne kiseline, evidentirati sve podatke i krenuti u preradu.
Posebnu pozornost treba posvetiti higijeni prostorije, opreme i strojeva. Njihovu higijenu je potrebno održavati tijekom cijele godine. Prije berbe dobro oprati gajbe ili kace u koje će se grožđe brati, u prostoriji ukloniti plijesan sa zidova ako je ima (ostrugati, poprskati 5-postotnom otopinom modre galice, kad se osuši, premazati vapnenim mlijekom koje se spremi tako da se u 10 litara vode staviti 1 kg živog vapna i 20 dag sumpora u prahu), nekoliko dana prije berbe podrum dezinficirati sumpornim dioksidom te nakon dan-dva otvoriti da se dobro prozrači. Također preporuka je ukloniti iz podruma sve ono što ne smije biti prisutno uz vino, pripremiti posude, bačve, inokse za preradu i čuvanje vina.
Uz ove radove koji vinogradari i vinari trebaju obaviti uskoro, Marina Pavlović govorila je o čuvanju, njezi i dozrijevanju vina.
najnovije
najčitanije
KK Zadar
Reakcije trenera
Kvar semafora i ziceri odnijeli priliku za majstoricom
Hrvatska
SDP
Siniša Hajdaš Dončić nezadovoljan rezultatom SDP-a na nacionalnoj razini
Županija
radionica
U ponedjeljak se održava ekološka radionica Čistog otoka namijenjena virskim mališanima i svim građanima otoka Vira
Zadar & Županija
OSEBUJAN NASTUP
Gradonačelnik Benkovca na otvorenju Doma kulture spominjao zmajeve, zlonamjernike i Boga: Naše rodoljublje je kršćansko
KK Zadar
ABA liga, doigravanje
Budućnost poslala regionalnu sezonu Zadra u prošlost
Zadar
U CARSTVU SIRA
GLIGORA O ŠIRENJU PROIZVODNJE: ‘Čobani će biti Nepalci, plan je da stado sirane naraste do tisuću ovaca…’
Zadar
pojačan promet
OBAVIJEST MORH-a Kroz Zadar će proći hrvatska i španjolska vojna vozila, očekuju se gužve
Zadar
POČIVAO U MIRU
OD ‘SKITE’ SE OPRAŠTAJU BROJNI ZADRANI: ‘Veliki košarkaški virtuoz, zaljubljenik u košarku…’
Nogomet
MOHAMMED ALIYU OKECHUKWU
Nigerijac s biogradskom adresom: ‘Ako igraš u Hrvatskoj, moraš govoriti hrvatski’
Županija
velika stvar