Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Podno Maškovića hana pucali topovi i zveckali mačevi (GALERIJA)

Autor: Ante Vidović

20.07.2013. 22:00
Podno Maškovića hana pucali topovi i zveckali mačevi (GALERIJA)

Foto: Zvonko KUCELIN



Izmiješani mirisi zemlje i baruta u zraku iz topova, obilata ponuda srednjovjekovnih jela koja su na štandovima spremali i služili lokalni OPG-ovci te srednjovjekovno oružje i rekviziti stvorili su realističnu sliku Europe srednjeg vijeka


Tisuće zadovoljnih posjetitelja najbolja su pohvala Pakoštancima za još jednu godinu uspješno organiziranih i izvedenih Dana vitezova vranskih, povijesnog spektakla u četiri čina.
Počelo je sve u četvrtak atraktivnom pomorskom bitkom u pakoštanskoj luci odakle su protjerane Osmanlije krenule prema starom hrvatskom gradu Vranu. Vrana je pala u petak u velikoj bitki održanoj podno Maškovića hanom, da bi je kršćanske snage vratile pod svoje okrilje sutradan. Poražene Osmanlije danas bježe na obalu na opće iznenađenje kupača  21. stoljeća.
Središnji događaj ovogodišnjih Vitezova vranskih bio je u petak navečer, kada su viteške skupine iz Slovenije, Slovačke, Mađarske, Češke i Hrvatske preselile podno hana Jusuf paše Maškovića. Kiša koja je padala rano poslijepodne izvukla je u zrak miris zemlje, što je dodatno pojačalo srednjovjekovnu atmosferu u kojoj su turisti došli uživati. Izmiješani mirisi zemlje i baruta u zraku iz topova, obilje ponude srednjovjekovnih jela koje su na štandovima spremali i služili lokalni OPG-ovci te srednjovjekovno oružje i rekviziti stvorili su realističnu sliku Europe srednjeg vijeka. Europa je to u kojoj je Hrvatska kao predziđe kršćanstva odigrala ključnu ulogu u obrani zapadnog kršćanskog svijeta od širenja Otomanskog Carstva.
Atmosferu pred bitku podno Hana zagrijavale su viteške skupine svojim ratničkim izvedbama i atraktivne plesačice trbušnog plesa. Savršeni i neponovljivi doživljaj za strane turiste od kojih mnogi planiraju svoj godišnji prema terminu Vitezova vranskih.