Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

I administracija prepoznala važnost sunčeve energije

Autor: Ivan Stagličić

20.08.2009. 22:00
I administracija prepoznala važnost sunčeve energije


Općina Stankovci izdala je i pismo namjere za suradnju na provedbi projekta te su njemački investitori veoma zadovoljni postupkom i načinom na koji se odvija provedba projekta, koja je takva da uvelike demantira različite glasine o teškoćama pri investiranju u Hrvatskoj
Projekt “Joint Venture”, mješovitog, njemačko-hrvatskog partnerstva, za proizvodnju električne energije iz Sunčevih ćelija, prvi takve vrste u Hrvatskoj, zaživjet će uskoro na stankovačkom području, u Gospodarskoj zoni Crljenik. To su nam potvrdili Lothar Kahl i Branko Valčić koji su ovih dana posjetili Zadar i Zadarsku županiju te zajedno s partnerima, Denisom i Borisom Štefančićem obišli mjesto za budući energetski pogon. Partneri, “HK energy” i “Štefančić” zadovoljni su kako se provedba ovog projekta razvija.
Stankovci pun pogodak
Ova ideja stara je već tri godine, kazao nam je Branko Valčić, podrijetlom s otoka Ošljaka, ali već preko 22 godine odvjetnik u Berlinu. Najprije se namjeravalo projekt pokrenuti na području Smilčića, no nije bilo moguće izvršiti prenamjenu zemljišta. Štefančići su, potom, pronašli novu lokaciju, u stankovačkoj gospodarskoj zoni, koja se pokazala kao pun pogodak. Općina Stankovci izdala je i pismo namjere za suradnju na provedbi projekta te su njemački investitori veoma zadovoljni postupkom i načinom na koji se odvija provedba projekta, koja je takva da uvelike demantira različite glasine o teškoćama pri investiranju u Hrvatskoj.
– Za sada sve ide brzo i bez suvišne administracije, što je jako dobro. Ako “Joint Venture” zaživi na pravi način, a vjerujemo da hoće, to će biti znakovit signal i drugim njemačkim investitorima za poslove u Hrvatskoj i na području Zadarske županije, kazao nam je Lothar Kahl, direktor HK energy. O tome svjedoči i iznimno zanimanje njemačkog veleposlanstva u Zagrebu za ovaj projekt. Ni to ne treba čuditi ako se zna da je ta zemlja među vodećima na svijetu u iskorištavanju alternativih oblika energije, poglavito Sunčeve. No, u Njemačkoj je količina koja se može postići solarnim ćelijama 900 kW po metru četvornom godišnje, dok je u Hrvatskoj taj prosjek između 1.450 i 1.600 kW.
Investicija od 2,8 milijuna eura
Preko agencije APIU, predan je bio zahtjev Ministarstvu gospodarstva i poduzetništva za ishod energetskog odobrenja koje je dobiveno prije dva mjeseca. To je prvo energetsko odobrenje koje je Ministarstvo izdalo za neki projekt koji predviđa korištenje Sunčeve energije. To je ujedno prvi od pet koraka koji su potrebni da bi solarni park u Crljeniku mogao uspješno funkcionirati. Ako bi sve išlo po planu, kao i dosad, na proljeće bi se moglo započeti s izgradnjom kompleksa koji će, kada bude dovršen, davati električne energije za 355 domaćinstava. Zbog opasnosti od udara bure, stručnjaci sa Sveučilišta u Freibergu, izradili su posebnu konstrukciju prilagođenu ovdašnjim vremenskim uvjetima, tako da solarni kolektori, ovisno o vremenu mogu rotirati prema Suncu, ili tijekom jačeg vjetra biti položeni uz tlo. Radi se o 2.560 kolektora na površini od 11 tisuća četvornih metara, koji će trideset godina proizvoditi struju bez ikakvog štetnog učinka na okoliš, čak i bez ikakve buke. Ušteda na emitiranju štetnog ugljičnog dioksida iznosi milijun i trideset tisuća kilograma na godinu. Godišnja proizvodnja struje iznosit će oko 1.160.000 kWh/g, a električni radni učinak 615 kWp. Ukupna vrijednost investicije procjenjuje se na oko 2,8 milijuna eura.
Ovaj je projekt dobro prepoznat i u Županijskom poglavarstvu čiji je član Olivio Meštrović izrazio zadovoljstvo što se tako nešto realizira na našem području i obećao investitorima da će sa županijske strane svi potrebni koraci biti provođeni brzo i glatko.


Zadar – grad Sunca?


U razgovoru s članovima mješovitog partnerstva za fotovoltažni park kod Stankovaca, saznajemo da je njihova želja i dalje provoditi projekte Sunčeve energije na zadarskome području. Primjerice ideja: Zadar – grad Sunčevih kolektora, omogućio bi mnogim domaćinstvima da preko krovne solarne instalacije olakšaju ne samo grijanje, nego i hlađenje u ljetnim mjesecima. Mnoge gradske površine nude mogućnosti za ugradnju manjih fotovoltažnih postrojenja za višestruku primjenu.