Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Počinju pripreme za berbu grožđa

20.07.2012. 22:00
Počinju pripreme za berbu grožđa


Prva uzorkovanja grožđa treba obaviti tri tjedna prije berbe. Odluka o njenom početku donosi se na temelju tehnološke zrelosti grožđa, što se prije svega odnosi na količinu šećera i ukupnih kiselina te zdravstevnog stanja grožđa, kaže enologinja Marina Pavlović
Enologinja Marina  Pavlović održala je  predavanje na temu  “Od berbe grožđa do proizvodnje vina” proteklog tjedna u Poduzetničkom inkubatoru. Pavlović je na  stručni način zainteresiranim proizvođačima opisala  osnovne principe proizvodnje vina posebno opisujući sve kritične točke u  procesu.
– Prva uzorkovanja  grožđa treba obaviti tri tjedna prije berbe. Odluka o  njoj se donosi na temelju  tehnološke zrelosti grožđa,  što se prije svega odnosi na  količinu šećera i ukupnih  kiselina te zdravstvenog  stanja grožđa. U slučaju da  je grožđe bolesno s berbom  treba početi odmah bez obzira na kemijski sastav,  kaže Pavlović te dodaje:
– Godina je iznimno zahtjevna zbog suše i ako ne  dođe do nekih bitnijih  promjena i ove godine mogli bi imati raniju berbu.  Najavljena je kiša za nedjelju, ali to neće biti dovoljno.
Osnovna pravila kojih se  treba pridržavati prilikom  berbe jesu da se bolesno i  gnjilo grožđe treba odvojiti  od zdravoga; berba se vrši u  letvaricama, gajbama ili  kašetama, a ne u plastičnim  vrećama; berba se odvija po  lijepom i sunčanom vremenu ranije ujutro ili kasnije poslijepodne da pod  utjecajem temperatura ne  dođe do uranjene fermentacije; ubrano grožđe ne  smije doći u doticaj s  hrđom ili nekim štetnim  tvarima koje kasnije mogu  imati utjecaja na vino i  vrijeme od berbe do prerade mora biti što kraće  (unutar 2-4 sata). Sam prostor za preradu treba pripremiti, kao i kvasce. Prilikom prijema grožđe treba  izvagati, pregledati njegovo  zdravstveno stanje, izmjeriti šećer i ukupne kiseline,  evidentirati sve podatke i  krenuti u preradu.
Posebnu pozornost treba  posvetiti higijeni prostorije,  opreme i strojeva. Njihovu  higijenu je potrebno  održavati tijekom cijele godine. Prije berbe dobro  oprati gajbe ili kace u koje  će se grožđe brati, u prostoriji ukloniti plijesan sa  zidova ako je ima (ostrugati, poprskati 5-postotnom otopinom modre galice, kad se osuši, premazati  vapnenim mlijekom koje se  spremi tako da se u 10  litara vode staviti 1 kg živog  vapna i 20 dag sumpora u  prahu), nekoliko dana prije  berbe podrum dezinficirati  sumpornim dioksidom te  nakon dan-dva otvoriti da  se dobro prozrači. Također  preporuka je ukloniti iz podruma sve ono što ne smije  biti prisutno uz vino, pripremiti posude, bačve,  inokse za preradu i čuvanje  vina.
Uz ove radove koji vinogradari i vinari trebaju  obaviti uskoro, Marina Pavlović govorila je o čuvanju, njezi i dozrijevanju  vina.