Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Titula šahovskog velemajstora vrijedi dvije fakultetske diplome!

20.08.2010. 22:00
Titula šahovskog velemajstora vrijedi dvije fakultetske diplome!


Obično najjači igrač u gradu ili županiji vodi školu šaha. Velemajstori Ognjen Cvitan i Ante Šarić vode školu šaha u Rijeci, odnosno Splitu. Na taj način jaki igrači školuju nove, a ujedno se i rješava egzistencijalno pitanje šahista, jer treba biti iskren, šah nije baš sport u kojem se okreću milijuni, kao ni većina drugih. Ja bih bio zainteresiran da vodim jednu takvu školu. Na taj način prenio bih svoje znanje i iskustvo dalje, a ujedno bih i na neki način vratio dug Gradu Zadru koji je do sada ulagao sredstva u mene i moj šahovski napredak
Najjači šahist Zadarske županije, međunarodni majstor i član ŠK Zadar, Saša Martinović, obogatio je zadarski šah za još jedan uspjeh. Saša je na nedavno održanom Prvenstvu svijeta za juniore do 20 godine osvojio 13. mjesto. Još jedan veliki rezultat ostvaren netom nakon što je deveti put za redom osvojio Prvenstvo Hrvatske u svojoj kategoriji.
Jesi li zadovoljan 13. mjestom?
– Jesam. Kada sam krenuo na Prvenstvo kazao sam kako mi je cilj biti među prvih 20 s obzirom da sam bio dvadeset i prvi nositelj. Mogao sam ostvariti i bolji rezultat da nisam nepotrebno forsirao u jednoj partiji. Imao sam malu prednost koja je, međutim, bila nedovoljna za pobjedu.
Svjetski putnik
Ti si najjači igrač Zadarske županije i u top 20 si u Hrvatskoj, ali i u svijetu u svojoj konkurenciji. Koliko dnevno radiš na šahu, je li važniji teoretski rad ili igranje?
Šah traži puno rada. Šahisti kažu kako za postati velemajstor treba uložiti isto vremena i truda za dobiti dvije fakultetske diplome. Dnevno radim u prosjeku osam sati, jedan radni dan. Uz to tu su i fizičke pripreme pa trčim. Ima dana kada radim čak i petnaest sati, ali i onih kada samo odmaram. Danas se u cijelom svijetu igra puno važnih partija koje treba pogledati, analizirati, naučiti nešto iz njih. Ne može se govoriti što je važnije, kućni, teoretski rad ili igranje. Jedno bez drugog ne može.
Većini devetnaestogodišnjaka to bi djelovalo naporno. Gdje je nagrada za taj veliki trud i rad koji ulažeš?
U dobrim rezultatima (kaže uz osmijeh). Zahvaljujući šahu proputovao sam puno svijeta, obišao praktično cijelu Europu, bio sam u Aziji u Turskoj, a dogodine idem u Indiju. Šahom sam upoznao različite kulture, ljude, stekao nove prijatelje i poznanstva.
Koje su tvoje šahovske ambicije, planiraš li možda na fakultet?
Nakon srednje škole uzeo sam pauzu da vidim gdje sam u šahu. Razmišljam o fakultetu, a s obzirom da volim društvene predmete upisao bih neki studij humanističkih znanosti. Moje šahovske ambicije će biti među prvih sto u svijetu. Danas je to teže ostvariti zbog inflacije rejtinga. Prije je Zdenko Kožul (hrvatski velemajstor i reprezentativac op. a.) s 2600 rejting bodova bio među prvih sto, a sada za to treba 2640 ELo bodova. Naravno, prije toga treba postati velemajstor što mi je prvi cilj.
Kako ide na tom putu prema velemajstorskom zvanju?
Imam pehove isto kao i kada sam osvajao norme za međunarodnog majstora. Evo na turniru u Zadru 2007. imao sam rezultat za prvu normu, međutim, nisu mi se ispunili dodatni kriteriji. Trebao sam igrati s četiri stranca ili je na turniru trebalo biti njih najmanje dvadeset. U Zadru ih je bilo devetnaest! Da ironija cijelog slučaja bude veća, u posljednjem kolu dobio sam Kurajicu (Bojan Kurajica, velemajstor i nekadašnji omladinski prvak Svijeta op. a.) koji je baš te godine s liste Bosne i Hercegovine prešao na Hrvatsku.
Povratak Zadra u Prvu B ligu
Što nakon svjetskog prvenstva?
Uzet ću malo dužu stanku. Recesija je, nema se novca za putovanja i turnire. Iduću turnir igrat ću u Rijeci sredinom jedanaestog mjeseca. Naravno, u međuvremenu ću nastupati za klub.
Kad već spominješ klub reci gdje je sada ŠK Zadar?
Vraćamo se u Prvu B ligu. Trenutačno smo prvi u Drugoj ligi. Imamo stopostotni učinak, dobili smo sva tri meča. Vjerujem kako ćemo i na kraju ostati prvi i proći kvalifikacije za Prvu B ligu jer smo izraziti favoriti.
Kakvo je stanje u zadarskom šahu i općenito u Zadarskoj županiji?
Dobro je, ima tu dosta jakih igrača. Isto tako, naš open koji se organizira krajem svake godine jedan je od najjačih u Hrvatskoj po igračima, a po organizaciji i uvjetima za igru najbolji. To ne kažem zato što sam iz Zadra, nego zato što tako je. Ne mislim samo ja tako nego i moji prijatelji šahisti koji dolaze ovdje. Možda bi općenito trebalo proraditi više na školi šaha gdje za sada velike napore samo ulažu ŠK Casper iz Zadra i ŠK Sv. Vid iz Privlake.
I ti bi tu mogao nešto napraviti. Mogao bi voditi neku školu na županijskoj razini. Tako to rješavaju u drugim županijama, zar ne?
Da, obično najjači igrač u gradu ili županiji vodi školu šaha. Tako, primjerice, velemajstor Ognjen Cvitan vodi školu šaha u Rijeci i čak odlazi na Mali Lošinj. Isto tako u Splitu školu šaha vodi velemajstor Ante Šarić. Na taj način jaki igrači školuju nove, a ujedno se i rješava egzistencijalno pitanje šahista, jer treba biti iskren, šah nije baš sport u kojem se okreću milijuni, kao ni većina drugih. Ja bih bio zainteresiran da vodim jednu takvu školu. Na taj način prenio bih svoje znanje i iskustvo dalje, a ujedno bih i na neki način vratio dug Gradu Zadru koji je do sada ulagao sredstva u mene i moj šahovski napredak.
Ti, Saša Režan, Ivan Jakić i Patrick Levačić ste četiri najjača igrača u Zadarskoj županiji? Kada bi se organizira turnir svih hrvatskih županija s četveročlanim momčadima, koje bi ste vi mjesto zauzeli?
– Bili bi smo negdje oko sredine tablice, prema vrhu. Rijeka, Zagreb, Split i neke slavonske županije bile bi sigurno ispred nas. Tamo imaju jakih igrača protiv kojih ne bi mogli. Osobito se to odnosi na Rijeku koja je postala šahovska meka otvaranjem velikog doma koji je sve šahiste objedinio na jednom mjestu.


