Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Pomoć vatrogascima pojačana šest puta, no i to je malo

Autor: Siniša Klarica

20.08.2008. 22:00
Pomoć vatrogascima pojačana šest puta, no i to je malo

Foto: Ivan JAMIČIĆ



– Vlada RH je kroz svoj program u protupožarnu zaštitu ove godine uložila 32,5 milijuna kuna, što je više od šest puta nego prošle godine i ta brojka još nije konačna jer se pokazalo da nedostaju neka sredstva. U posljednjih šest mjeseci potpisana su dva vrlo važna ugovora s BiH i Crnom Gorom o zajedničkim snagama, jer požari prelaze granicu – kazala je Adlešić
Potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešić obišla je jučer pripadnike državne intervencijske vatrogasne postrojbe u Božavi na Dugom otoku. Postrojbu za vrijeme sezone čine vatrogasci DIP Zadar, Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije, Zagorske javne vatrogasne postrojbe te DVD-a Sali. Želja je, kazala je potpredsjednica Adlešić, upoznati se sa životom vatrogasaca u ljetnim mjesecima te čuti njihove prijedloge i primjedbe koje će se inkorporirati u novi Zakon o vatrogastvu. Novi zakon trebao bi pred saborske zastupnike već početkom jeseni, a o detaljima potpredsjednica Vlade RH nije htjela govoriti.
– Vlada RH je kroz svoj program u protupožarnu zaštitu ove godine uložila 32,5 milijuna kuna, što je više od šest puta nego prošle godine i ta brojka još nije konačna, jer se pokazalo da nedostaju neka sredstva. U posljednjih šest mjeseci potpisana su dva vrlo važna ugovora s BiH i Crnom Gorom o zajedničkim snagama, jer požari prelaze granicu. Vjerujte mi, to nije bilo jednostavno potpisati. Inače, do sad je zabilježeno 35-40 posto manje požara nego lani. Međutim, kolovoz se pokazao puno opakijim, pa je broj požara povećan za jednu trećinu upravo u Dalmaciji, rekla je potpredsjednica Vlade RH Đurđa Adlešič.
Opožarena površina stoga je manja na onim mjestima gdje gase vatrogasci koji vrlo brzo izlaze na teren. Problem su nerazminirana područja gdje je gašenje moguće samo zračnim snagama. Ipak, statistika, prema riječima glavnog vatrogasnog zapovjednika Mladena Jurina, kaže da opožarena povšina iznosi svega 2 ha po požaru.
– Međutim, ako se brojci od 32 milijuna kuna dodaju transferi MORH-u za protupožarne zračne snage, nabavka nove opreme i sredstava, koju jedinice lokalne samouprave izdvajaju u zaštitu od požara, može se reći da Hrvatska za zaštitu od požara troši preko milijardu kuna, kaže Jurin.
Kako Adlešič nije htjela u detalje o novom Zakonu o vatrogastvu, od nazočnih visokih vatrogasnih dužnosnika smo doznali da se radi o statusu dobrovoljnih vatrogasnih društava. Naime, javne vatrogasne postrojbe financiraju se iz državnog proračuna i sredstava lokalne samouprave, dok su dragovoljci isključivo pod ingerencijom gradova i općina i država u njih ne ulaže ni lipe. Stoga je saljski načelnik dr. Ivo Basioli pokušao dobiti privolu da DVD Sali postane javna vatrogasna postrojba.
No, Basiolija je u pola obrazlaganja doslovce ušutkala potpredsjednice Vlade i njena vatrogasna pratnja riječima:
– I ja sam bila gradonačelnica pa znam zašto se vi načelnici borite. Borite se da DVD postane JVP te da od države dobijete novac kojeg ionako dobijate, a to sada nije racionalno, kazala je Adlešič i naglasila da iznad proračuna treba staviti sigurnost građana i bogatstva koja imamo.
Basioli je rekao da će na ovaj način dobrovoljno vatrogastvo, osobito na otocima, izumrijeti jer sve je manje mladih, a stariji sve manje mogu izvršavati zahtjevne protupožarne zadaće. Zapošljavanjem “devedejaca”, kaže načelnik Basioli, dao bi se doprinos i zapošljavanju, jer Općina Sali daje 5 posto svog proračuna za PP zaštitu, ali si ne može priskrbiti jedno suvremeno navalno vozilo kakvo je ovog ljeta izmješteno u Sali. Već sljedeće godine jedno takvo vozilo stiže uz pomoć Vlade RH za “stalno” na Dugi otok.
Općina Sali je, kaže načelnik Basioli, svog predsjednika DVD-a profesionalno zbrinula u svom komunalnom pogonu. Međutim, očito je da je 10.000 kn, koliko državu bruto košta jedan vatrogasac na otocima, Đurđi Adlešič preskupo i neracionalno. Đurđa Adlešič nije htjela komentirati što je s helikopterima koji bi u ljetnim sezonama intervenirali kod prijevoza bolesnika ili unesrećenih u prometnim nesrećama, niti jesu li novonabavljeni iz Rusije trebali biti opremljeni za hitne medicinske transporte.


Jurin: Bilo bi dobro imati 7 kanadera
Glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin rekao je da će u sezoni 2010. Hrvatska na raspolaganju imati 6 kanadera tipa CL 415 i 6 protupožarnih zrakoplova iz porodice Air Tractor. Jurin je rekao da su te procjene izvršene još 1993., ali da u MORH-u kažu da bi bilo dobro imati na raspolaganju 7, s tim da bi ih 6 bilo operativno, a jedan u rezervi. Potpredsjednica Vlade RH Đurđa Adlešič propustila je reći kako je Hrvatska napravila veliki skok, posebice u nabavci protupožarnih zrakoplova, što nisu u stanju bile napraviti ni mnoge razvijenije države na Mediteranu.