Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Kraljevska disciplina u uvali Jazine

Autor: Andrija Dešpoja

20.08.2013. 22:00
Kraljevska disciplina u uvali Jazine

Foto: Zvonko KUCELIN



U subotu s početkom u 17 sati u uvali Jazine održat će se, druga u nizu, veslačka regata pod nazivom Jadranov veslački dvoboj 2013. Na toj regati nastupit će veslači veterani i to u disciplini osmerac, a utrke će se odvijati u dvobojima po kup sustavu.
Kao najava te sportske manifestacije održana je u prostorijama Veslačkog kluba Jadran konferencija za medije na kojoj su detaljizirani koncept i raspored samog događaja koji će Zadrani imati priliku pogledati u uvali Jazine.
– Ova veslačka manifestacija je organizirana, sprovedena, zamišljena i financirana od strane veterana Veslačkog kluba Jadran. Ovo sve nije i neće koštati klub ni jedne lipe. I to je jedan dobar primjer kako se treba učiti u novom europskom društvu da se moramo sami brinuti, a ne ovisiti o nečijoj tuđoj pomoći. Zahvalio bih ovim putem predsjedniku organizacijskog odbora Petru Milinu na njegovu velikom trudu i zalaganju oko svega onoga što je potrebno da ova regata protekne po zamišljenom planu – kazao je predsjednik Veslačkog kluba Jadran Klaudio Stipčević.
Ideja o regati veteranskih osmeraca došla je nakon razmišljanja čelnih ljudi kluba kako obilježiti gotovo jedno stoljeće dugu tradiciju veslanja, pa tako i osmeraca u Zadru. Neki detalji iz daleke povijesti uglavnom su nepoznati Zadranima, a Petar Milin nije propustio podsjetiti na te najslavnije trenutke zadarskog veslanja.
– Sve je povezano s tradicijom organiziranog veslanja u Zadru koje ovaj klub baštini više od jednog stoljeća. Mi smo to nazvali “Od Pariza do Sydneya” što u biti povezuje 90-godišnju tradiciju zadarskog veslanja, a upravo olimpijada u Parizu 1924. godine je donijela u osmercu, koji su činili sve Zadrani, prvu olimpijsku i to brončanu medalju što je nastavak na 1923. godinu kad je ta ista posada osvojila zlato na Europskom prvenstvu. Sydney 2000. godine bio je, također vrlo uspješan za zadarsko veslanje točnije po bronci našeg Branimira Vujevića kao člana hrvatskog osmerca. Između te dvije olimpijade stalo je više od 60 naslova prvaka države u osmercu kroz sve dobne kategorije. To je sve potvrda da je osmerac kao kraljevska veslačka disciplina izrazito bitna za zadarsko veslanje.