Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Zadarski biciklisti obilježili Europski tjedan kretanja

Autor:

20.09.2009. 22:00
Zadarski biciklisti obilježili Europski tjedan kretanja


U nedjelju je uspješno održana druga po redu Off road biciklijada Zadar-Nin-Zadar. Ovaj rekreativni susret ove je godine privukao 150 zaljubljenika u brdski i off road biciklizam. Stazu dugu 40 kilometara sudionici su započeli startom na Žmirićima, zatim vožnjom makadamskim putevima do Nina gdje su se nakon prigodnog dočeka i kratke stanke ponovo zaputili prema Zadru, odnosno cilju na Puntamici.
Biciklijada se i ove godine održala u organizaciji BK Zadar.
– Odlični vremenski uvjeti te ponovo velik broj sudionika učinili su i drugu biciklijadu uspješnom. Zahvalio bih svim biciklistima, a posebno Gradu Ninu na priređenom dočeku te Policijskoj upravi Zadarskoj čiji su nam djelatnici cijelo vrijeme bili od pomoći. Također zahvaljujem i sponzorima koji su nam olakšali organizaciju cijele manifestacije – zadovoljan je Neven Pavić, tajnik BK Zadar i sam sudionik biciklijade.
Iako su off road daleko zahtjevniji od cestovnih, a dio sudionika je odustao prije cilja, glavni motiv biciklista bilo je druženje te promoviranje bicikla kao ekološkog i zdravog prijevoznog sredstva. Po prolasku kroz ciljnu ravninu još zadihanim vozačima u pratnji blatnjavih bicikala uručene su simbolične nagrade. Najmlađi od njih bio je osmogodišnji Tomislav Brkljača, a do cilja se bez većih problema doveo i Ante Delavia – najstariji biciklist. Na biciklijadi je također sudjelovao i velik broj pripadnica ljepšeg spola. Jasenka Jurčić-Jakovčev prenijela je tako svoje dojmove:
– Ovo mi je prva biciklijada. U početku sam mislila da neću uspjeti, no, evo me na cilju bez većih problema. Čak nas četvero iz obitelji odvozili smo biciklijadu. Da ostali nisu bili spriječeni, bilo bi nas i više – kaže majka Marina Jakovčeva, uzdanice BK Zadar.
 


Zadrani aktivni


U nedjelju su u talijanskim Udinama biciklisti Svetog Donata odvozili 10. memorial Bruno Orioli.
U kategoriji kadeta nastupila su 132 vozača iz Italije, Slovenije i Hrvatske. Na stazi dugoj 80 km, Stipe Filipi ciljem je prošao 18. dok je Josip Miočić utrku okončao padom u 30. kilometru. Bartol Novak, još uvijek ozlijeđen, također nije završio utrku. Stipe Filipi dobio je nagradu za najboljeg šprintera nakon što je osvojio šprinterski prolazni cilj koji je bio na 22 km. Sljedeći ispit za kadete Sv. Donata također je u Italiji. U Dobredo’ del Lago vozi se 2. trofeo Metalinox – Memorial Claudio Zampar dužine 75 kilometara.
U Bistri pokraj Zagreba Matej Marić iz BK Sv. Donat u nedjelju je osvojio treće mjesto na Velikoj nagradi općine Bistra – Memorijalu Stjepana Grgca.
Sljedeći tjedan on će nastupiti na Velikoj nagradi Orsaga u Italiji u Pordenoneu.