Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Turisti se odriču i suvenira

Autor: Petra Mičić

20.08.2009. 22:00
Turisti se odriču i suvenira

Foto: Josip PEDIŠIĆ



Apsolutno nisam zadovoljan prodajom i razlika je golema u odnosu na prošle godine. Kriza se osjeća i čak nije problem u manjku turista, nego ni turisti nemaju novaca i jako su skloni cjenkanju. Takvi kupci su veoma nezahvalni i znaju biti veoma naporni, kaže jedan od prodavača
Tijekom ljetnih mjeseci zadarsku Kalelargu i šetnicu krase mnogobrojni štandovi na kojima se mogu pronaći razni artikli za djecu i odrasle. Mnogi turisti zastaju i gledaju razne sitnice koje bi mogli odnijeti kući kao suvenire iz Hrvatske.
Neki od štandova prodaju suvenire, male brodice i ukrase s mornarskim uzorkom, neki izvorne suvenire od stakla te domaću rakiju, ali većina štandova prodaje artikle koji se proizvode u Kini – satove, naočale, nakit, torbe i sl.
Prijašnjih godina su vlasnici štandova, kako kažu, veoma dobro zarađivali, a neki su tijekom ljetnih mjeseci zaradili dovoljno za preživjeti zimu, međutim, ove godine je zarada slaba i rijetki trgovci su zadovoljni sezonom.
– Apsolutno nisam zadovoljan i razlika je golema u odnosu na prošle godine. Kriza se osjeća i čak nije problem u manjku turista, nego ni turisti nemaju novca i jako su skloni cjenkanju. Takvi kupci su veoma nezahvalni i znaju biti veoma naporni, pregledaju cijeli štand i sve artikle, a odu bez ikakve kupnje. Ali takav je ovaj posao, treba biti uljudan i strpljiv. Najviše se cjenkaju Nijemci, Česi i Slovaci, a moram pohvaliti Hrvate koji su najzahvalniji kupci, kazao je vlasnik štanda Jovan Mileusnić.
Na štandu koji prodaje unikatne staklene i kristalne predmete kažu kako i oni osjećaju posljedice recesije.
– U svakom slučaju osjećamo krizu, ali smo zadovoljni s obzirom na situaciju, a mislim da naš štand privlači kupce jer smo drugačiji od ostalih štandova i prodajemo unikatne predmete. Ipak turisti se cjenkaju, a najviše se cjenkaju Nijemci koji uvijek traže dodatne popuste, kazala je prodavačica na štandu “Podhraški” – proizvodnja i trgovina kristalnih unikata.
Na području Kalelarge i šetnice nalaze se ukupno 23 istovrsna štanda, a rjetki su s izvornim zadarskim suvenirima, što izaziva negodovanje građana.
– Smatram da su ti štandovi ruglo, a posebno zato jer turisti kupuju stvari koje nemaju veze sa suvenirima. Jasno mi je da ljudi trebaju zarađivati, ali ipak mislim da štandovi samo narušavaju estetiku i ljepotu šetnice. A zaklonjena je i zgrada Arheološkog muzeja. Postoji mjesto za te štandove, a to je tržnica, kazala je umirovljenica Marija Marić.