Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Prvorazredni događaj za zadarski rukomet

Autor: Šime Ćurko

20.09.2009. 22:00
Prvorazredni događaj za zadarski rukomet

Foto: Vedran SITNICA



Ovo je velika stvar za imidž našeg kluba, a i za rukomet kao sport koji je u mnogim sredinama, pa i u Zadru, dugo bio neopravdano zanemaren – kaže Grgo Peronja, dopredsjednik kluba
Ono što je dogovoreno tijekom prošlog tjedna danas je javnosti i službeno prezentirano. Ivan Ninčević predstavljen je u klupskim prostorijama kao novi igrač matičnog mu Zadar Slada. Istina, Ninčević formalno još nije igrač Zadra budući da je u tijeku rješavanje potrebnih papira s njemačkim rukometnim savezom. U Straslunderu, klubu u kojem je Ninčević igrao posljednje tri sezone, Zadraninu je istekao ugovor, a novi nije ni mogao potpisati budući da je Straslunder nakon lanjskog ispadanja iz prve lige – bankrotirao. Veliku vijest za zadarski rukomet, a i sport općenito, danas je ponosno ponovio Grgo Peronja, dopredsjednik kluba.
– Ninčević je trenirao s nama posljednjih tjedana nakon čega je odlučio pomoći nam u sljedećem periodu kako bismo ostvarili naše ambicije u ovoj sezoni. Na njegovu odluku utjecala je i dobra atmosfera koju imamo u momčadi, a naravno svi zajedno oduševljeni što smo u našim redovima dobili tako kvalitetnog igrača – rekao je Peronja uz kojeg se pred novinarima pojavio i Branko Bungur, član klupske uprave iz tvrtke Slad ice cream. Jasno, pred novinarima je bio i Ninčević.
Ostanak do polusezone
– Očekivao sam da ću naći klub u prvoj njemačkoj ligi, a bila je i opcija produženja ugovora sa Straslunderom. Budući da se bankrot Straslundera dogodio u trenutku kada su momčadi u prvoj ligi već definirale igrački kadar bilo je teško naći novi klub na tom tržištu. Nastavio sam individualno trenirati u Zadru, a u klub sam došao da bih mogao raditi i s loptom. Iskreno, na kraj pameti nije mi bio povratak ne samo u Zadar nego ni u bilo koji hrvatski klub. Znao sam reći da se više neću vratiti u hrvatski klupski rukomet, ali dogodilo se da me Zadar zainteresirao i promijenio sam mišljenje.
Neizvjesno je koliko će Ninčević igrati u Zadru, iako se trenutačno najrealnijom čini ostanak do kraja polusezone. Tada se u prijelaznom roku za Ninčevića otvaraju druge mogućnosti u klubovima koji mu financijski mogu ponuditi više od Zadra.
– Kad je riječ o tome koliko ću ostati u Zadru sve su opcije otvorene. Hoće li to biti do polusezone ili možda do kraja sezone sada ne mogu odgovoriti. U ovom trenutku odlučio sam znanjem i iskustvom koje sam stekao pomoći klubu i spreman sam, kad se riješi moja registracija, za prvi nastup.
Premijer liga
Umiješao se tada u razgovor Peronja i „upozorio” Ninčevića da klub na njega računa minimalno do kraja sezone.
– Voljeli bismo da Ninčević bude s nama najmanje ovu sezonu. On je igrač koji je počeo u našem klubu i uz kvalitetu koju ima računamo i na njegov lokalpatriotizam. Okupili smo solidnu momčad koja je sada dobila još više na kvaliteti i dolazak Ninčevića trebao bi u tom smislu zaoštriti borbu za svako mjesto u prvoj sedmorici
Iako ni od Peronje ni od Ninčevića nismo čuli da je cilj jedno od prva dva mjesta u Dukat prvoj ligi, koja donose izravan ulazak u Premijer ligu, to se valjda podrazumijeva. Ninčević sigurno nije doveden da bi Zadar životario u prvobeligaškom rangu.
– Ninčević nije za nas samo igračko pojačanje već računamo da će njegov dolazak i snaga momčadi koju imamo vratiti gledatelje u Mocire koje nemaju priliku tako često gledati hrvatske reprezentativce, posebno ne u dresu Zadra. Ovo je i velika stvar za imidž našeg kluba, a i za rukomet kao sport koji je u mnogim sredinama, pa i u Zadru, dugo bio neopravdano zanemaren – smatra Peronja koji je sve zaokružio, shodnom svom običaju, otvaranjem šampanjca. Bakarskom vodicom nazdravilo se za jedan od najvećih transfera u zadarskoj rukometnoj povijesti.


 KORAK DALJE OD REPREZENTACIJE


Ninčeviću je u ovom trenutku najveći problem reprezentacija. Do dresa „kauboja” došao je teškom mukom nakon što je povremeno bio na širem popisu da bi se tek prošle sezone ustalio u dresu svjetskih doprvaka. Dolazak u Zadar mogao bi ga sasvim udaljiti od kombinacija izbornika Lina Červara.
– Jasno mi je da se iz lige u kojoj Zadar igra teško dolazi do reprezentacije. No, uvijek se nadam reprezentaciji, i kad sam igrao u Straslunderu i sada u Zadru. Ovu se neke nove okolnosti, poznato je da igraču za nastup u reprezentaciji itekako važna kvaliteta kluba u kojem igra i sada je na izborniku odluka o tome koliko sam potreban Hrvatskoj. Ja ću u Zadru davati maksimum, a hoće li to biti dovoljno za reprezentaciju ne znam – kaže Ninčević.