Komentar


Martinović, Saša – Mazur, Stefan
Svjetsko prvenstvo Antalya (4), 15. studeni 2009.
Damin gambit
Komentira: Saša MARTINOVIĆ
Ovu partiju smatram jednom od svojih ljepših ostvarenja i posebno je značajna jer je odigrana na Prvenstvu svijeta prošle godine.
1.d4 d5 2.c4 e6 3.Sc3
Nastao je damin gambit. Jedno od najstarijih otvaranja ove drevne igre u kojem su odigrani milijuni partija
3…a6 4.cxd5 exd5 5.Sf3 c6 6.Dc2 Ld6 7.e4 dxe4 8.Sxe4 Lb4+ 9.Sc3 Sf6 10.Lc4 0-0 11.Le3 Sbd7 12.a3 Le7 13.La2 Sb6 14.0-0 h6 15.Se5
Zanimljiva, ali vrlo riskantna je žrtva figure 15.Lxh6 gxh6 16.Dg6+ Kh8 17.Dxh6+ Sh7 18.Lb1 f5 19.Se5 nakon koje bijeli ima jak napad, ali je opasno tako igrati, jer u slučaju da se crni obrani, ipak će imati figuru više.
15…Sbd5 16.Tad1 Le6
I bijeli i crni su skladno dovršili svoj razvoj i time je faza otvaranja završila
17.Lb1!
Žrtvujem čistog pješaka samo da bih dobio koji tempo za organiziranje napada
17…Sxc3 18.bxc3 Lxa3 19.c4 Tc8 20.g4!
Nakon ovog poteza više nema povratka. Bijeli mora matirati crnog kralja inače će pješak više za crnog biti presudan. No, vjerovao sam u snagu svog napada, a i dosta sam unaprijed izračunao te sam sveukupno donio dobru odluku
20…Te8 21.g5 hxg5 22.Lxg5 Le7 23.Tfe1 Da5?
Greška nakon koje crni forsirano gubi, mada braniti ovakvu poziciju za čovjeka uopće nije jednostavan zadatak. Duži otpor bi pružalo 23…Kf8! iako je i nakon toga bijeli napad jako obećavajući
24.d5!!
Strašan udar koji je moj protivnik previdio. Vrlo brzo sam uočio lijepu matnu sliku
24…cxd5 25.Lxf6 Sxf6 26.Sd7!!
Poanta kombinacije! Crnom je mat ili ima velike materijalne gubitke. Naime, bijeli prijeti 27.Dh7 s 28.Dh8 mat što ide i na uzimanje skakača lovcem. Na 26…Lf5 (Na 26… g6 27.Sxf6+ uz 28. Sxe8) 27. Txe8+ Txe8 28. Dxf5 Te1+ 29.Kg2 g6 30.Dxf6 Rxd1 31.Lxg6 sa skorim matom. 1:0