Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Stanarci kakvi su nekada bili

20.08.2010. 22:00
Stanarci kakvi su nekada bili


U sklopu stanarske fešte na katu zgrade Mjesnog odbora Stanovi postavljena je izložba starih fotografija Stanaraca. Izložba koja se sastoji od stotinjak fotografija postavljena je u organizaciji Društva Stanaraca, a biti će izložena oko mjesec dana. Izložba se sastoji od fotografija gotovo svih stanarskih obitelji koje su skupljane oko mjesec dana.
– Na slikama su stari Stanarci koji su se rodili oko 1900. pa i prije. Većina njih više nije s nama, a htjeli smo da bude zastupljena svaka stanarska obitelj. Neka mladi vide stare ljude koji su živjeli tu prije njih i kako su živjeli, objasnio je jedan od organizatora Franko Discordia.
Među slikama našla se i jedna stara svjedožba iz 1918./19. koja je izdana još za vrijeme Kraljevine Dalmacije. Iz sličnog razdoblja potječu i najstarije fotografije. Na fotografijama su uglavnom zastupljene obitelji same ili sa susjedima, a prikazuju portrete i vesela druženja.
Osim izložbe jučer smo zatekli i Amaterski turnir u boćama na kojem se vikalo, ljutilo, ali i dobro nasmijalo. Dan prije toga u četvrtak u dvorištu Osnovne škole na Stanovima izvedena je predstava Buža, dok se za danas očekuje finale turnira, ženski boćarski turnir, biciklijada, revijalna utakmica i nastup klape Kolajna uz gradele. Na sam dan Kraljice Mira za vrijeme glavne fešte očekuje se nastup klape Kontrada i popularnog zadarskog pjevača Duška Lokina. Zabava je zajamčena kao i na svakoj stanarskoj fešti do sada.