Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Pakoštane u cvijeću

Autor:

20.08.2008. 22:00
Pakoštane u cvijeću

Foto: Sebastian GOVORČIN



Zajedničku akciju Zadarskog lista i TZ Zadarske županije nastavljamo predstavljanjem Pakoštana. Pakoštane svaku godinu turističku sezonu dočekuje s nečim novim, atraktivnijim, čime podiže ne samo svoj turistički rejting nego i kvalitetu života mještana. Što se tiče napretka vezanog uz turistički dio pakoštanske priče njemu je svakako doprinio kontinuirani rad Turističke zajednice Pakoštane uz potporu lokalne vlasti, to jest Općine Pakoštane. Njihova sinergijska suradnja učinila je kvalitetan pomak koji se vidi na svakom koraku.
Krenimo redom, putem turističke patrole Zadarskog lista. Na ulazu velika tabla dobrodošlice, uređen okoliš, na kojem su, nažalost, vidljive posljedice dugog toplog ljeta. Do centra, točnije do Turističkog informativnog centra vodi tabla smeđe signalizacije. Smeđa signalizacija je priča koju su u Pakoštanima završili još prije pet godina. Table su postavljene na svim važnijim križanjima što olakšava snalaženje kroz mjesto.
Patrola se nastavila prema TIC-u, koji je smješten u istoj zgradi u kojoj se nalaze općinske prostorije. Cijelim prostorom ispred zgrade dominira bogati cvjetni rotor koji samo jednim dijelom otkriva koliku brigu Pakoštanci vode o svom okolišu. TIC se od ove godine nalazi u prizemlju zgrade u novom, modernijem ambijentu. Turistički prospekti su dostupni, ali ipak pravi izvor informacija su ljubazni djelatnici koji su spremni pomoći svakom posjetitelju. Direktorica TZ Pakoštane je Danijela Vulin, uvijek direktna i poduzetna, koja odmah na konkretnim primjerima otkriva po čemu je Pakoštane posebno. Naime, tamo su odavno odustali od klišea, standardiziranih fešta tipa red glazbe, red ćevapčića. Originalnom ponudom, događajima kojih se ne bi posramili ni veći turistički centri, na obali nastoje zabaviti svoje goste i uključiti ih u svoj život.
– Ljetni karneval s preko 400 sudionika bio je pravi hit. Također i Pakoške igre koje traju dva dana. Jedan dan se održavaju na kopnu, a drugi na moru. Organizirali smo koncert s etnoinstrumentima u spilji Pećina u Vrani koji je bio na svjetskoj razini. Dogodine ćemo u istom ambijentu održati klapski koncert. Nadamo se kako ćemo trgnuti ljude iz Vrane da se okrenu turizmu i iskoriste golemi potencijal koji imaju. Organizirali smo tri paralelne izložbe na kojima je izložen opus Branimira Čilića – jedna pod morem, druga u Maškovića hanu u Vrani, a treća je bila putujuća na magarcima kroz mjesto. Održano je tradicionalno pojedinačno prvenstvo Hrvatske u odbojci na pijesku Pakoštane 2008., organiziramo ljetnu škole odbojke, nabrojila je samo mali dio onoga što se u Pakoštanima događalo ovog ljeta direktorica Danijela Vulin.
Patrola kroz Pakoštane se nastavila u pravcu mjesne rive. Besprijekorna čistoća i besprijekorno uređene zelene površine dokaz su kako prije spomenuti cvjetni rotor nije slučaj. Riva, također, besprijekorna. Lončanice s cvijećem, klupe za odmor, noćna rasvjeta, kante za otpad i karte mjesta su njena neizostavna oprema. Biti na pakoštanskoj rivi znači osjetiti pravi Mediteran. Hrpa ljudi koji šeću i uživaju u miru u pogledu na more i otoke s jedne strane, a s druge strane ispunjene terase kafića gdje se uz kavu živo raspravlja o svemu. Šetnica vodi prema mjesnoj plaži Janica. Plaža je opremljena svlačionicama, tuševima, postavljena je psihološka zaštitna linija i riješen je sanitarni čvor. Tu je i neizostavno igralište za odbojku na pijesku koje zaslužuje da bude na glavnoj plaži mjesta odakle je odbojka krenula u pohod Zadarskom županijom. Uz plažu Janica kupačima su na raspolaganju i otoci Juština, Školj i Babuljaš.
Za kraj malo statistike. U Pakoštanima ove godine bilježe porast od 20 posto noćenja i dva posto dolazaka. Razlog tome je bolja popunjenost u TN Pakoštane koji je radio većinu dana punim kapacitetom i povećanje broja noćenja u kampovima.
Ako smo prije dvije godine za naslov patrole o Pakoštanima stavili “Hortikulturni bum Pakoštana”, ovaj put bismo taj naslov samo mogli potencirati. Jednostavno rečeno Pakoštane svoje goste dočekuje u cvijeću.
Sve zelene površine su besprijekorno uređene i održavane za što pohvale zaslužuju komunalni djelatnici. Najdojmljiviji primjeri pakoštanske hortikulturne arhitekture su cvjetni rotori ispred Općine i na rivi, koji ostavljaju bez daha svojom bujnošću i bogatim cvjetnim koloritom.