Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Glavaš, Norac i Zagorec – bivši general bojnici

20.09.2010. 22:00
Glavaš, Norac i Zagorec – bivši general bojnici


Branimir Glavaš, Mirko Norac i Vladimir Zagorec izgubili su pravo da nose generalske uniforme. Predsjednik Ivo Josipović proveo je u djelo svoju najavu te Glavašu, Norcu i Zagorcu oduzeo činove general bojnika. Istom odlukom predsjednika, koja je jučer i službeno objavljena u Narodnim novinama, bez čina pukovnika ostao je Tihomir Orešković, dok je Siniši Rimcu oduzet čin bojnika.
Prema službenoj odluci, koja je stupila na snagu još 9. rujna, sve spomenute osobe “gube pravo na predstavljanje u činu, pravo na nošenje vojne odore s pripadajućim oznakama te druga prava vezana za čin”.
Josipović je, podsjetimo, već ranije najavio da će pravomoćno osuđenima oduzeti činove. Uporište za svoju odluku našao je u Zakonu o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske u kojem članak 166. propisuje da se čin može oduzeti vojnoj osobi koja je pravomoćno osuđena na kaznu dulju od tri godine zatvora. Članak 4. istog Zakona propisuje da i pričuvnici spadaju među vojne osobe, pa je Josipović iskoristio činjenicu da svi spomenuti imaju status pričuvnika u nekom od odsjeka za poslove obrane. Glavaš se pod tim statusom vodi u evidenciji u Osijeku, Norac u Splitu, a Zagorec u Zagrebu.