Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Digitalizirati građu i predstaviti na virtualnoj mreži

20.09.2013. 22:00
Digitalizirati građu i predstaviti na virtualnoj mreži


U Kneževoj palači jučer je održana konferencija za medije na kojoj je predstavljena izložba NOarhiv: digitalni arhiv izlagačkih praksi konceptualne i neoavangardne umjetnosti. U suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb, Narodni muzej Zadar predstavlja izložbu koja je stalni promjenjivi virtualni arhiv: www.digitizing-ideas.hr. Projekt Digitalizacija ideja: arhivi neoavangardnih i konceptualnih umjetničkih praksi realizirao je MSU, kao vodeći partner, u suradnji s Muzejom moderne umjetnosti u Varšavi, Modernom galerijom u Ljubljani, Muzejom savremene umetnosti u Vojvodini te nekoliko privatnih fondacija i zbirki.
– Muzej suvremene umjetnosti je u posljednje tri godine bio voditeljem međunarodnog projekta. Željeli smo ta dobra iskustva predstaviti u Hrvatskoj, kazala je Snježana Pintarić, ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti iz Zagreba.
Kustosica zadarske izložbe Ana Škegro je kazala kako je ova izložba zapravo prezentacija jednog virtualnog arhiva.
– Ideja je da se građa digitalizira i predstavi na virtualnoj mreži. Na mrežnim stranicama može se pronaći digitalizirana građa iz zbirki, arhiva i knjižnica navedenih institucija i privatnih arhiva, nastala kao produkt neoavangarde i konceptualizma u razdoblju od šezdesetih do osamdesetih godina 20. stoljeća. Umjetnici tog vremena su željeli komunicirati s publikom. Također su počeli raditi i časopise i kataloge, dakle željeli su djelovati bez institucionalnog posredovanja. Papir se mora smjestiti na sigurno mjesto, te je ta građa digitalizirana. Performansi koji su tad izvođeni su neponovljivi, no ostala je dokumentacija i ona je sad na webu. Svaki put kad smo radili izložbu, prvo u Zagrebu, pa u Osijeku i sad ovdje, promijenjena je koncepcija, istaknula je Ana Škegro.
Izložbom u Zadru, istaknula je, želimo predstaviti zanimljiv virtualni arhiv kao i dobru praksu stečenu suradnjom s ostalim institucijama u sklopu Europske unije. Također koristimo priliku da vas upoznamo s jesenskim programom MSU-a iz kojeg izdvajamo naše dvije velike izložbe: Retrospektivu Miroslava Šuteja koja je u tijeku i nadolazeću Retrospektivu Vojina Bakića u prosincu.