Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Svečano otvorena novouređena čitaonica Državnog arhiva

20.09.2016. 22:00
Svečano otvorena novouređena čitaonica Državnog arhiva


U Državnom arhivu u Zadru jučer je svečano obilježena 392. obljetnica od osnutka, te 50. godišnjica djelovanja Arhiva u istom prostoru. Bila je to ujedno prilika za svečano otvorenje novouređene čitaonice. Pozdravljajući nazočne ravnatelj Arhiva dr. sc. Ante Gverić rekao je kako ne zna je li ikad u ovoj čitaonici bio toliki broj ljudi.
– Zadarski arhiv je u samim počecima postao jezgra oko koje će se okupljati sva građa iz Dalmacije. To isto gradivo se katalogiziralo, inventariziralo, davalo na korištenje. Između dvaju ratova Zadar je bio izolirani otok Kraljevine Italije. Arhiv je nakon Drugog svjetskog rata promijenio više adresa da bi od 1965. djelovao na ovom mjestu. Svo naše osoblje ima privilegiju raditi s gradivom. Mi ćemo znati i već radimo na izazovima. Jedna od gorućih zadaća je pitanje prostora. Današnji prostor je premali za naše potrebe, pa nam ga je u sljedećim godinama cilj proširiti. Preuređenje čitaonice nam je bilo na drugom mjestu, a ono što je bilo nužno je osigurati kvalitetan smještaj za gradivo, istaknuo je Gverić među ostalim.
Dubravka Kolić održala je predavanje o pedeset godina djelovanja Arhiva u istom prostoru istaknuvši kako je riječ o vremenu kad prestaje zlatno doba prikupljanja građe.
Na današnju lokaciju Arhiv seli prvi put 1944. godine, a drugi put 1962. Četiri godine kasnije se počelo s radom. Nije se ostvarila prvotna želja da se zgrada dijeli samo sa Znanstvenom knjižnicom, već se kasnije u jedan njen dio uselila Pomorska škola. Kolanović je istaknula kako je Arhiv za vrijeme Domovinskog rata neprekidno radio, a još uvijek predstoji rad na gradivu nestalom u ratu s područja nadležnosti zadarskog Arhiva.