Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Zadar ispao nakon jedanaesteraca

20.09.2011. 22:00
Zadar ispao nakon jedanaesteraca


Izvodila se peta serija jedanaesteraca kada je Ivan Grabovac kod ukupnog rezultata 5:5 obranio udarac Šimi Gržanu nakon čega je Adnan Likić dobio meč loptu. Da je Likić pogodio Karlovac bi izborio osminu finala Kupa. No, Gluić je zaustavio Likićev udarac, pa je neizvjenost na utakmici, koja je trajala dva sata i 45 minuta, produžena. Nakon što je Grabovac obranio udarac Sarića u devetoj seriji Karlovac je imao i drugu meč loptu, ali je udarac Barišića Gluić zaustavio uz pomoć vratnice. Konačno, u desetoj seriji – odluka. Jonjić je poslao loptu iznad grede, a Amić je bio precizan i odveo Karlovac u osmini finala Kupa. Tako je Zadar još jednom zapeo na prvoj prepreci najmasovnijeg hrvatskog klupskog natjecanja.   
Zadar je utakmicu počeo u sastavu u kojem ove sezone nije igrao. Tomo Gluić i Perica Šare ove sezone još nisu nastupili za Zadar, Ivan Ćurjurić i Josip Ivančić nijednom u osam kola Prve HNL nisu počeli od prve minute. Sva četvorica protiv Karlovca bila su u prvih 11 u dvoboju šesnaestine finala Kupa, uz dodatak da je Ivan Santini, sa sedam golova aktualni prvi strijelac Prve HNL, dvoboj s Karlovčanima počeo na klupi. Ispremiješao je Dalibor Zebić i obranu pa je Pezo igrao korektora. Zebić je tako od prve minute pokazao da mu je subotnja ligaška utakmica sa Zagrebom daleko važnija od  Kup susreta. Ili je zadarski trener jednostavno procijenio da je pravo vrijeme za dio igrača koji su do sada bili u drugom planu? Što god bila Zebićeva ideja s tolikim promjenama u sastavu ne vjerujemo da je uspjela. Jer Zadar je sinoć izgledao skromno, da ne kažemo – nezainteresirano.
Turkalj u gredu
Karlovac je počeo odlučnije. U 3. minuti nakon ubacivanja Husića s lijeve strane Turkalj je nakon udarca glavom pogodio gredu. Tri minute kasnije dobar pokušaj Novinića čiji je udarac sa 15-ak metara Gluić uspio odbiti nakon čega je Sarić otklonio opasnost pred zadarskim golom.
Karlovac se nakon vodstva Zadra primirio, ali ni domaći nisu pokazivali previše napadačkih akcija. Do 36. minute zatišje, a onda je Kokot sa 20-ak metara zaprijetio. Snažan udarac završio je malo pored Gluićeve lijeve vratnice. Zadar je “prijetio” bezopasnim pokušajima iz daljine Bilavera, Ćurjurića i Mršića. Prave igre u sredini terena je nedostajalo kod obje momčadi, pa su se čekale pogreške protivnika nakon kojih bi se na jednoj ili drugoj strani otvorila kakva prilika.
Nepriznati gol Štefančića
Početak drugog poluvremena donio je izjednačenje. Još jedna od niza neopreznih reakcija zadarske obrane na domaćim utakmicama ove sezone vratila je utakmicu na početak. Uslijedio je period igre u kojem je lopta bila uglavnom na polovici gostiju, ali Ivan Grabovac, vratar Karlovčana, mogao je mirno gledati što se događa na travnjaku jer prave opasnost za njegovu momčad nije bilo. Zaprijetio je zato još jednom Kokot na kojeg Zadrani nisu obraćali previše pažnje, premda je upravo taj igrač zabio za 1:1.
Igra sa Ivančićem kao jedinim napadačem ništa konkretnoga Zadru nije donijela. Vidjelo se to od prve minute, ali svejedno Zebić je u toj formaciji držao svoju momčad skoro 70 minuta kada je u igru umjesto Ivančića ušao Hajdini.
U 70. minuti lopta je drugi put u zadarskoj mreži. Husić je s lijeve strane izveo slobodan udarac, a Štefančić je ispred Gluića samo podmetnuo nogu za kratkotrajnu radost svoje momčadi. Naime, Goran Perica, pomoćni sudac, označio je zaleđe pa Ivo Krečak, glavni sudac, nije priznao pogodak Štefančiću. U 79. minuti nova prijetnja za Gluića nakon udarca Husića sa 25 metara. Domaći je vratar poluvisoki udarac uspio skrenuti u korner. Tek je ulaskom Santinija, a malo prije toga i Gržana, Zadar krenuo s ozbiljnijim pokušajima, ali sve je ostalo tek na poluprilikama, pa je utakmica otišla u produžetke. Da je bilo malo više vremena za Santinija možda je sve moglo biti brže, jednostavnije i korisnije za Zadar. Dakako, to je samo nagađanje, no slobodni smo procijeniti da bi šanse Zadra sa Santinijem u momčadi od prve minute bile daleko veće.
Karlovac se ispuhao
Malo tko je na Stanovima bio oduševljen što je utakmica dobila dva dodatka od 15 minuta. Momčadima je to bio dodatni napor pred utakmice 9. kola koje se igraju ovaj vikend, a i za dio gledatelja sat i pol onakvog nogometa bilo je previše pa su tribine postale još praznije. Prošlo je deset minuta prvog poluvremena kada se Santini nakon pogreške gostujuće obrane našao u dobroj situaciji, ali je za malo promašio okvir gola. Bilo je to sve iz prvog produžetka u kojem je Karlovac potpuno klonuo, pa gosti nisu ni izlazili na polovicu domaćih. U drugom produžetku ista slika – igra na polovici Karlovca i jedna prilika Zadra. Bio je to udarac Mršića u 117. minuti sa vrha šesnaesterca. Lopta je išla po sredini gola, a vratar Grabovac uspio ju je podignuti iznad grede. Ishod svega bili su jedanaesterci.


