Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nove vizure Kukljice

Autor:

20.08.2008. 22:00
Nove vizure Kukljice

Foto: Adam VIDAS



U nastavku zajedničke akcije Zadarskog lista i Turističke zajednice Zadarske županije “Biramo najuređenije mjesto, općinu i grad” turistička patrola Zadarskog lista obišla je Kukljicu na otoku Ugljanu. Kukljica je bila i ostala mirno dalmatinsko mjesto u okruženju netaknute prirode i čistog mora te je kao takva idealno mjesto za obiteljski odmor. Poznata je i nautička luka jer se nalazi na vratima u PP Telašćica i NP Kornati. Kada se svi plusevi zbroje ne čudi što u Kukljici tijekom špice turističke sezone boravi oko 2.000 gostiju, a boravilo bi ih još više kada bi za to postojali kapaciteti.
Krenimo s patrolom, točnije s opisom onoga što je turistička patrola Zadarskog lista uočila za vrijeme obilaska mjesta.
Na ulazu u mjesto nalazi se tabla dobrodošlice koja, uz hrvatski, “govori” na još četiri svjetska jezika: njemački, engleski, talijanski i francuski. Cestom u okruženju obiteljskih kuća krenulo se prema centru mjesta gdje se uočavaju prve promjene. Od ove godine postavljena je smeđa signalizacija. Na križanju ulazne ceste s rivom postavljena je jedna od tabli smeđe signalizacije koja onima koji se prvi put susreću s mjestom daje osnovne informacije gdje se što nalazi. Među označenim objektima je turističko informativni centar koji je bio iduće odredište turističke patrole.
Kukljiški TIC već je nebrojeno puta bio predstavljen u raznim medijima, ali bez obzira na to uvijek zaslužuje da se o njemu ponovno napišu dvije rečenice. Naime, TIC se nalazi u atraktivnim prostorijama stare uljare koje su preuređene i adaptirane u turističke svrhe. Pogled na stare mlinove, pod kojima se stvaralo žuto zlato Mediterana, odmah vraća u druga vremena i budi mirise maslinovog ulja. U TIC-u se turisti mogu opskrbiti turističkim prospektima Kukljice, otoka Ugljana, Pašmana i Hrvatske te na informativnim panoima saznati prijeko potrebne informacije koje olakšavaju život na otoku. Na prvom mjestu su: kako prometuju autobusi i plovidbeni red trajekata. Treba spomenuti i ljubazne turističke djelatnike koji su najbolji izvor pravih informacija neupućenim turistima. Turistička patrola se nakon obilaska TIC-a nastavila u društvu s direktoricom TZ Kukljica Zlatkom Blaslov. Nju smo u TIC-u zatekli u neuobičajenom poslu – pomoć u potrazi smještaja mladom bračnom paru u nekom drugom mjestu na otoku, jer je Kukljica bila prebuikrana.
Patrola se nastavila prema drugoj obali uvale gdje je ove godine izgrađena nova atraktivna šetnice obogaćena koloritom cvijeća, klupama za odmor, kantama za otpad i noćnom rasvjetom.
Sad je vrijeme da otkrijemo još jednu vrijednost Kukljice koju malo mjesta ima. Na jednoj strani imamo novu šetnicu, privezište s modernim jahtama i jedrilicama koje će u budućnosti biti preuređeno. Na drugoj strani je stara Kukljica, kamene kuće debelih zidova kao čvrsti podsjetnik na staru dalmatinsku arhitekturu. Malo je ostalo mjesta kao što je Kukljica gdje se još uvijek može uživati u tišini dalmatinskih kaleta i za korak dva biti na rivi u centru Mediterana i svom njegovom šušuru.
Priču o Kukljici završit ćemo šetnjom plažama. Najopremljenija plaža je Zelena punta. Ima tuševe, riješen je sanitarni čvor, postavljene su svlačionice, kante za otpad. Uz ove obvezne sadržaje tu su i drugi zabavnog karaktera. Neprocjenjivu vrijednost daje joj borova šuma po kojoj je i postala poznato zeleno turističko odredište.
Od ostalih plaža na području općine tu su plaže Kostanj, Jelenica i neprikosnovena Sabuša koja ponovno dobiva na svojoj cijeni. Radi se o prekrasnim plažama koje tek trebaju doživjeti svoju afirmaciju.
 
Ljepši izgled Kukljici ove godine daje i šetnica. Šetnica je uvijek bila uljepšana sezonskim cvijećem, ali je ono propadalo pod utjecam velikih ljetnih vrućina i suša. Od ove godine postavljen je sistem navodnjavanja kap na kap.