Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Pero Kvrgić dolazi kao “treći papa”

20.09.2010. 22:00
Pero Kvrgić dolazi kao “treći papa”


Michelangelo Buonarotti je jedan od tekstova koji me prati od studentskih dana, a ideja je sazrela s Kazalištem lutaka Zadar. Predstava spada u Krležine rane radove koje karakterizira jedna prilična scenska osebujnost, kazao je Dražen Ferenčina na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u crkvi Sv. Dominika, najavljujući prvu od ovogodišnje dvije premijere Kazališta lutaka Zadar, predstavu “Michelangelo Buonarotti”, Miroslava Krleže. Napomenuo je kako se pokazalo da je postavljanje ove rane Krležine drame, prepune neobuzdane mašte, problematično u dramskom kazalištu.
– Lutkarsko kazalište vrlo je idealan medij, jer će se s lutkama popuniti Krležina imaginacija likova i pojava u Michelangelu, kazao je Ferenčina.
Premijerna izvedba je zakazana za 18. listopada, za režiju i prilagodbu teksta se pobrinuo Dražen Ferenčina, a u glavnoj ulozi, onoj Michelangela, će se pojaviti Zlatko Košta. Prvi put na kazališnim daskama pojavit će se Pero Kvrgić, doajen hrvatskog glumišta, a u Zadar dolazi kao treći Papa, najavio je Kvrgić u šali. Ipak, na jučerašnjoj konferenciji zasjeo je u posebnu sjedalicu, a na njoj će se pojaviti i u predstavi.
– Ovo mi je prvi put da igram u kazalištu lutaka, a treći put da papa dolazi u Zadar. Naravno, ovo je sve fikcija, kazao je Kvrgić.
Ravnateljica Kazališta lutaka Iris Pavić-Tumpa izrazila je nadu u uspješnu suradnju, istaknuvši pritom kako se radi o lutkarskoj predstavi za odrasle. Scenografiju potpisuje Dario Petković, lutke Mojmir Mihatov, autor glazbe je Igor Karlić, za kostime će se pobrinuti Marija Šarić Ban, a za scenske pokrete Sanja Petrovski. U predstavi će se pojaviti i nekoliko statista, među njima i Mimi Zadarski.
Na konferenciji je najavljena i nova sezona, koja je zapravo već počela izvedbama Crvenkapice. Sljedeće nedjelje igra se”Tri praščića”, sve redom reprizne predstave. Druga premijera očekuje nas sljedeće godine, a riječ je o predstavi “Charlie i tvornica čokolade”, Roalda Dahla, za koju je režiju i prilagodbu teksta napravio Zlatko Sviben. Zadarske lkutkare očekuju i gostovanja, od koji prvo već ovaj tjedan, na ovogodišnjem 18. susretu kazališta lutaka BIH koji se održavaju u Bugojnu od 21. do 25. rujna.