Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zadužnicama na osobnu imovinu isplatu otpremnina jamči – Reno Sinovčić!

Autor: Suzana Bandić

20.08.2012. 22:00
Zadužnicama na osobnu imovinu isplatu otpremnina jamči – Reno Sinovčić!

Foto: Ivan JAMIČIĆ



S gospodinom Renom Sinovčićem dogovorili smo isplatu otpremnina u punom iznosu u roku od 30 do 60 dana. Taj ugovor je u pripremi za potpisivanje na zadovoljstvo svih radnika koji su ovu ponudu jednoglasno prihvatili – kaže Vedran Uranija, napominjući kako Sinovčić isplatu jamči zadužnicama na svu svoju imovinu
Nakon što je  koncem prošlog tjedna isplaćeno svih šezdeset i dvoje bivših zaposlenika Gortan gradnje te još četvero iz  sestrinske tvrtke Gortan  Zadar, danas je na Skupštini  radničkog vijeća postignut  novi dogovor o isplatama  otpremnina. Njih će najkasnije za 60 dana u punom  iznosu na račune sada već  66 bivših “gortanovaca”  uplatiti Reno Sinovčić,  vlasnik medijske kuće Vox,  za čije potrebe su radnici  Gortana gradili zgradu pokraj trgovačkog centra Kaufland na Voštarnici. Sinovčić se deveti dan mirnog  prosvjeda i blokade sjedišta  tvrtke u Ulici Andrije Hebranga pojavio kao posrednik između uprave tvrtke i  radnika, a prema najnovijem dogovoru, on će na  sebe preuzeti sva njihova  preostala potraživanja.
– Ranije dogovorena isplata umanjena za deset posto nije ispoštovana od  strane uprave, pa je taj ugovor sada ništavan. S gospodinom Sinovčićem smo  dogovorili isplatu otpremnina u punom iznosu u  roku od 30 do 60 dana. Taj  ugovor ovih dana ćemo i  potpisati na zadovoljstvo  svih radnika koji su ovu  ponudu jednoglasno prihvatili – kaže Vedran Uranija,  regionalni sindikalni povjerenik SSSH, napominjući  kako je Sinovčić do sada  radnicima direktno na  njihove račune uplatio ukupan iznos od šest milijuna  kuna. Isplatu preostala dva,  koliko još za otpremnine  potražuju “gortanovci”, Sinovčić im jamči zadužnicama na svu svoju  imovinu koje će, po potpisivanju ugovora, ostaviti  u prostorijama podružnice  SSSH kao garanciju naplate.
– Moram istaknuti kako  su i sindikalni povjerenici, a  i ostali radnici izuzetno zadovoljni tijekom realizacije  dogovora postignutog s gospodinom Sinovčićem. Sve  do sada dogovoreno je ispunio pa su radnici s dobrom vjerom prihvatili i  njegovu ponudu za isplatom otpremnina – kaže Uranija napominjući kako nitko od njih ne želi ulaziti u  pozadinu i razloge zbog kojih je Sinovčić pristao na  ulogu posrednika u ovoj  priči. Jednako tako je, kaže  Uranija, i s vlasničkom  strukturom i privatizacijom  ove tvrtke.
– Radnici su dobili svoje  zaostale plaće što im je bilo  najvažnije. Ova isplata  mnogima je bila slamka  spasa pred financijskim  krahom i pustim opomenama te ovrhama koje su ih  opteretile. Po isplati otpremnina krenut ćemo s  novim sindikalnim akcijama koje će biti vezane uz  konsolidaciju tvrtke. Cilj  nam je vratiti sve zainteresirane radnike na njihova  radna mjesta te s upravom  postići dogovor da raskinu  suradnju s kooperantima.
  Sve ostalo stvar je i posao nekih državnih institucija – zaključio je  Uranija zadovoljno utvrdivši još i kako su radnicima isplate otpremnina zajamčene  čak i u slučaju da se  proglasi stečaj Gortan gradnje. Napomenuo je  još jednom  kako je primjer “gortanovaca”  svijetli  primjer  sindikalnih  akcija  radnika koji  bi trebao služiti kao  primjer svima ostalima u sličnim situacijama, pa i radnicima krčke DINE,  kojima ovim putem  šalju podršku.