Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Ono što radi ZaPis u Zadru investicija je u književnost

20.09.2013. 22:00
Ono što radi ZaPis u Zadru investicija je u književnost


Da će književni festival okupiti toliki broj publike koja će stajati i na nogama, a sve kako bi čuli pisanu riječ, teško da bi tko povjerovao. Ipak, prvi zadarski književni festival, odnosno bestiVal kako su ga prozvali organizatori, nakladnik Algoritam i udruga zadarskih pisaca ZaPis, postigao je upravo to.
Prvog dana festivala kakav je Zadru trebao, i prema broju publike očito nedostajao, predstavljena je zbirka priča zadarskog autora, člana ZaPisa Želimira Periša, Mučenice, održan program Mučenice live u kojem su sudjelovale Nora Verde, Stanislava Nikolić Aras, Mima Simić, Iva Pejković i Suzana Matić, a večer je završila koncertom u istom tonu, benda Drvena Marija te afterpartijem u cafe galeriji Đina gdje su pisci pokazali da nisu samo knjiški moljci već znaju i partijati.
Kako je nastao ovaj nepretenciozni festival na otvorenom, u dvorištu Kazališta lutaka Zadar, a koji okuplja neke od najboljih pisaca današnjice te za cilj ima, ne samo suhoparno čitanje već upravo druženje ljudi koji pišu i onih koji vole čitati, koji na jednom mjestu okuplja urednike, pisce, one koji pisci tek žele postati, glazbenike, performere, likovnjake… pojasnio je kroz šalu tijekom otvorenja festivala umjetnički direktor Kruno Lokotar. I sam festival otvoren je zanimljivim performansom, improvizacijom radio emisije u kojoj su Želimir Periš i Staša Aras u vrući stolac pred mikrofon posjeli Lokotara, Algoritmova lovca na književne talente.
– U Zadar sam donio svoju nečistu savjest i nemir, kucao na sva vrata u želji da napravim festival i jedino me ZaPis htio primiti, našalio se Lokotar, a potom ipak u malo ozbiljnijem tonu dodao: – Ono što radi ZaPis u Zadru, kao i Katapult u Rijeci, osjeća se kao investicija u književnost koja će u budućnosti sasvim sigurno dati dobre pisce, a jedan od njih već sjedi ovdje kraj mene, rekao je Lokotar aludirajući na Periša.
Upravo predstavljanjem odlične Periševe zbirke priča, koju je Lokotar okarakterizirao kao sagu o Ženi, otvoren je zadarski bestiVal. Prve priče, priznao je autor, nastale su još za vrijeme njegova studija, a već tada postojao je koncept Mučenica.
– Kad sam čitao ove priče činile su mi se umjetnički vrijedne i uvjerljive. Jesu li, to će ipak procijeniti publika. Osobno sam osjećao empatiju dok sam ih čitao i siguran sam da će čovjek koji pročita ovu knjigu na neki način biti bolji, rekao je Lokotar.


 DANAS NA KALIBAR BESTIVALU


18 sati – otvorenje izložbe Mučenice, Kapetanova kula
19.30 sati – predstavljanje knjige Sinana Gudževića Protiv svih nastava – Parodije Predraga Lucića, sudjeluju: autor, Predrag Lucić, Kruno Lokotar
21 sat – Melodije sela i Bruxellesa – Predrag Lucić i Boris Dežulović
After party – DJ BestiVal United – caffe galerija Đina