Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Akreditacija o kvaliteti prema zasluzi

Autor:

20.09.2009. 22:00


Takvim dokumentom jamčit će se provođenje zdravstvene zaštite sukladno suvremenim medicinskim spoznajama, stručnim protokolima te međunarodnim kriterijima i indikacijama kvalitete te bi se ujedno trebalo obaviti pozicioniranje bolnica
Agencija za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu prve akreditacije trebala bi početi izdavati 2011. godine. Takvim dokumentom jamčit će se provođenje zdravstvene zaštite sukladno suvremenim medicinskim spoznajama, stručnim protokolima te međunarodnim kriterijima i indikacijama kvalitete te bi se ujedno trebalo obaviti pozicioniranje bolnica u skladu s uslugama koje pružaju.
Agencija za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu osnovana je, naime, radi pomoći u izgradnji modela kvalitete u zdravstvu prema najboljim suvremenim spoznajama, kako bi pridonijela osiguranju uvjeta za najbolji mogući povoljan ishod liječenja te smanjenju rizika za nastanak neželjenih posljedica za zdravlje ljudi.
Akreditacije će se, kao potvrada kvalitete i sigurnosti, kako je najavljeno, izdavati državnim bolnicama, privatnim poliklinikama, primarnoj zaštiti, državnim i privatnim specijalnim bolnicama i ustanovama za javno zdravstvo, a pokazatelji o kvaliteti bit će dostupni javnosti.
Takvo vrednovanje bolničkoga rada i mjerenje kvalitete zdravstvene zaštite već se duže vrijeme očekuje i u Općoj bolnici Zadar, pojašnjava v.d. ravnatelja dr. Dario Nakić.
– Već više od deset godina priča se o vrednovanju bolnica po onome što rade, odnosno koju razinu dijagnostičkih i terapijskih zahvata, intervencija i pretraga one mogu obaviti. U skladu s tim očekujemo da se i nama prizna ona razina koju smo dosegli na stručnoj razini, onu koju mi ostvarujemo u dijagnostici i terapiji, kaže dr. Nakić, napominjući da će bolnice biti na različitim razinama i po poslovanju i po vrednovanju.