 ZADAR – KARLOVAC 8:9 (1:1)


ZADAR – Stadion na Stanovima. Gledatelja: 400. Sudac: Ivo Krečak (Šibenik). Pomoćnici: Perica (Šibenik) i Storić (Vodice). Strijelci: 1:0 Mršić (8′), 1:1 Kokot (47′). Jedanaesterci: 2:1 Santini, 2:2 Štefančić, 3:2 Begonja, 3:3 Husić, 4:3 Pezo, 4:4 Paracki, 5:4 Mršić, 5:5 Ottochian, Gržan – Grabovac brani, Likić – Gluić brani, 6:5 Hajdini, 6:6 Kokot, 7:6 Gluić, 7:7 Čejvanović, 8:7 Bilaver, 8:8 Dedić, Sarić – Grabovac brani, Barišić – Gluić brani, Jonjić – promašaj, 8:9 Amić. Žuti kartoni: Sarić, Bilaver (Zadar); Dedić, Paracki, Čejvanović, Amić (Karlovac).
ZADAR: Gluić 5,5, Pezo 5,5, Jonjić 5,5, Sarić 5,5, Bilaver 5,5, Banović 5 (od 78′ Santini 6), Begonja 6, Ćurjurić 5,5 (od 74′ Gržan 6), Šare 5, Mršić 6, Ivančić 5 (od 68′ Hajdini 5,5). Trener: Dalibor Zebić.
KARLOVAC: Grabovac 5,5, Likić 5,5, Barišić 5,5, Čejvanović 5,5, Dedić 5,5, Novaković 5 (od 46′ Amić 5), Paracki 5,5, Husić 6, Kokot 6,5, Turkalj 5,5 (od 65′ Ottochian 5), Novinić 5 (od 46′ Štefančić 6,5). Trener: Damir Petravić.




 GOLOVI


8′ – Ćurjurić je nakon prolaska po desnoj strani na prvoj vratnici pronašao Mršića. Zadarski veznjak trzajem glavom poslao je loptu iznad nemoćnog Grabovca u mrežu za vodstvo svoje momčadi.
46′ – Štefančić, koji je tek ušao u igru, ubacio je s lijeve strane na suprotnu vratnicu. Lopta je išla sporo, ali je i prošla iza leđa cijelog domaćeg zadnjeg reda. Na vrhu peterca na desnoj strani pritrčao je Kokot kojem nije bilo teško pogoditi za izjednačenje.


 U OSMINI 12 PRVOLIGAŠA


Nogometaši drugoligaša Radnika iz Sesveta plasirali su se u osminu finala Kupa pobijedivši kod kuće Šibenik s 2:0. Sesvećani su do najvećega uspjeha u povijesti kluba došli zgodicima Jurjevića (11) i Mihaljevića (86), a Šibenik je (uz Zadar) jedini prvoligaški klub koji je ispao u šesnaestini Kupa. U ostalim susretima nije bilo iznenađenja, mada je Rijeka tek s minimalnih 2:1 prošla gostovanje kod BSK-a u Bijelom Brdu, a Inter također s minimalnih 1:0 svladao u gostima Vrbovec zgoditkom Babića u 70. minuti. U istarskom derbiju u Labinu Istra 1961 je s 1:0 izbacila Rudar pogotkom Milića u 75. minuti, a Slaven Belupo je s uvjerljivih 4:0 svladao u gostima Graničara iz Laza. Od 16 momčadi u osmini finala iz Prve HNL je njih 12. Ostala četiri mjesta popunili su drugoligaši Rudeš, Radnik, Vinogradar i HAŠK.
Rezultati šesnaestine finala Kupa: Zadar – Karlovac 8:9 (1:1), Radoboj – Dinamo 0:5, Jadran (Gunja) – Hajduk 1:5, Graničar (Laze) – Slaven Belupo 0:4, Podravac – Varaždin 2:4 (0:0), Mladost (Petrinja) – Zagreb 0:7, Fruškogorac – Cibalia 1:3, Radnik (Sesvete) – Šibenik 2:0, BSK (Bijelo Brdo) – Rijeka 1:2, Vrbovec – Inter 0:1, Opatija – Osijek 0:1, Rudeš – Pomorac 2:1, Split – Segesta 5:0, Rudar (Labin) – Istra 1961 0:1, Vinogradar – Konavljanin 1:0,  HAŠK – Hrvatski dragovoljac 2:1.