Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Na jesenskom roku najviše “ekonomista”

20.08.2010. 22:00
Na jesenskom roku najviše “ekonomista”


Najveći broj učenika na državnu maturu izaći će u Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi, njih čak 29. Šesnaest ih izlazi prvi put, a 13 učenika ponavlja maturu. Na drugom mjestu je Tehnička škola s 22 učenika. U Medicinskoj školi Ante Kuzmanića prijavilo se 14 učenika, a u ostalim školama desetak učenika po školi
Za nekoliko dana hrvatski srednjoškolci počet će polagati ispite državne mature u jesenskom roku. Podsjetimo, prijave za jesenski rok trajale su od 21. do 25. srpnja, a provedba ispita održat će se od 24. kolovoza do 6. rujna. Prijavljenih za jesenski rok bilo je i u Zadru. Istražili smo kakvo je stanje u zadarskim srednjim školama. Iz stanja u školama koje smo uspjeli kontaktirati odmah je jasno da je veći broj prijavljenih učenika u strukovnim školama. Iako ima i onih koji ponavljaju maturu, jer na ljetnom roku nisu uspjeli položiti ili žele postići bolju ocjenu, većina ih se odvažila i odlučila okušati s maturom prvi put. Od škola koje smo uspjeli dobiti najveći broj učenika na državnu maturu izići će u Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi, njih čak 29. Šesnaest ih izlazi prvi put, a 13 učenika ponavlja maturu. Na drugom mjestu je Tehnička škola s 22 učenika. U Medicinskoj školi Ante Kuzmanića prijavilo se 14 učenika, a u ostalim školama desetak učenika po školi. U gimnazijama je stanje prijavljenih nešto drugačije. Oni koji su se prijavili uglavnom su ponavljači koji se nisu uspjeli plasirati na željeni fakultet pa boljim rezultatima žele okušati sreću drugi put. U Gimnaziji Vladimira Nazora radi se o tri učenika, a u Gimnaziji Jurja Barakovića o pet učenika te svi izlaze na državnu maturu drugi put, dok u Zadarskoj privatnoj gimnaziji od osam učenika njih četvoro izlazi prvi put, a četvoro ponavljaju.
Razlozi učenika su različiti, ponavljači uglavnom nisu uspjeli upisati željeni fakultet, a oni koji izlaze prvi put ohrabrili su se dobrim rezultatima kolega na ljetnom roku.
Uz prijave državnih matura otvorene su i prijave za studijske programe koje traju od 23. srpnja do 17. rujna kada će biti posljednji dan za mijenjanje, dodavanje i brisanje studijskih programa. U jesenskom roku moguće je prijaviti samo one programe na kojima je ostalo mjesta nakon ljetnih upisnih rokova. Rezultati jesenskog roka državne mature bit će objavljeni do 16. rujna, dok će proces potvrđivanja namjere upisa za studijske programe trajati od 19. do 25. rujna.
Učenici koji ne uspiju položiti maturu u jesenskom roku i učenici koji iz nekog razloga nisu prijavili jesenski rok, ali žele položiti državnu maturu imat će priliku prijaviti polaganje mature i u zimskom roku.