Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Počast junaku Domovinskog rata

20.09.2011. 22:00
Počast junaku Domovinskog rata


Prigodom borbenih djelovanja Pavić nestaje s još trojicom pripadnika “Tigrova” u vodama nabujale rijeke Une. Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, medaljama “Bljesak” i “Oluja
Komemoracijom, molitvom, sjećanjem na hrvatskog viteza, polaganjem vijenaca i svijeća na mjestu posljednjeg počivališta na mjesnom groblju u Sukošanu te u Dvoru na Uni kod spomen obilježja i bacanjem vijenca s mosta u rijeku Unu, jučer i prekjučer je na dostojanstven način obilježena 16. obljetnica pogibije narednika Ivice Pavića, junaka Domovinskog rata koji je poginuo u 24. godini 19. rujna 1995. godine kao pripadnik 1. GBR “Tigrovi” tijekom vojne akcije “Una 95”.
Izaslanstvo Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade “Tigrovi” predvodio je ratni zapovjednik bojne pukovnik Darko Katuša, općinskog UHDDR-a načelnik Ante Martinac, a Općine Dvor zamjenik načelnika Franjo Juranović. Sjeni hrvatskog viteza poklonila se rodbina, mještani te izaslanstvo Udruge branitelja pripadnika Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika “Damir Tomljanović – Gavran” iz Zadra. Svetu misu zadušnicu u sklopu obilježavanja Dana općine Sukošan i Dana obrane Sukošana i Debeljaka predvodio je župnik don Tomislav Sikirić.
Pobjegavši sa služenja tadašnjeg vojnog roka u Čakovcu hrvatskim postrojbama je pristupio u ZBG-a u Zagrebu već početkom kolovoza 1991. godine. S postrojbom je bio na svim bojišnicama. Po još uvijek nerazjašnjenim okolnostima poginuo je u drugoj polovini mjeseca rujna 1995. godine, na samom kraju rata. Prigodom borbenih djelovanja Pavić nestaje s još trojicom pripadnika “Tigrova” u vodama nabujale rijeke Une. Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, medaljama “Bljesak” i “Oluja”.
Pavić se vodio kao nestali, a njegovi posmrtni ostaci identificirani su nakon 13 godina u zagrebačkom Zavodu za sudsku medicinu 26. studenoga 2008. godine. Ovaj dan značio je konačno smirenje za obitelj. Nakon pokopa 29. studenoga 2008. konačno su mogli položiti cvijeće i zapaliti svijeće na njihovu grobu.
Ivica Pavić rodom iz Sukošana bio je neoženjen, a iza sebe je ostavio majku Boju, oca Marija, brata Josipa, sestru Maricu, zeta i suborca Marijana Foru, nećaka Luku i ostalu mnogobrojnu rodbinu. San o hrvatskoj državi sukošanska obitelj Pavić, poput mnogih hrvatskih obitelji, platila je onim najvrjednijim, životom sina Ivice, istinskog heroja Sukošana i Domovinskog rata.
Inače, u Sukošanu je po službenoj evidenciji smrtno stradalo deset hrvatskih bojovnika: (Ivan Krešan, Tomislav Franić, Marijan Grdović, Milan Braco Mrdalj, Mladen Veleslavić, Mate Torbarina, Davor Grginović Kore, Dragan Krešan Bili, Marin Čirjak, Ivica Pavić) i dva civila (Lenka Keran, Joso Dević Zin).